Hoe werken DNA-Kits?

Biologische familieleden opsporen wordt ook voor geadopteerden die zoekende zijn steeds aanlokkelijker. DNA-onderzoek kan een verschil teweegbrengen voor, tijdens of na de zoektocht naar herkomstinformatie. Voor sommigen zal DNA de deuren sluiten, terwijl het voor anderen de deuren opent en een nieuwe start inluidt. 

Ik introduceer je graag met de werking, de voor- en de nadelen en enkele merken van DNA-kits.

Waaruit bestaat een DNA-kit?

  • Een registratiecode om je kit online te activeren (inclusief vervaldatum).
  • Een wattenstaafje om je wangslijmvlies mee af te nemen.
  • Een enveloppe met daarop het voorgedrukte labo-adres, waarnaar je jouw staaltje opstuurt.


DNA-kit

Hoe werkt een DNA-kit?

Het afnemen van een DNA-staal is heel eenvoudig. Eerst moet je de code, die je op het doosje terugvindt, activeren via de website van de verdeler. Je maakt er een persoonlijk profiel aan waarop later je testresultaat zal verschijnen. Dit profiel is ook jouw toegangsticket tot hun database met - eventuele - matches. 

Tip | Het is belangrijk dat je beseft dat je gegevens nu voor iedereen met toegang tot de database zichtbaar zijn. Met andere woorden, je profiel is ook zichtbaar voor een mogelijke DNA-match. Verder blijven alle privacynormen gelden. Je kan het vergelijken met een profiel op social media, zoals Facebook.

Als je je staal hebt afgenomen volgens de instructies op de bijsluiter, stuur je jouw enveloppe naar het laboratorium. Het labo zet er jouw biologische gegevens om in digitale gegevens. Met die data gaan zij via algoritmen proberen je etniciteit in te schatten en krijg je meer inzicht in je etnische oorsprong.

Om tot een match met een onbekende te komen, worden je DNA-gegevens met die van anderen vergeleken en worden gedeelde genetische structuren opgespoord die op een familierelatie kunnen duiden. Het resultaat wordt uitgedrukt in centimoren. Hoe hoger het percentage centimoren dat je deelt met iemand anders, hoe nauwer je familierelatie is. Familie moet je op vlak van DNA dus ruimer interpreteren dan eerstelijnsfamilieleden zoals ouders, broers of zussen. Ook neven, nichten, tantes, nonkels, … kunnen naar bovenkomen als matches.

Welke DNA-kits zijn er op de markt? 

Momenteel zijn er enkele grote spelers: AncestryDNA, 23andMe, HomeDNA, en MyHeritage DNA. Het DNA-resultaat wordt bij de meeste merken binnen de drie à vier weken digitaal bezorgd. Sommige databases laten toe om je resultaat te linken met een andere databank, waardoor de kansen op een match toenemen.

Voor donorkinderen en geadopteerden zijn DNA-kits een echte gamechanger. Maar ze hebben niet enkel voordelen, er zijn ook een paar nadelen waar je rekening mee moet houden alvorens je een testset koopt. Positief is dat je de kans om waardevolle informatie te vinden over je familie ermee kan verhogen. Je zal dus sowieso bijleren over je achtergrond. Want deze commerciële tests geven geografisch weer welke rassen je familiale geschiedenis bevat en hierdoor krijg je meer inzicht in je etnische oorsprong.  Zoals ik eerder vertelde in mijn blog over identiteit: het is belangrijk voor je zelfbeeld en veerkracht om een balans te vinden in je ik-en-wij-identiteit. Deze testen kunnen je helpen om de nodige inzichten te geven of vragen te beantwoorden op zowel de ik- als de wij-identiteit. Een test kan ook hoop geven om te zoeken en moed geven om informatie te verwerken. 

Al kan die ook valse hoop en frustratie met zich meebrengen...  Want zo’n test garandeert niet dat je als geadopteerde ook nabije familie zal vinden. Dat je diegene vindt, die je zoekt of hoopt te vinden. Niemand kan zeggen of er een match zal zijn, en als deze er is, wanneer deze aan het licht komt. Je moet dus geduldig afwachten en hopen dat er ergens in de wereld iemand is die met jou gelinkt is, ook aan het zoeken is. Die persoon moet dus ook over de middelen (waaronder het budget) beschikken om een test te doen en een profiel op te zetten. Dat zijn eigenlijk veel stappen die je verwacht van een vreemde binnen een tijdspanne die voor jou niet te lang duurt. Daarom ijveren verkopers om massaal DNA-stalen in te dienen zodat de kans op matches stijgt. Hoe ze dat doen? Onder meer door promoacties te lanceren op feestdagen waar familie centraal staat, denk aan Moederdag, Vaderdag of de eindejaarsperiode.

Een iets mindere positieve invloed op je zoektocht is dat je niet altijd de juiste emotionele begeleiding krijgt. Online aanbieders helpen je met het praktisch productgebruik, maar verwacht van hen niet dezelfde begeleiding als professionele hulpverleners die bieden. Op vlak van medische gegevens die belangrijk zijn om je gezondheid in kaart te brengen, pleit ik voor een DNA-testing op doktersvoorschrift, in plaats van een commerciële DNA-kit. DNA-kits geven enkel info over ziektes die in je oorsprong voorkwamen zoals diabetes, hartziektes, ... 

Het kan goed zijn dat je via een DNA-kit hartproblemen in je familiegeschiedenis op het spoor komt, maar dat wilt niet zeggen dat jij dit hartprobleem ook hebt. Het is mogelijk dat een kwaal of ziekte enkele generaties geleden prominent aanwezig was. Maar je moet dit zeker kaderen in de toenmalige context, immers geneeskunde en economische middelen zijn voor iedere generatie anders. Daarom, benadruk ik dat een professionele DNA-test voor medische zaken aangevraagd door een dokter veel accurater en specifieker is.

Wanneer een DNA-test afnemen?  

Je kan een DNA-test met een kit best doen als je voelt dat je klaar bent om die nieuwe stap te nemen. Besef dat veel van de online productreviews geschreven zijn door niet-geadopteerden die voor hun plezier een familiestamboom willen samenstellen. Laat je niet dwingen door externe redenen en meningen. Jij moet er emotioneel, fysiek en mentaal klaar voor zijn, want dit is een proces dat lang en uitputtend kan zijn. Niet enkel voor jou, maar misschien ook voor jouw nabije omgeving. Beschouw het als een begin van je zoektocht, als een eindpunt of wanneer je niet goed weet welke stap je nog kan nemen. Met andere woorden: er is geen goed of slecht moment in jouw persoonlijk proces.

Als je de resultaten ontvangt en er een match gevonden is, dan zal je jezelf de vraag stellen: wat kan ik nu doen met deze match? Open ik de doos van Pandora? Is het weten beter dan het niet weten? Of is het niet weten beter dan het weten? Als je beslist hebt om ‘te weten’ dan is de volgende vraag: hoe spreek je jouw match aan? Wat zeg je tegen een compleet vreemde die aan de andere kant van het scherm zit of misschien zelfs aan de andere kant van de wereld? Neem je formeel contact op, of ga je voor een gemoedelijke sfeer? Veel vragen die bij jou zullen opkomen, waarop ik geen sluitend antwoord kan bieden, omdat er natuurlijk geen juist of fout antwoord bestaat.

Het enige dat ik je uitdrukkelijk wil meegeven: als je gaat zoeken, doe dit dan niet alleen. Laat je begeleiden door een professional. Begeleiding is niet cruciaal gedurende het hele proces, maar het is niet altijd zo simpel zoals sommigen laten uitschijnen in hun review. Collega’s van het Afstammingscentrum en adoptiebureaus kunnen je zeker en vast een handje helpen.

Meer lezen over de rol van DNA-kits en adoptie? Ontdek mijn blog:

DNA-kits en afkomst

Ieder adoptieverhaal is uniek, net als iedere adoptiecoaching

Als je openstaat om te praten over je adoptie, je vragen en je twijfels ben ik heel graag jouw gesprekspartner. Ik vel geen oordeel terwijl ik je bijsta in jouw persoonlijke zoektocht.

Bel: 0477 29 68 84
Mail: info@adoptiecoach.be

All Rights to share, blog and use are permitted by Universal law provided the content is copied unaltered, is distributed freely, and the author + website is mentioned.  
Tara Mergeay - www.adoptiecoach.be

Hoe werken DNA-Kits?

Regering erkent dat illegale adopties hebben plaatsgevonden in België

Hebben we hier als geadopteerden een slag binnen gehaald ?

Lees meer

Het effect van adrenaline en dopamine bij geadopteerden

Lees meer

Minder rouwverlof voor geadopteerden

Waarom geadopteerden minder recht hebben op rouwverlof

Lees meer

De onderschatting van geadopteerden in het onderwijs: de cruciale rol van taal en IQ-percepties

Dit is het derde deel van een 3 delige blog rond de kracht en het belang van 'taal'.

Lees meer

Taal en identiteit

Dit is het tweede deel van een 3 delige blog rond de kracht en het belang van 'taal'.

Lees meer

De kracht en drempels van taal in de hechtenis van geadopteerde in een nieuw (adoptie)gezin

Dit is het eerste deel van een 3 delige blog rond de kracht en het belang van 'taal'.

Lees meer

AI als bondgenoot in de zoektocht van geadopteerden naar hun biologische familie

“Kan AI geadopteerde ondersteunen bij hun zoektocht naar hun biologische familie?” Laten we samen dieper ingaan op hoe AI een krachtig hulpmiddel kan zijn in deze emotioneel beladen reis.

Lees meer

Een gelaagd perspectief op dader en slachtoffer

In het adoptielandschap worden termen als 'dader' en 'slachtoffer' vaak geassocieerd met trauma en traumaverwerking. Adoptie wordt hier beschouwd als een vorm van trauma, waarbij de betrokkenen op verschillende manieren kunnen worden beïnvloed. Maar kunnen deze termen daadwerkelijk gebruikt worden in het kader van adoptie?

Lees meer

Interlandelijke adoptie, wat nu? update

De laatste tijd is er veel te doen rond Interlandelijke adoptie in de media. Hier een update met wat er allemaal gaande is.

Lees meer

Voortaan nog 1 interlandelijke adoptiebureau in Vlaanderen

Het interlandelijke adoptiebureau in Vlaanderen is vanaf nu Het Klein Mirakel!

Lees meer

Tijdelijke Adoptie stop

Nieuwe procedures voor interlandelijke adoptie zijn voorlopig stopgezet. Dat is het gevolg van een beslissing door de Vlaamse regering om geen centrale adoptiedienst te erkennen. ‘Dit is geen eenvoudige maatregel’, zegt Welzijnsminister Hilde Crevits (cd&v).

Lees meer

Resultaten tweede screeningsronde herkomstlanden voor adoptie

Het algemene persbericht en de beslissingsnota’s per herkomstland

Lees meer

Feestdagen: een mooie maar soms verwarrende tijd!

Lees meer

Stip-IT actie tegen Pesten

Trek mee de lijn tegen pesten !

Lees meer

reactie moet actie zijn, niets doen is geen optie

November is #maand van adoptie

Lees meer

Adoptiecoach Tara te gast bij 'Wijs' Radio 2

13 Maart 2024 radio 2 interview Wat doet adoptie met iemand?

Lees meer

Podcast : Wat als je afkomst een raadsel is?

Wat zou jij doen als jij je ouders niet zou kennen en er geen enkel spoor van hen zou zijn? In aflevering 10 van de #keerpuntpodcast had ik er een openhartig gesprek over met Peter Perceval, top auteur en internationaal Ted Talk Speaker. Het werd een geweldig gesprek over opgroeien als gekleurd kind in wit Vlaanderen, op zoek gaan naar je wortels, op reis zijn in je moederland en je toch een buitenstaander voelen en adoptie bekijken als rouwproces.

Lees meer

publicatie 'Voorbij Transnationale Adoptie'

Het boek werpt een licht op de bredere machtstructeren en sociaal-politieke contexten die transnationale adoptie vormgeven. Met de uitgave willen de auteurs zichtbaarheid geven aan de stemmen van geadopteerden en hun bondgenoten in de strijd naar rechtvaardigheid, erkenning en herstel.

Lees meer

In the spotlights

Wanneer we over adoptie spreken, gaan de meeste mensen er vanuit dat het gaat om een buitenlands kindje. Niks is minder waar, want er zijn ook heel veel binnenlandse geadopteerden in onze maatschappij. Ook zij verdienen de juiste nazorg en een plek onder de spotlights. Daarom stel ik graag even voor :

Lees meer

Rascisme (origineel)

Racisme en discriminatie. Het nieuws en sociale media tonen jammer genoeg het zoveelste incident in de VS. Een tragische incident dat had vermeden kunnen worden. Het probleem is niet enkel in de VS maar over de hele wereld.

Lees meer

Adoptie en film

Lees meer

Ketnet zet adoptie in de spotlights!

Lees meer

Binnenlandse geadopteerde : laat van je horen!

Lees meer

Rapport expertenpanel interlandelijke adoptie in Vlaanderen

Op donderdag 02/09 verscheen het rapport met de aanbevelingen van het expertenpanel interlandelijke adoptie.

Lees meer

Is dit het kantelpunt in de toekomst van adoptie?

De toekomst van Adoptie ligt onder vuur bij onze buren in Nederland.

Lees meer

Kersverse grootouders moeten ook op zoek naar een manier om die nieuwe rol in te vullen. Maar hoe verloopt dit proces als je kleinkind geadopteerd is?

Mijn grootouders waren schatjes van mensen, beide koppels waren elkaars uiterste. Mijn vader komt uit een iets rijkere welstellende familie en mijn mama komt uit een middenklasse familie. De ouders van mijn mama genaamd 'bompa en bomma' zag ik dagelijks aangezien zij vlak naast de lagere school woonde.

Lees meer

‘Wij willen voor een tweede keer adopteren.’

Van formele geschiktheidsprocedure tot een warm welkom in je gezin: als adoptieouder weet je als geen ander welke uitdagingen, emoties en ontroerende momenten komen kijken bij je adoptietraject. Een tweede keer adopteren? Als adoptiecoach help ik je graag op weg.

Lees meer

Aankomstkaartje

Lees meer

Belang van een naam voor het kind

Lees meer

Open communiceren over adoptie: een geschenk voor kind en ouders

“Wanneer vertel ik mijn kind dat het geadopteerd is?”, Het is belangrijk om snel en open te communiceren over adoptie in je gezin. Deze blog toont waarom!

Lees meer

De machten en druk van een behoefte die omslaat naar een noodzaak

In mijn vorige blog vertelde ik over een wens die kan omslaan naar een behoefte of een noodzaak. Bij een geadopteerde uit deze noodzaak zich in een ‘zoeken naar …’. Net zoals de geadopteerde dit verlangen zo intens ervaart, ondervinden ook kandidaat-ouders dit gevoel sterk. Het verlangen om een kind te krijgen, wordt dan zo groot dat het eigenlijk geen wens meer is, maar aanvoelt als een noodzaak, een behoefte. Iets wat je leven in zekere mate blokkeert en wat je nodig hebt om te leven, in plaats van te overleven. Meer dan eens stelt deze behoefte relaties zwaar op de proef, waardoor zelfs de beste koppels erdoor breken.

Lees meer

De macht van een onvervulde wens

Ik trap deze blog af met twee straffe uitspraken: “Voor elke adoptie is er eerst een afstand.” en “Zolang er onvervulde kinderwensen zijn, blijft adoptie bestaan.” Een kinderwens is soms zo intens, dat ze loslaten werkelijk geen optie is. Het gevolg? Mensen zoeken een oplossing om alsnog hun verlangen te vervullen. Zelfs de sterkste koppels kunnen uit elkaar gaan omdat de kinderwens bij de ene partner vuriger is dan bij de andere. Hoe kunnen we zo’n extreme kinderwens verklaren? En waarom is ze bij sommigen in grotere mate aanwezig? Deze blog vertelt je meer over de macht van de onvervulde wens.

Lees meer

MOA vzw

MOA is de Dienst die tijdens de adoptieprocedure verantwoordelijk is voor het maatschappelijk onderzoek.

Lees meer

Kinderen uit een oorlogsgebied adopteren kan dit?

Een prangende vraag door de huidige situatie in de wereld, wat is het antwoord?

Lees meer

Het Verdrag van Den HAAG

Het verdrag van Den Haag, is een zeer gekend en bekend verdrag in de wereld van adoptie. Wat werd er in 1993 afgesproken en ondertekend door 66 landen? We zijn nu 25 jaar later en is het een succes of niet?

Lees meer

ADOPTIE WEEKEND : NURTURE VS NATURE

Het Adoptie weekendje gaat door in het mooie ‘Chatdodo’. Gelegen in de Waalse Ardennen: Ville- sur-Lesse . Wat kan je verwachten? We kaarten thema’s aan zoals: de adoptieprocedure, rouwen, identiteit, loyaliteitsconflicten hechting, rootstocht, trauma, eet-slaap problemen, procedure, racisme, discriminatie, DNA ...

Lees meer

Ik vier mijn verjaardag niet op mijn geboortedag

“Happy birthday to YOU” Een wereldbekend Engelstalig liedje dat elke dag meerdere malen door de mensheid wordt uitgesproken op deze blauwe planeet.

Lees meer

AFSTAND, fysiek en mentaal niet te onderschatten voor geadopteerden

Tijd en afstand hebben invloed op geadopteerden. Mijn vorige blog zoomde in op het concept tijd, deze blogpost belicht afstand in het kader van adoptie. Een thema dat de nodige aandacht verdient. Het is immers een combinatie van zowel fysieke afstand, als mentaal-emotionele afstand die geadopteerden parten kan spelen. Lees verder en verdiep je in het effect van afstand!

Lees meer

TIJD, Een doorn in het oog van geadopteerden

Met tijd komt afstand en met afstand komt tijd. Voor geadopteerden zijn deze twee concepten een doorn in het oog, een echte ‘mindfuck’. Ik neem harde taal in de mond, maar ik kan geen andere manier bedenken om aan te tonen hoe zwaar tijd en afstand geadopteerden vallen. In deze blog spits ik me toe op het concept tijd in het licht van adoptie. Tijd zou alle wonden helen. Maar is dat werkelijk zo? Mijn ervaring spreekt dit tegen. Tijd zorgt ervoor dat er een litteken ontstaat. Dankzij tijd leer je ergens mee leven. Zoals met het gemis van een dierbaar persoon, huisdier of voorwerp, of met verlies na een ziekte of overlijden. Voor geadopteerden gaat de impact van tijd nóg verder. Lees er meer over in deze blogpost!

Lees meer

DNA als onderdeel van je rootstocht

Vroeger was DNA een ver-van-mijn-bedshow voor het merendeel van de bevolking. Vandaag liggen de kaarten er dankzij onder meer de entertainmentsector en nieuwe technologieën anders bij. Mijn blog werpt een licht op de impact ervan op adoptie. Kan het je rootstocht ondersteunen? Lees verder!

Lees meer

Kunnen adoptieouders de rootstocht van hun kind aanvangen? (Deel 3)

Als adoptiecoach krijg ik wel eens volgende vraag van adoptieouders: “Kunnen wij nu al op zoek gaan naar antwoorden om ons kind later tijd en leed te besparen?”. Hun argumenten gaan van “we zien dat ons kind het moeilijk heeft” tot “we denken dat ons kind het moeilijk zal krijgen”. Door zelf de rootstocht aan te vangen, willen ze hun kind helpen. Ik hoor ook verhalen van ouders die de zoektocht al hebben afgetrapt. Ze zochten naar aanknopingspunten, stelden zich in contact met personen die mogelijks meer weten, … Zij laten zich leiden door een gevoel dat de informatie die vandaag beschikbaar is, kan verdwijnen door bijvoorbeeld verzorgers die komen te overlijden of familie die zal verhuizen. Zonder een oordeel te vellen, wil ik met deze blog adoptieouders stof tot nadenken geven.

Lees meer

Wat mag je van een rootstocht verwachten? (Deel 2)

Kan je je als geadopteerde tot in de puntjes voorbereiden op jouw rootstocht? Wat mag je verwachten van zo’n unieke ervaring? Niemand weet wat je te wachten staat. Wat je wel kan voorspellen is ‘expect the unexpected’, oftewel verwacht je aan het onverwachte … Lees in deze blog waarom het belangrijk is om aandacht te schenken aan zowel de tijd voor het vinden van eventuele familieleden, als de tijd erna!

Lees meer

Wanneer een zoektocht evolueert naar een rootstocht (Deel 1)

Eén van de grote vragen die geadopteerden - en ook veel adoptieouders - me stellen is: “Wanneer vang je best een rootstocht aan?”. Ik antwoord steeds met dezelfde vraag: “Wat bedoel je met een rootstocht?”. Vaak refereren ze met ‘de start van de rootstocht’ naar de fysieke verplaatsing of de handelingen die ondernomen worden om biologische ouders of familieleden te zoeken en ontmoeten. Denk aan het vliegtuig nemen of op de trein stappen richting land van herkomst. Of een brief sturen, sociale media afspeuren of aan de voordeur aanbellen in de hoop vragen beantwoord te krijgen. Zijn deze voorbeelden werkelijk het begin van een rootstocht? Mijn blog laat je kennismaken met de begrippen zoektocht en rootstocht en hun nauwe verwantschap!

Lees meer

Rootsreis, de behoefte om jezelf en je achtergrond te leren kennen

Veiligheid en vertrouwen, avontuur en nieuwsgierigheid: behoeftes die elkaar complementair aanvullen en ons leven van jongs af aan richting geven. Opgroeien in een warm nest, je vleugels uitslaan, een veilige relatie opbouwen met een partner die je af en toe uit je comfortzone lokt, … Ook als geadopteerde heb je de behoefte om je unieke achtergrond te achterhalen. Een rootsreis kan je helpen om aan deze behoefte te voldoen. Ik help je op weg!

Lees meer

"Loyaliteit brengt eenzaamheid zich mee !"

Lees meer

Trauma - Rouwen

Lees meer

Adoptie is een vorm van rouw

Rouwen definiëren? Gepast reageren bij verdriet? Niet simpel, ook niet voor mij als ervaringsdeskundige en adoptiecoach (https://www.adoptiecoach.be/over-tara). Rouwen is immers tweeledig. Enerzijds ervaart iemand die rouwt een gemis. Anderzijds leert wie rouwt zijn/haar leven heropbouwen door het gemis een plaats te geven. In deze blog laat ik je kennismaken met het verschil tussen rouwen en verdriet en reik ik je een hulpmiddel om verdriet te begrijpen aan. Een eyeopener voor (de familieleden van) geadopteerden!

Lees meer

Vervroegde puberteit bij geadopteerden

De puberteit: een belangrijke periode in de zoektocht naar ons plaatsje in de maatschappij. Zowel voor onszelf, als voor onze ouders en familie! Wist je dat geadopteerden een vervroegde puberteit doorlopen? Vaak beseffen geadopteerde kinderen al vrij vroeg dat ze verschillen van hun adoptieouders en klasgenootjes, wat zich vertaalt in gedragsveranderingen.

Lees meer

Adoptie en identiteitsontwikkeling: over herkomst, geboorte en het ‘ik / wij’-gevoel

Je biologische familie en je eigen, bijzondere achtergrond leren kennen: in mijn vorige blog kwam het belang van een rootsreis uitgebreid aan bod. De behoefte om je unieke levenstraject tot in detail te ontdekken, ligt mee aan de basis van identiteitsvorming, loyaliteit en hechting. Drie kernzaken die voor elke persoon van wezenlijk belang zijn! Deze blog gaat dieper in op de identiteitsontwikkeling in het kader van een adoptie.

Lees meer

Wat is weeshuistoerisme en welke impact heeft het op kinderen?

Net zoals de term rehoming, was het concept weeshuistoerisme tot voor kort onbekend voor mij. Natuurlijk kende ik zowel het woord weeshuis, als het woord toerisme, maar de combinatie van beide termen deed geen belletje rinkelen. In deze blog werp ik een licht op het concept vanuit een artikel dat ik recent las en vanuit mijn eigen ervaring.

Lees meer

Opgroeien in een weeshuis

Lees meer

Is er een verschil tussen een weeshuis en een tehuis?

“Hoezo Tara, heeft ‘weeshuis’ en ‘tehuis’ niet dezelfde betekenis? Is het ene woord niet dialect, terwijl het andere Algemeen Nederlands (AN) is?”, die vraag kreeg ik onlangs. Voor mij de aanleiding om in mijn pen te kruipen. Want het valt me op dat beide termen wel vaker foutief gebruikt worden. Lees mee en maak kennis met het betekenisverschil.

Lees meer

Zoveel verschillende termen rond ouders(schap) maar welke moet ik nu gebruiken?

Biologische ouders, geboorteouders, afstandouders, eerste ouders, meerouderschap,…. Allemaal verschillende termen die eigenlijk hetzelfde zeggen, toch? Dat is wat ik wel vaker hoor in mijn praktijk. Vaak volgen dan de vragen: ‘wat moeten we nu gebruiken en waarom zijn er zoveel verschillen?’

Lees meer

Uitgelegd: adoptiejargon

Lees meer

GEDICHT

De harde waarheid

Lees meer

VERHAAL VAN EEN ADOPTIEKIND

Lees meer

Over mezelf

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x