Adoptie en identiteitsontwikkeling: over herkomst, geboorte en het ‘ik / wij’-gevoel

Wat is identiteit? 

Identiteit is weten wie je bent, wat je plek in de maatschappij is en waar die plek zich bevindt. Identiteit wordt soms als vanzelfsprekend beschouwd door personen die goed weten wie ze zijn en wat hen drijft. Toch is jezelf en je achtergrond kennen geen evidentie, zeker niet voor wie een adoptie achter de rug heeft.

Herkomst, identiteit en kwetsbaarheid

‘Van waar ben je?’ Voor velen een doodnormale vraag met een vrij simpel antwoord, maar voor een geadopteerde vaak het beginpunt van zijn of haar identiteitsconflict. Als mensen aan mij, als geadopteerde, deze vraag stellen, is dit meteen een harde confrontatie met mijn ‘zijn’ en mijn ‘status’. Want naar welke informatie wordt er gevraagd? Bedoel je het land waar ik geboren ben omdat je ziet dat ik een andere huidskleur heb? Of bedoel je gewoon het dorp waar ik opgroeide hier in België?

Hoe je het ook draait of keert: elk antwoord dat ik geef, creëert een zekere kwetsbaarheid. Als ik antwoord met India, open ik de deur voor andere nieuwsgierige vragen naar mijn adoptieverleden, zoals privé-informatie over mijn biologische ouders. Antwoord ik Zemst, Vlaams-Brabant of België, komen er ongetwijfeld vragen over mijn adoptieouders, en moet ik verduidelijken dat mijn ouders niet Indisch maar blank zijn.

Zoals je ziet, is de vraag naar herkomst een simpele vraag met een complex antwoord, waar je als geadopteerde op dagdagelijkse basis mee geconfronteerd wordt. Contacten leggen, nieuwe mensen leren kennen, … Steeds krijg je een constante reminder dat je ‘anders’ bent.

Het belang van herinnering en geboorteverhaal 

Voor niet-geadopteerden liggen de kaarten totaal anders. Zij weten meestal exact wanneer ze geboren zijn, hoeveel ze wogen en hoe lang ze waren, tot op de laatste gram en centimeter. Hoe ze geboren zijn, het bevallingsverhaal, de eerste foto’s en filmpjes als baby op deze wereld, … Van jongs af aan horen ze het verhaal over hoe gelieft ze waren wanneer hun ouders hen voor het eerst in hun armen namen. Typische documenten, zoals de geboorteakte en hun paspoortje, zijn piekfijn in orde en maken de herinnering compleet.  

Van zoveel detail kan een geadopteerde vaak alleen maar dromen. Zo is er meestal amper of geen informatie over hun geboorte, is het bevallingsverhaal onbekend en is er vaak geen tastbaar bewijs dat ze iemand supergelukkig maakten wanneer ze ter wereld kwamen. Sommigen hebben zelfs geen geboorteakte of twijfelen aan de authenticiteit ervan. Een belangrijk gemis, want weten dat je geliefd en welkom was, is essentieel voor je identiteitsvorming.

De impact van je naam op je identiteit  

Je naam is de belangrijkste uiting van je identiteit. Het vertegenwoordigt wie je bent in je omgeving. Veel geadopteerden krijgen een westerse naam wanneer ze aankomen in hun ‘nieuwe’ familie.
De redenen hiervoor zijn uiteenlopend. Soms is de nieuwe naam makkelijker om uit te spreken, in andere gevallen denken adoptieouders dat ze met een westerse naam het geadopteerde kind meer eigen maken en ze zo voor een betere hechting zorgen. Vaak is het een visueel statement naar de wereld om te zeggen: ‘dit is ons kind.’

Een nobel idee ingegeven door liefde, maar vaak heeft een nieuwe naam een belangrijke impact op de identiteit. Zo beseffen adoptieouders niet dat ze met een westerse naam een identiteitskloof creëren. Vaak is de oorspronkelijke naam de enige link tussen de geadopteerde en zijn of haar afkomst. Misschien hebben de biologische ouders de naam zelf gegeven, wat nog meer gewicht in de schaal legt. Meer over het belang van de oorspronkelijke naam lees je in deze blog. (link naar  https://www.adoptiecoach.be/blog/belang-van-een-naam-voor-het-kind)

Wie ben ik? Balanceren tussen het ‘ik’- en ‘wij’-gevoel 

Identiteit is tweeledig en bestaat uit een ‘ik’-element en een ‘wij’-element.   

  • De ik-identiteit gaat over DNA. Op wie lijk ik qua uiterlijk, wat is mijn gender, ben ik hetero of homo, vleeseter of vegetariër, roker of geen roker, single of in een relatie, ouder of geen ouder, … ? We identificeren onze ik-identiteit aan de hand van heel wat labels die constant aanwezig zijn.
  • De wij-identiteit linkt je persoon aan een gemeenschap of bevolking. ‘I am a proud American, ich bin ein Berliner, ik ben een Belg in hart en nieren, een Vlaming, een Leuvenaar’. Zo is je identiteit gekoppeld aan je landsgevoel of paternalisme, dat bestaat uit taal, natuur, cultuur, klimaat, klederdracht, muziek en een mindset, zoals het cliché van een Belg met de baksteen in de maag.

Het onderscheid tussen de ik- en wij-identiteit lijkt op het eerste gezicht helder, maar geeft in de praktijk vaak aanleiding tot verwarring. Hoe kan je bijvoorbeeld fier zijn dat je Koreaans bent, als juist je unieke amandelvormige ogen (je ik-ID) aanleiding geven tot pestgedrag omdat deze ook de link verklappen met je Aziatische identiteit ‘Korea’ (je wij-ID)? Een moeilijke balans, je hebt er immers niet om gevraagd om op te groeien buiten je geboorteland!

Adoptie en de dubbele wij-identiteit 

Een geadopteerde heeft vaak een dubbele wij-identiteit waarbij het een uitdaging is om de juiste balans te vinden tussen beiden. Zo hebben geadopteerden in eerste instantie een wij-identiteit voor het land waar ze opgroeiden. Dit gevoel is op zich vrij goed ontwikkeld, omdat ze zich moesten aanpassen aan hun nieuw land om erbij te horen en ‘een echte Belg te zijn’.

Daarnaast hebben geadopteerden ook de wij-identiteit met hun land van herkomst. Deze is vaak niet zover ontwikkeld: wat ooit hun primaire wij-identiteit moest zijn, is nu tweederangs en ongekend terrein. Dat geldt ook voor mij: ik ben Indiër, en toch ook weer niet. Want ik ken India niet zoals ik België ken, waardoor ik me niet echt Indisch voel, maar ook niet echt Belg. Beide gemeenschappen laten ook zonder scrupules duidelijk zien dat ik ‘anders’ ben. Uitspraken als ‘ga terug naar je land’ zijn dan meer dan ooit een pijnlijk statement. Want wat is mijn land, mijn thuis? Wanneer ben ik in hun ogen genoeg aangepast om hun land ook als mijn land te mogen beschouwen?

Vooroordelen en anders zijn: De ‘wij-identiteit’ onder druk 

Hoe de gemeenschap waarin je opgroeit staat ten opzichte van andere bevolkingsgroepen, heeft een enorme impact op je identiteit.

Stel dat een Marokkaanse vrouw bevalt in Antwerpen en afstand doet van haar kind, waarna een Belgisch koppel het kind met de karamelkleurige huid adopteert. Na dergelijke binnenlandse adoptie is het hier in België echt niet makkelijk om als kind trots te zijn op je Marokkaanse roots, door het negatieve imago dat Belgen van Marokkanen hebben. Opgroeien in de Belgische gemeenschap is dan allesbehalve simpel! Gebeurtenissen zoals 9/11 in New York, de internationale Black Lives Matter-beweging, of zelfs COVID-zorgen ervoor dat er gestigmatiseerde beelden de wereld rondgaan over bepaalde bevolkingen die compleet onterecht zijn. Nogmaals: hoe kan je dan fier zijn op wie je bent, als er constant de nadruk wordt gelegd op het feit dat je ‘anders’ bent? 

Spreken we over identiteitsontwikkeling, dan spreken we automatisch ook over identiteitscrisis, in de volksmond ‘de puberteit’ genoemd. Die maakt iedereen mee, ongeacht de adoptiestatus. Maar wist je dat geadopteerden een vervroegde puberteit doormaken? Wat de triggers hiervoor zijn en hoe deze vervroegde puberteit zich ontwikkelt, lees je in mijn volgende blog.

Begeleiding bij je identiteitsontwikkeling na een adoptie? Als adoptiecoach ondersteun ik je met veel begrip voor je eigen ervaringen, struggles en uitdagingen. Neem hier contact op.   


All Rights to share, blog and use are permitted by Universal law provided the content is copied unaltered, is distributed freely, and the author + website is mentioned.  Tara Mergeay www.adoptiecoach.be

Adoptie en identiteitsontwikkeling: over herkomst, geboorte en het ‘ik / wij’-gevoel

Aankomstkaartje

Lees meer

Voortaan nog 1 interlandelijke adoptiebureau in Vlaanderen

Het interlandelijke adoptiebureau in Vlaanderen is vanaf nu Het Klein Mirakel!

Lees meer

Een verjaardag is eigenlijk jouw persoonlijke ‘big bang’ verhaal

“Happy birthday to YOU” Een wereldbekend Engelstalig liedje dat elke dag meerdere malen door de mensheid wordt uitgesproken op deze blauwe planeet.

Lees meer

Zoveel verschillende termen rond ouders(schap) maar welke moet ik nu gebruiken?

Biologische ouders, geboorteouders, afstandouders, eerste ouders, meerouderschap,…. Allemaal verschillende termen die eigenlijk hetzelfde zeggen, toch? Dat is wat ik wel vaker hoor in mijn praktijk. Vaak volgen dan de vragen: ‘wat moeten we nu gebruiken en waarom zijn er zoveel verschillen?’

Lees meer

MOA vzw

MOA is de Dienst die tijdens de adoptieprocedure verantwoordelijk is voor het maatschappelijk onderzoek.

Lees meer

Stip-IT actie tegen Pesten

Trek mee de lijn tegen pesten !

Lees meer

Feestdagen: een mooie maar soms verwarrende tijd!

Lees meer

reactie moet actie zijn, niets doen is geen optie

November is #maand van adoptie

Lees meer

Kinderen uit een oorlogsgebied adopteren kan dit?

Een prangende vraag door de huidige situatie in de wereld, wat is het antwoord?

Lees meer

Podcast : Wat als je afkomst een raadsel is?

Wat zou jij doen als jij je ouders niet zou kennen en er geen enkel spoor van hen zou zijn? In aflevering 10 van de #keerpuntpodcast had ik er een openhartig gesprek over met Peter Perceval, top auteur en internationaal Ted Talk Speaker. Het werd een geweldig gesprek over opgroeien als gekleurd kind in wit Vlaanderen, op zoek gaan naar je wortels, op reis zijn in je moederland en je toch een buitenstaander voelen en adoptie bekijken als rouwproces.

Lees meer

In the spotlights

Wanneer we over adoptie spreken, gaan de meeste mensen er vanuit dat het gaat om een buitenlands kindje. Niks is minder waar, want er zijn ook heel veel binnenlandse geadopteerden in onze maatschappij. Ook zij verdienen de juiste nazorg en een plek onder de spotlights. Daarom stel ik graag even voor :

Lees meer

Rascisme (origineel)

Racisme en discriminatie. Het nieuws en sociale media tonen jammer genoeg het zoveelste incident in de VS. Een tragische incident dat had vermeden kunnen worden. Het probleem is niet enkel in de VS maar over de hele wereld.

Lees meer

Adoptie en film

Lees meer

Ketnet zet adoptie in de spotlights!

Lees meer

Binnenlandse geadopteerde : laat van je horen!

Lees meer

Rapport expertenpanel interlandelijke adoptie in Vlaanderen

Op donderdag 02/09 verscheen het rapport met de aanbevelingen van het expertenpanel interlandelijke adoptie.

Lees meer

Is dit het kantelpunt in de toekomst van adoptie?

De toekomst van Adoptie ligt onder vuur bij onze buren in Nederland.

Lees meer

Het Verdrag van Den HAAG

Lees meer

ADOPTIE WEEKEND : NURTURE VS NATURE

Het Adoptie weekendje gaat door in het mooie ‘Chatdodo’. Gelegen in de Waalse Ardennen: Ville- sur-Lesse . Wat kan je verwachten? We kaarten thema’s aan zoals: de adoptieprocedure, rouwen, identiteit, loyaliteitsconflicten hechting, rootstocht, trauma, eet-slaap problemen, procedure, racisme, discriminatie, DNA ...

Lees meer

Kersverse grootouders moeten ook op zoek naar een manier om die nieuwe rol in te vullen. Maar hoe verloopt dit proces als je kleinkind geadopteerd is?

Mijn grootouders waren schatjes van mensen, beide koppels waren elkaars uiterste. Mijn vader komt uit een iets rijkere welstellende familie en mijn mama komt uit een middenklasse familie. De ouders van mijn mama genaamd 'bompa en bomma' zag ik dagelijks aangezien zij vlak naast de lagere school woonde.

Lees meer

‘Wij willen voor een tweede keer adopteren.’

Van formele geschiktheidsprocedure tot een warm welkom in je gezin: als adoptieouder weet je als geen ander welke uitdagingen, emoties en ontroerende momenten komen kijken bij je adoptietraject. Een tweede keer adopteren? Als adoptiecoach help ik je graag op weg.

Lees meer

Open communiceren over adoptie: een geschenk voor kind en ouders

“Wanneer vertel ik mijn kind dat het geadopteerd is?”, Het is belangrijk om snel en open te communiceren over adoptie in je gezin. Deze blog toont waarom!

Lees meer

De machten en druk van een behoefte die omslaat naar een noodzaak

In mijn vorige blog vertelde ik over een wens die kan omslaan naar een behoefte of een noodzaak. Bij een geadopteerde uit deze noodzaak zich in een ‘zoeken naar …’. Net zoals de geadopteerde dit verlangen zo intens ervaart, ondervinden ook kandidaat-ouders dit gevoel sterk. Het verlangen om een kind te krijgen, wordt dan zo groot dat het eigenlijk geen wens meer is, maar aanvoelt als een noodzaak, een behoefte. Iets wat je leven in zekere mate blokkeert en wat je nodig hebt om te leven, in plaats van te overleven. Meer dan eens stelt deze behoefte relaties zwaar op de proef, waardoor zelfs de beste koppels erdoor breken.

Lees meer

De macht van een onvervulde wens

Ik trap deze blog af met twee straffe uitspraken: “Voor elke adoptie is er eerst een afstand.” en “Zolang er onvervulde kinderwensen zijn, blijft adoptie bestaan.” Een kinderwens is soms zo intens, dat ze loslaten werkelijk geen optie is. Het gevolg? Mensen zoeken een oplossing om alsnog hun verlangen te vervullen. Zelfs de sterkste koppels kunnen uit elkaar gaan omdat de kinderwens bij de ene partner vuriger is dan bij de andere. Hoe kunnen we zo’n extreme kinderwens verklaren? En waarom is ze bij sommigen in grotere mate aanwezig? Deze blog vertelt je meer over de macht van de onvervulde wens.

Lees meer

AFSTAND, fysiek en mentaal niet te onderschatten voor geadopteerden

Tijd en afstand hebben invloed op geadopteerden. Mijn vorige blog zoomde in op het concept tijd, deze blogpost belicht afstand in het kader van adoptie. Een thema dat de nodige aandacht verdient. Het is immers een combinatie van zowel fysieke afstand, als mentaal-emotionele afstand die geadopteerden parten kan spelen. Lees verder en verdiep je in het effect van afstand!

Lees meer

TIJD, Een doorn in het oog van geadopteerden

Met tijd komt afstand en met afstand komt tijd. Voor geadopteerden zijn deze twee concepten een doorn in het oog, een echte ‘mindfuck’. Ik neem harde taal in de mond, maar ik kan geen andere manier bedenken om aan te tonen hoe zwaar tijd en afstand geadopteerden vallen. In deze blog spits ik me toe op het concept tijd in het licht van adoptie. Tijd zou alle wonden helen. Maar is dat werkelijk zo? Mijn ervaring spreekt dit tegen. Tijd zorgt ervoor dat er een litteken ontstaat. Dankzij tijd leer je ergens mee leven. Zoals met het gemis van een dierbaar persoon, huisdier of voorwerp, of met verlies na een ziekte of overlijden. Voor geadopteerden gaat de impact van tijd nóg verder. Lees er meer over in deze blogpost!

Lees meer

Hoe werken DNA-Kits?

Het kopen van een DNA-kit is - mede dankzij de opkomst van het internet - supermakkelijk geworden. Je koopt je kit in enkele kliks online via de officiële websites van desbetreffende merken. Bovendien wordt anonimiteit en privacy gegarandeerd dankzij GDPR. Een doktersvoorschrift of een apothekersbezoek zijn niet nodig om een testing kit te verkrijgen. In sommige landen, zoals de VS, staan ze zelfs in de supermarktrekken en reken je ze aan de kassa af samen met je boodschappen. Zoals je leest, is het in huis halen van een testset niet moeilijk. Ik licht in deze blog toe waaruit een DNA-kit bestaat en hoe je ze correct gebruikt.

Lees meer

DNA als onderdeel van je rootstocht

Vroeger was DNA een ver-van-mijn-bedshow voor het merendeel van de bevolking. Vandaag liggen de kaarten er dankzij onder meer de entertainmentsector en nieuwe technologieën anders bij. Mijn blog werpt een licht op de impact ervan op adoptie. Kan het je rootstocht ondersteunen? Lees verder!

Lees meer

Kunnen adoptieouders de rootstocht van hun kind aanvangen? (Deel 3)

Als adoptiecoach krijg ik wel eens volgende vraag van adoptieouders: “Kunnen wij nu al op zoek gaan naar antwoorden om ons kind later tijd en leed te besparen?”. Hun argumenten gaan van “we zien dat ons kind het moeilijk heeft” tot “we denken dat ons kind het moeilijk zal krijgen”. Door zelf de rootstocht aan te vangen, willen ze hun kind helpen. Ik hoor ook verhalen van ouders die de zoektocht al hebben afgetrapt. Ze zochten naar aanknopingspunten, stelden zich in contact met personen die mogelijks meer weten, … Zij laten zich leiden door een gevoel dat de informatie die vandaag beschikbaar is, kan verdwijnen door bijvoorbeeld verzorgers die komen te overlijden of familie die zal verhuizen. Zonder een oordeel te vellen, wil ik met deze blog adoptieouders stof tot nadenken geven.

Lees meer

Wat mag je van een rootstocht verwachten? (Deel 2)

Kan je je als geadopteerde tot in de puntjes voorbereiden op jouw rootstocht? Wat mag je verwachten van zo’n unieke ervaring? Niemand weet wat je te wachten staat. Wat je wel kan voorspellen is ‘expect the unexpected’, oftewel verwacht je aan het onverwachte … Lees in deze blog waarom het belangrijk is om aandacht te schenken aan zowel de tijd voor het vinden van eventuele familieleden, als de tijd erna!

Lees meer

Wanneer een zoektocht evolueert naar een rootstocht (Deel 1)

Eén van de grote vragen die geadopteerden - en ook veel adoptieouders - me stellen is: “Wanneer vang je best een rootstocht aan?”. Ik antwoord steeds met dezelfde vraag: “Wat bedoel je met een rootstocht?”. Vaak refereren ze met ‘de start van de rootstocht’ naar de fysieke verplaatsing of de handelingen die ondernomen worden om biologische ouders of familieleden te zoeken en ontmoeten. Denk aan het vliegtuig nemen of op de trein stappen richting land van herkomst. Of een brief sturen, sociale media afspeuren of aan de voordeur aanbellen in de hoop vragen beantwoord te krijgen. Zijn deze voorbeelden werkelijk het begin van een rootstocht? Mijn blog laat je kennismaken met de begrippen zoektocht en rootstocht en hun nauwe verwantschap!

Lees meer

Rootsreis, de behoefte om jezelf en je achtergrond te leren kennen

Veiligheid en vertrouwen, avontuur en nieuwsgierigheid: behoeftes die elkaar complementair aanvullen en ons leven van jongs af aan richting geven. Opgroeien in een warm nest, je vleugels uitslaan, een veilige relatie opbouwen met een partner die je af en toe uit je comfortzone lokt, … Ook als geadopteerde heb je de behoefte om je unieke achtergrond te achterhalen. Een rootsreis kan je helpen om aan deze behoefte te voldoen. Ik help je op weg!

Lees meer

"Loyaliteit brengt eenzaamheid zich mee !"

Lees meer

GEDICHT

De harde waarheid

Lees meer

Trauma - Rouwen

Lees meer

Adoptie is een vorm van rouw

Rouwen definiëren? Gepast reageren bij verdriet? Niet simpel, ook niet voor mij als ervaringsdeskundige en adoptiecoach (https://www.adoptiecoach.be/over-tara). Rouwen is immers tweeledig. Enerzijds ervaart iemand die rouwt een gemis. Anderzijds leert wie rouwt zijn/haar leven heropbouwen door het gemis een plaats te geven. In deze blog laat ik je kennismaken met het verschil tussen rouwen en verdriet en reik ik je een hulpmiddel om verdriet te begrijpen aan. Een eyeopener voor (de familieleden van) geadopteerden!

Lees meer

Vervroegde puberteit bij geadopteerden

De puberteit: een belangrijke periode in de zoektocht naar ons plaatsje in de maatschappij. Zowel voor onszelf, als voor onze ouders en familie! Wist je dat geadopteerden een vervroegde puberteit doorlopen? Vaak beseffen geadopteerde kinderen al vrij vroeg dat ze verschillen van hun adoptieouders en klasgenootjes, wat zich vertaalt in gedragsveranderingen.

Lees meer

Wat is weeshuistoerisme en welke impact heeft het op kinderen?

Net zoals de term rehoming, was het concept weeshuistoerisme tot voor kort onbekend voor mij. Natuurlijk kende ik zowel het woord weeshuis, als het woord toerisme, maar de combinatie van beide termen deed geen belletje rinkelen. In deze blog werp ik een licht op het concept vanuit een artikel dat ik recent las en vanuit mijn eigen ervaring.

Lees meer

Is er een verschil tussen een weeshuis en een tehuis?

“Hoezo Tara, heeft ‘weeshuis’ en ‘tehuis’ niet dezelfde betekenis? Is het ene woord niet dialect, terwijl het andere Algemeen Nederlands (AN) is?”, die vraag kreeg ik onlangs. Voor mij de aanleiding om in mijn pen te kruipen. Want het valt me op dat beide termen wel vaker foutief gebruikt worden. Lees mee en maak kennis met het betekenisverschil.

Lees meer

Opgroeien in een weeshuis

Lees meer

Belang van een naam voor het kind

Lees meer

Uitgelegd: adoptiejargon

Lees meer

Over mezelf

Lees meer

VERHAAL VAN EEN ADOPTIEKIND

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x