Belang van een naam voor het kind

Een naam kiezen voor je kind is geen evidentie.
Een naam is je identiteit, je link met je ouders en vaak een link met een hele gemeenschap.
Hoe kies ik dan een naam voor mijn adoptiekind?

Uw kind heeft bijna altijd al een voornaam als het aan u wordt voorgesteld.

De oorspronkelijke ouders hebben het een naam gegeven, of het kindertehuis heeft een naam gekozen.
Sommige namen kunnen ons wat vreemd in de oren klinken en dan is het de vraag of u het kind zijn naam wilt laten behouden of dat u het kind een nieuw naam geeft.

Er is heel veel voor te zeggen dat het kind zijn naam te laten behouden, want het is vaak het enige dat de oorspronkelijke moeder haar kind heeft meegegeven.
Als uw kind al zo oud is dat het zijn eigen naam kent en weet dat deze naam bij haar/hem hoort, is het een stukje van hun zelf geworden en daarbij vaak één van de weinige zekerheden in zijn/haar leven.

Ook tegenover een jong kind dat zijn naam nog niet kent, is respect voor zijn afkomst en verleden een goede reden om hem/haar deze naam te laten behouden.  
Soms heeft een kind geen naam. De adoptieouders wordt dan vooraf gevraagd het kind een naam te geven.
Sommige mensen kiezen voor een Vlaamse naam, anderen vinden een uitgesproken Vlaamse naam niet goed passen bij een kind uit een ver land, met een donkere uiterlijk.

Wanneer het kind een naam draagt die onuitspreekbaar is of ons vreemd in de oren klinkt, kunt u het kind een andere roepnaam geven.
Vreemde reacties uit de omgeving of plagerijen kunnen zo voorkomen.
Een goede oplossing is dan de eigen naam als tweede of derde naam aan te houden of de eigen naam als roepnaam een beetje te veranderen.
Bijvoorbeeld SANJIV(E) word Yves of San Dasha word Sanne of Sacha.
Op deze manier kan het kind later de oorspronkelijke naam alsnog gaan dragen als ze dat willen.

Mijn naam is Tara Mergeay
Mijn naam is een combinatie van zowel mijn verleden als mijn heden.
Het is een eer om deze combinatie van namen te mogen dragen en persoonlijk vind ik het ook nog goed klinken.

Mijn adoptieouders hebben mijn Indische naam 'TARA' behouden.
Deels omdat ze het een mooie naam vonden, het was gemakkelijk uit te spreken en het was een link met India, iets dat men wou koesteren.
'Tara' betekent 'Ster' voor de hindoeïstische gemeenschap.

'Mergeay' is de familienaam van mijn adoptievader.
Ook al deel ik niet de DNA van mijn adoptieouders, het zijn voor mij mijn ouders en ik heb zoveel kleine handelingen overgenomen van hen.
Het is soms bizar hoe zeer mijn handelingen, mijn taalgebruik en stem intonatie typisch zijn aan die van hun. Wat maakt dat ik me een echte 'Mergeay' voel en de naam dan ook met trots draag.

Mijn vrienden gebruiken het zelfs als liefkoos naampje: 'hey Mergeayke'!
De 'ke' slaagt op het feit dat ik de jongste en de kleinste van het gezin ben.
Het feit dat mensen en vrienden mij zo noemen vind ik fijn en is in mijn ogen een bevestiging dat ook zij me zien als een deel van het gezin en de hele familie Mergeay.

All Rights to share, blog and use are permitted by Universal law provided the content is copied unaltered, is distributed freely, and the author + website is mentioned.  Tara Mergeay www.adoptiecoach.be


Belang van een naam voor het kind

Rascisme

Racisme en discriminatie. Het nieuws en sociale media tonen jammer genoeg het zoveelste incident in de VS. Een tragische incident dat had vermeden kunnen worden. Het probleem is niet enkel in de VS maar over de hele wereld.

Lees meer

Ketnet zet adoptie in de spotlights!

Lees meer

Adoptie en film

Lees meer

UITSTEL DOOR CORONA VIRUS -NIEUWE DATUM KOMT SNEL !

Lees meer

UITNODIGING: BOEKVOORSTELLING - LEZING

Wil je graag weten wat de redes van afstand (kunnen) zijn en hoe geadopteerde de gevolgen van afstand ervaren? Kom dan naar de boekverstelling van deze talentvolle schrijfster.

Lees meer

Happy Halloween!

Lees meer

ADOPTIE WEEKEND : NURTURE VS NATURE

Het Adoptie weekendje gaat door in het mooie ‘chatdodo’. Gelegen in onze Vlaamse Ardennen: Villes sur neuf. Wat kan je verwachten? We kaarten thema’s aan zoals: rouwen, identiteit, loyaliteitsconflicten hechting, trauma, eet-slaap problemen, procedure, racisme, discriminatie, frustraties, ...

Lees meer

GEDICHT

De harde waarheid

Lees meer

HAPPY Vaderkesdag !

Enkele weken geleden stonden de mama’s in de picture , nu is het de beurt aan de papa’s. Een vader zijn is niet gemakkelijk, heel vaak draait het rond de mama.

Lees meer

HAPPY GENETIC IDENTITY DAY !

Vandaag, 30 mei is de nieuwe internationale dag van het recht op genetische identiteit. Wat houdt dat eigenlijk in 'recht op genetische identiteit'? Dit houdt in dat iedereen het recht heeft om zijn/haar medische en culturele achtergrond te kennen.

Lees meer

Kersverse grootouders moeten ook op zoek naar een manier om die nieuwe rol in te vullen. Maar hoe verloopt dit proces als je kleinkind geadopteerd is?

Mijn grootouders waren schatjes van mensen, beide koppels waren elkaars uiterste. Mijn vader komt uit een iets rijkere welstellende familie en mijn mama komt uit een middenklasse familie. De ouders van mijn mama genaamd 'bompa en bomma' zag ik dagelijks aangezien zij vlak naast de lagere school woonde.

Lees meer

HAPPY Moederkesdag !

Moederdag en Vaderdag, twee feestdagen die wereldwijd enthousiast gevierd worden. Dagen waarop mama’s en papa’s - terecht - in de schijnwerpers én de bloemetjes worden gezet. Maar zondag 12 mei, oftewel Moederdag, is niet voor iedereen een feest.

Lees meer

NIEUW ! Belastingvermindering Adoptiekosten

Binnenkort is het weer zover en moeten we onze belastingsbrief in vullen. Ik zag in het magazine 'De Tijd: Netto Belastinggids- De complete handleiding voor uw belasting aangifte- mei 2019-n°4 jaargang 13' onderstaand artikel.

Lees meer

Het Verdrag van Den HAAG

Lees meer

MIJN NIEUWJAARSBRIEF

Lees meer

Feestdagen: een mooie maar soms verwarrende tijd!

Lees meer

Binnenlandse geadopteerde : laat van je horen!

Lees meer

'a-Buddy' project is a go !

Lees meer

a-Buddy

Lees meer

SHANTI

Lees meer

Opgroeien in een weeshuis

Lees meer

VERHAAL VAN EEN ADOPTIEKIND

Lees meer

Over mezelf

Lees meer

Trauma - Rouwen

Lees meer

Uitgelegd: adoptiejargon

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x