Familieopstelling: wat is het, en kan het geadopteerden ondersteunen?

Eerlijk gezegd, was ik eerst erg sceptisch over de resultaten van familieopstellingen, laat staan over de voordelen ervan voor geadopteerden. Want hoe kan een vreemde, die doet alsof het een familielid is, antwoorden geven op je vragen en troost bieden bij jouw verdriet of frustratie? Ik wou het fijne ervan weten en schreef me in voor een workshop familieopstelling bij de Educatieve Academie in Antwerpen. Intussen heb ik mijn mening bijgesteld. Ik ben beginnen begrijpen waarom dit een krachtige methode is. Want dat is een familieopstelling, een techniek.

Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling is een techniek die gebruikt wordt door therapeuten en psychologen om inzicht te krijgen in waarom je onbewust dingen doet, zoals je ze doet. Je krijgt zo een zicht op je patronen en op je plaats binnen je familiesysteem. Ieder gezin heeft immers een eigen familiesysteem oftewel een geheel aan normen, waarden, (on)uitgesproken regels, gebruiken, tradities en taal. We zijn allemaal een product van onze ouders hun opvoedingsstijl. Zoals ook zij een product zijn van hun ouders’ opvoedingsstijl en ga zo maar door, generatie op generatie.

Een familiesysteem wordt weleens de blauwdruk van een persoon genoemd. Deze blauwdruk bepaalt grotendeels je loyaliteit. Wie inzicht krijgt in zijn blauwdruk, kan zich losmaken van eventuele hardnekkige negatieve patronen. Een familieopstelling kan dus een helend effect hebben op zowel je verleden, als je toekomst.

Tip | Opteer voor een familieopstelling door een professional

Een belangrijke kanttekening die ik wil maken bij het doen van een familieopstelling: Een opstelling kan eigenlijk enkel begeleid worden door een hulpverlener die een opleiding in familieopstellingen heeft gevolgd. 

Hoe gaat een familieopstelling in zijn werk?

Een opstelling kan eigenlijk enkel begeleid worden door een hulpverlener die een opleiding in familieopstellingen heeft gevolgd en gaat door in groep. De deelnemers kennen elkaar en elkaars levensverhaal gewoonweg niet. Dit betekent dat een familieopstelling niet bestaat uit jouw echte familie. Uit de aanwezigen kies jij intuïtief plaatsvervangers voor jezelf, je familieleden en/of andere personen waarmee je verbonden bent of jouw vraag samenhangt. Deze mensen noemen we de representanten.

*Bron: Familieopstelling: wat is het en hoe ziet het eruit? | Psyned

De therapeut vangt de sessie aan met een vraag van een deelnemer. Dit kan gaan om een concrete gebeurtenis of bepaald gedrag die onbegrip, verwarring of spanning teweegbrengt en waar hij graag helderheid over wil krijgen. De spanning die de gebeurtenis creëert kan zorgen voor fysieke of mentale klachten, ruzie, scheiding ... De klachten spelen zich niet alleen af in de privécontext, ze kunnen ook de kop opsteken in de professionele omgeving.

Eens je de representanten hebt gekozen, stel je ze op in de ruimte zoals jij denkt dat ze moeten staan ten opzichte van elkaar. Deze ruimte wordt het wetende veld genoemd. Op het moment dat ze staan opgesteld, ervaren zij de gedachten en de emoties van de mensen die zij vertegenwoordigen. Meestal polst de begeleider naar de beleving van de representanten op dat moment. Wat voelen zij? Wat zouden ze willen doen? Gevoelens, eventuele verstrikkingen en (onverwachte) spanningen kunnen zich aandienen en ontvouwen. Dit kan een intense ervaring zijn, waarbij onuitgesproken verwachtingen en verdrongen pijn naar boven kan komen. Dit is niet enkel intens en verrijkend voor jezelf, maar ook voor de representanten. Tijdens de familieopstelling kunnen er zaken uit jouw onderbewuste naar de oppervlakte komen en kan het systeem opnieuw geordend worden.

Doordat je met een familieopstelling de onzichtbare en onbewuste processen en patronen zichtbaar maakt, ontdek je wat bepalend is voor jouw systeem. Je ziet waar bepaalde patronen vandaan komen, wat het nut ervan is, net als waarom ze jou tegenhouden jezelf te zijn en je leven volledig te leiden. Je krijgt meer inzicht en dat leidt tot het vinden van oplossingen.

Een familieopstelling in het kader van adoptie

De reden dat ik eerder sceptisch was over familieopstellingen, is dat de meeste geadopteerden hun biologische familie niet kunnen herinneren of amper herinneren. De reden van hun afstand of de precieze omstandigheden kennen ze niet. Hoe kan een vreemde dan een antwoord formuleren gedurende een therapeutische sessie? Wat kan een familieopstelling dan als meerwaarde bieden aan een geadopteerde? Ik laat hierover graag Sinem Cakir, gespecialiseerd in familieopstellingen voor geadopteerden, aan het woord:

“Een familieopstelling kan je als geadopteerde helpen als je een moeilijk contact hebt met je adoptieouders of als je graag inzicht wilt krijgen in je adoptieverhaal. Je stelt je bijvoorbeeld volgende vragen: wie ben ik? Waar kom ik vandaag? Wat is mijn identiteit als mens, en als geadopteerde? Geen gekke vragen, want we willen bijna allemaal weten wie we zijn. Wanneer de verbinding met onze biologische ouders, roots, cultuur of zelfs met ons land abrupt verbroken wordt - bijvoorbeeld door adoptie - dan zijn de gevolgen hiervan op onze emotionele, mentale én fysieke gezondheid enorm groot. Het effect is een gevoel van intrinsieke leegte, vergelijkbaar met een depressie, een tekortkoming, droevige of kwade gevoelens die ons te pas en te onpas overvallen en door niets of niemand opgelost kunnen worden. Niet alleen zitten wij, als afgestaan en geadopteerd kind, met de gebakken peren, ook onze relaties lijden onder het zwaar lot en trauma dat ons is toebedeeld.”

Sinem Cakirtherapeut familieopstelling, gaat verder: “Het positieve nieuws? Verbinding kan je herstellen. Jij kunt het kind in jou geven wat het al die tijd gemist heeft en waar het nu echt nood aan heeft. Dat mag, dat kan. Je kan (innerlijk) de band met je voorouders herstellen. Je voorouders en hun kracht zijn verborgen in je aanwezig, je bent ze nooit verloren. Gelukkig bestaat de kunst om je trauma’s gezond en gebalanceerd te verwerken en biedt dit je ook de mogelijkheid om terug in verbinding te komen met hen. Dit kun je bijvoorbeeld doen aan de hand van familieopstellingen en innerlijke kindtherapie.”

Uitnodiging: doe je eigen familieopstelling op 15 oktober

Ben je net zoals ik nieuwsgierig om je persoonlijke familieopstelling te doen? Dat kan dit najaar!  Therapeute in familieopstelling Sinem Cakir en ik slaan de handen in elkaar en organiseren zaterdag 15 oktober een hele dag ‘Familieopstellingen voor geadopteerden.’

Programma

Voormiddag: we trappen de dag af met een uitgebreide infosessie die je introduceert tot het concept van een therapeutische sessie familieopstelling.

Namiddag: na de middag zetten we de theorie om in de praktijk aan de hand van twee à drie personen hun vraagstuk. Het deelnemen aan een familieopstelling is soms afhankelijk van je rol.

Participeer je als vraagsteller om je eigen familiepatronen te bekijken, dan betaal je het volledig tarief. Neem je deel als representant, zonder je verhaal te delen, betaal je slechts het voordeeltarief.

Ben je er graag bij? Wil je als geadopteerde meer inzichten vergaren? Van harte welkom!

Bekijk alle eventdetailsFamilieopstelling: wat is het, en kan het geadopteerden ondersteunen?

MOA vzw

MOA is de Dienst die tijdens de adoptieprocedure verantwoordelijk is voor het maatschappelijk onderzoek.

Lees meer

Stip-IT actie tegen Pesten

Trek mee de lijn tegen pesten !

Lees meer

Feestdagen: een mooie maar soms verwarrende tijd!

Lees meer

reactie moet actie zijn, niets doen is geen optie

November is #maand van adoptie

Lees meer

Kinderen uit een oorlogsgebied adopteren kan dit?

Een prangende vraag door de huidige situatie in de wereld, wat is het antwoord?

Lees meer

Adoptieontbinding: Hoe vertel je …

Hoe benader je je adoptiekind wanneer hij of zij te horen krijgt dat de adoptie van een ander kind stroef verloopt ? En hoe beantwoord je als ouder de vragen van je adoptiekind over adoptieontwrichting en ontbinding? In deze blog help ik adoptieouders die samen met hun adoptiekind van ver of van dichtbij geconfronteerd worden met deze thema's, hier samen over te praten.

Lees meer

Artikel Hulpverlener in de kijker

Lees meer

Podcast : Wat als je afkomst een raadsel is?

Wat zou jij doen als jij je ouders niet zou kennen en er geen enkel spoor van hen zou zijn? In aflevering 10 van de #keerpuntpodcast had ik er een openhartig gesprek over met Peter Perceval, top auteur en internationaal Ted Talk Speaker. Het werd een geweldig gesprek over opgroeien als gekleurd kind in wit Vlaanderen, op zoek gaan naar je wortels, op reis zijn in je moederland en je toch een buitenstaander voelen en adoptie bekijken als rouwproces.

Lees meer

In the spotlights

Wanneer we over adoptie spreken, gaan de meeste mensen er vanuit dat het gaat om een buitenlands kindje. Niks is minder waar, want er zijn ook heel veel binnenlandse geadopteerden in onze maatschappij. Ook zij verdienen de juiste nazorg en een plek onder de spotlights. Daarom stel ik graag even voor :

Lees meer

Rascisme (origineel)

Racisme en discriminatie. Het nieuws en sociale media tonen jammer genoeg het zoveelste incident in de VS. Een tragische incident dat had vermeden kunnen worden. Het probleem is niet enkel in de VS maar over de hele wereld.

Lees meer

Adoptie en film

Lees meer

Ketnet zet adoptie in de spotlights!

Lees meer

Binnenlandse geadopteerde : laat van je horen!

Lees meer

Rapport expertenpanel interlandelijke adoptie in Vlaanderen

Op donderdag 02/09 verscheen het rapport met de aanbevelingen van het expertenpanel interlandelijke adoptie.

Lees meer

Is dit het kantelpunt in de toekomst van adoptie?

De toekomst van Adoptie ligt onder vuur bij onze buren in Nederland.

Lees meer

Het Verdrag van Den HAAG

Lees meer

ADOPTIE WEEKEND : NURTURE VS NATURE

Het Adoptie weekendje gaat door in het mooie ‘Chatdodo’. Gelegen in de Waalse Ardennen: Ville- sur-Lesse . Wat kan je verwachten? We kaarten thema’s aan zoals: de adoptieprocedure, rouwen, identiteit, loyaliteitsconflicten hechting, rootstocht, trauma, eet-slaap problemen, procedure, racisme, discriminatie, DNA ...

Lees meer

Kersverse grootouders moeten ook op zoek naar een manier om die nieuwe rol in te vullen. Maar hoe verloopt dit proces als je kleinkind geadopteerd is?

Mijn grootouders waren schatjes van mensen, beide koppels waren elkaars uiterste. Mijn vader komt uit een iets rijkere welstellende familie en mijn mama komt uit een middenklasse familie. De ouders van mijn mama genaamd 'bompa en bomma' zag ik dagelijks aangezien zij vlak naast de lagere school woonde.

Lees meer

‘Wij willen voor een tweede keer adopteren.’

Van formele geschiktheidsprocedure tot een warm welkom in je gezin: als adoptieouder weet je als geen ander welke uitdagingen, emoties en ontroerende momenten komen kijken bij je adoptietraject. Een tweede keer adopteren? Als adoptiecoach help ik je graag op weg.

Lees meer

Open communiceren over adoptie: een geschenk voor kind en ouders

“Wanneer vertel ik mijn kind dat het geadopteerd is?”, Het is belangrijk om snel en open te communiceren over adoptie in je gezin. Deze blog toont waarom!

Lees meer

De machten en druk van een behoefte die omslaat naar een noodzaak

In mijn vorige blog vertelde ik over een wens die kan omslaan naar een behoefte of een noodzaak. Bij een geadopteerde uit deze noodzaak zich in een ‘zoeken naar …’. Net zoals de geadopteerde dit verlangen zo intens ervaart, ondervinden ook kandidaat-ouders dit gevoel sterk. Het verlangen om een kind te krijgen, wordt dan zo groot dat het eigenlijk geen wens meer is, maar aanvoelt als een noodzaak, een behoefte. Iets wat je leven in zekere mate blokkeert en wat je nodig hebt om te leven, in plaats van te overleven. Meer dan eens stelt deze behoefte relaties zwaar op de proef, waardoor zelfs de beste koppels erdoor breken.

Lees meer

De macht van een onvervulde wens

Ik trap deze blog af met twee straffe uitspraken: “Voor elke adoptie is er eerst een afstand.” en “Zolang er onvervulde kinderwensen zijn, blijft adoptie bestaan.” Een kinderwens is soms zo intens, dat ze loslaten werkelijk geen optie is. Het gevolg? Mensen zoeken een oplossing om alsnog hun verlangen te vervullen. Zelfs de sterkste koppels kunnen uit elkaar gaan omdat de kinderwens bij de ene partner vuriger is dan bij de andere. Hoe kunnen we zo’n extreme kinderwens verklaren? En waarom is ze bij sommigen in grotere mate aanwezig? Deze blog vertelt je meer over de macht van de onvervulde wens.

Lees meer

AFSTAND, fysiek en mentaal niet te onderschatten voor geadopteerden

Tijd en afstand hebben invloed op geadopteerden. Mijn vorige blog zoomde in op het concept tijd, deze blogpost belicht afstand in het kader van adoptie. Een thema dat de nodige aandacht verdient. Het is immers een combinatie van zowel fysieke afstand, als mentaal-emotionele afstand die geadopteerden parten kan spelen. Lees verder en verdiep je in het effect van afstand!

Lees meer

TIJD, Een doorn in het oog van geadopteerden

Met tijd komt afstand en met afstand komt tijd. Voor geadopteerden zijn deze twee concepten een doorn in het oog, een echte ‘mindfuck’. Ik neem harde taal in de mond, maar ik kan geen andere manier bedenken om aan te tonen hoe zwaar tijd en afstand geadopteerden vallen. In deze blog spits ik me toe op het concept tijd in het licht van adoptie. Tijd zou alle wonden helen. Maar is dat werkelijk zo? Mijn ervaring spreekt dit tegen. Tijd zorgt ervoor dat er een litteken ontstaat. Dankzij tijd leer je ergens mee leven. Zoals met het gemis van een dierbaar persoon, huisdier of voorwerp, of met verlies na een ziekte of overlijden. Voor geadopteerden gaat de impact van tijd nóg verder. Lees er meer over in deze blogpost!

Lees meer

Hoe werken DNA-Kits?

Het kopen van een DNA-kit is - mede dankzij de opkomst van het internet - supermakkelijk geworden. Je koopt je kit in enkele kliks online via de officiële websites van desbetreffende merken. Bovendien wordt anonimiteit en privacy gegarandeerd dankzij GDPR. Een doktersvoorschrift of een apothekersbezoek zijn niet nodig om een testing kit te verkrijgen. In sommige landen, zoals de VS, staan ze zelfs in de supermarktrekken en reken je ze aan de kassa af samen met je boodschappen. Zoals je leest, is het in huis halen van een testset niet moeilijk. Ik licht in deze blog toe waaruit een DNA-kit bestaat en hoe je ze correct gebruikt.

Lees meer

DNA als onderdeel van je rootstocht

Vroeger was DNA een ver-van-mijn-bedshow voor het merendeel van de bevolking. Vandaag liggen de kaarten er dankzij onder meer de entertainmentsector en nieuwe technologieën anders bij. Mijn blog werpt een licht op de impact ervan op adoptie. Kan het je rootstocht ondersteunen? Lees verder!

Lees meer

Kunnen adoptieouders de rootstocht van hun kind aanvangen? (Deel 3)

Als adoptiecoach krijg ik wel eens volgende vraag van adoptieouders: “Kunnen wij nu al op zoek gaan naar antwoorden om ons kind later tijd en leed te besparen?”. Hun argumenten gaan van “we zien dat ons kind het moeilijk heeft” tot “we denken dat ons kind het moeilijk zal krijgen”. Door zelf de rootstocht aan te vangen, willen ze hun kind helpen. Ik hoor ook verhalen van ouders die de zoektocht al hebben afgetrapt. Ze zochten naar aanknopingspunten, stelden zich in contact met personen die mogelijks meer weten, … Zij laten zich leiden door een gevoel dat de informatie die vandaag beschikbaar is, kan verdwijnen door bijvoorbeeld verzorgers die komen te overlijden of familie die zal verhuizen. Zonder een oordeel te vellen, wil ik met deze blog adoptieouders stof tot nadenken geven.

Lees meer

Wat mag je van een rootstocht verwachten? (Deel 2)

Kan je je als geadopteerde tot in de puntjes voorbereiden op jouw rootstocht? Wat mag je verwachten van zo’n unieke ervaring? Niemand weet wat je te wachten staat. Wat je wel kan voorspellen is ‘expect the unexpected’, oftewel verwacht je aan het onverwachte … Lees in deze blog waarom het belangrijk is om aandacht te schenken aan zowel de tijd voor het vinden van eventuele familieleden, als de tijd erna!

Lees meer

Wanneer een zoektocht evolueert naar een rootstocht (Deel 1)

Eén van de grote vragen die geadopteerden - en ook veel adoptieouders - me stellen is: “Wanneer vang je best een rootstocht aan?”. Ik antwoord steeds met dezelfde vraag: “Wat bedoel je met een rootstocht?”. Vaak refereren ze met ‘de start van de rootstocht’ naar de fysieke verplaatsing of de handelingen die ondernomen worden om biologische ouders of familieleden te zoeken en ontmoeten. Denk aan het vliegtuig nemen of op de trein stappen richting land van herkomst. Of een brief sturen, sociale media afspeuren of aan de voordeur aanbellen in de hoop vragen beantwoord te krijgen. Zijn deze voorbeelden werkelijk het begin van een rootstocht? Mijn blog laat je kennismaken met de begrippen zoektocht en rootstocht en hun nauwe verwantschap!

Lees meer

Rootsreis, de behoefte om jezelf en je achtergrond te leren kennen (origineel)

Veiligheid en vertrouwen, avontuur en nieuwsgierigheid: behoeftes die elkaar complementair aanvullen en ons leven van jongs af aan richting geven. Opgroeien in een warm nest, je vleugels uitslaan, een veilige relatie opbouwen met een partner die je af en toe uit je comfortzone lokt, … Ook als geadopteerde heb je de behoefte om je unieke achtergrond te achterhalen. Een rootsreis kan je helpen om aan deze behoefte te voldoen. Ik help je op weg!

Lees meer

Rootsreis, de behoefte om jezelf en je achtergrond te leren kennen

Veiligheid en vertrouwen, avontuur en nieuwsgierigheid: behoeftes die elkaar complementair aanvullen en ons leven van jongs af aan richting geven. Opgroeien in een warm nest, je vleugels uitslaan, een veilige relatie opbouwen met een partner die je af en toe uit je comfortzone lokt, … Ook als geadopteerde heb je de behoefte om je unieke achtergrond te achterhalen. Een rootsreis kan je helpen om aan deze behoefte te voldoen. Ik help je op weg!

Lees meer

"Loyaliteit brengt eenzaamheid zich mee !"

Lees meer

Adoptie en identiteitsontwikkeling: over herkomst, geboorte en het ‘ik / wij’-gevoel

Je biologische familie en je eigen, bijzondere achtergrond leren kennen: in mijn vorige blog kwam het belang van een rootsreis uitgebreid aan bod. De behoefte om je unieke levenstraject tot in detail te ontdekken, ligt mee aan de basis van identiteitsvorming, loyaliteit en hechting. Drie kernzaken die voor elke persoon van wezenlijk belang zijn! Deze blog gaat dieper in op de identiteitsontwikkeling in het kader van een adoptie.

Lees meer

GEDICHT

De harde waarheid

Lees meer

Trauma - Rouwen

Lees meer

Adoptie is een vorm van rouw

Rouwen definiëren? Gepast reageren bij verdriet? Niet simpel, ook niet voor mij als ervaringsdeskundige en adoptiecoach (https://www.adoptiecoach.be/over-tara). Rouwen is immers tweeledig. Enerzijds ervaart iemand die rouwt een gemis. Anderzijds leert wie rouwt zijn/haar leven heropbouwen door het gemis een plaats te geven. In deze blog laat ik je kennismaken met het verschil tussen rouwen en verdriet en reik ik je een hulpmiddel om verdriet te begrijpen aan. Een eyeopener voor (de familieleden van) geadopteerden!

Lees meer

Vervroegde puberteit bij geadopteerden

De puberteit: een belangrijke periode in de zoektocht naar ons plaatsje in de maatschappij. Zowel voor onszelf, als voor onze ouders en familie! Wist je dat geadopteerden een vervroegde puberteit doorlopen? Vaak beseffen geadopteerde kinderen al vrij vroeg dat ze verschillen van hun adoptieouders en klasgenootjes, wat zich vertaalt in gedragsveranderingen.

Lees meer

Wat is weeshuistoerisme en welke impact heeft het op kinderen?

Net zoals de term rehoming, was het concept weeshuistoerisme tot voor kort onbekend voor mij. Natuurlijk kende ik zowel het woord weeshuis, als het woord toerisme, maar de combinatie van beide termen deed geen belletje rinkelen. In deze blog werp ik een licht op het concept vanuit een artikel dat ik recent las en vanuit mijn eigen ervaring.

Lees meer

Is er een verschil tussen een weeshuis en een tehuis?

“Hoezo Tara, heeft ‘weeshuis’ en ‘tehuis’ niet dezelfde betekenis? Is het ene woord niet dialect, terwijl het andere Algemeen Nederlands (AN) is?”, die vraag kreeg ik onlangs. Voor mij de aanleiding om in mijn pen te kruipen. Want het valt me op dat beide termen wel vaker foutief gebruikt worden. Lees mee en maak kennis met het betekenisverschil.

Lees meer

Opgroeien in een weeshuis

Lees meer

Belang van een naam voor het kind

Lees meer

Uitgelegd: adoptiejargon

Lees meer

Over mezelf

Lees meer

VERHAAL VAN EEN ADOPTIEKIND

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x