AI als bondgenoot in de zoektocht van geadopteerden naar hun biologische familie

Op 16 november 2023 ging ik naar de zaalshow van Lieven Scheire over AI kijken. Technologie heeft me altijd al gefascineerd maar wat er nu allemaal aan het gebeuren is, zorgt ervoor dat ik met argusogen naar de toekomst kijk.  Want in de afgelopen decennia heeft de technologische vooruitgang, met name op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), de manier waarop we met de wereld om ons heen omgaan, ingrijpend veranderd.  Ik was al gekend met AI in de sociale sector waar rouwcoaches het gebruiken als hulpmiddel bij het rouwproces, bekend onder de naam Deepfake therapie. [1] In Nederland staan ze al veel verder met het gebruik van ‘Deepfake therapy’ en, zoals gewoonlijk, huppelt België weer achter. Maar eerlijk? Daar ben ik niet rouwig om. (no pun intended) In mijn ogen is dit een gevaarlijke vorm van therapie. Toen ik na de zaalshow naar huis fietste, flitste de volgende gedachten door mijn hoofd: “Kan AI geadopteerde ondersteunen bij hun zoektocht naar hun biologische familie?” Laten we samen dieper ingaan op hoe AI een krachtig hulpmiddel kan zijn in deze emotioneel beladen reis.

Wat is AI?

Eerst en vooral, wat is AI? AI is een software die patronen herkent aan een razendsnel tempo. Vaak gaat het om patronen die het menselijk oog en brein niet (meer) kan zien en dus ook niet kan maken.  AI is geen recente uitvinding zoals velen onder ons wel denken.  We gebruiken AI al sinds de jaren 1970. Bij het grote publiek deed het vooral zijn intrede toen de smartphone aan zijn opmars begon in ons dagelijks leven. Gezichtsherkenning om toegang te krijgen tot je gsm, vragen aan Siri wat het weer in petto heeft, Shazam gebruiken om muziektitels te vinden, een beroep doen op Google Translate om teksten te vertalen, vragen aan Google Home om je huis op tijd op te warmen, enz. Het zijn maar een paar voorbeelden van AI op onze smartphone. Wat we ook moeten weten is dat er in de verschillende werelddelen een andere juridische omkadering is rond AI. Het wordt dus niet overal op dezelfde manier toegepast. De grootste uitdaging zal niet zijn om een juist internationaal juridisch kader te creëren, maar wel om een internationaal ethisch kader te creëren.   Op dit moment hebben grote landen zoals Amerika en China een andere juridisch en ethische kijk hierop dan Europa. Hierdoor passen ze AI al toe voor sociale gemeenschappelijke kwesties maar soms ontstaat er dan een conflict tussen ethiek en juridisch[2]. Gezichtsherkenning wordt door het Amerikaanse leger, de FBI en andere gerechtelijke overheidsinstanties gebruikt. Zelfs bepaalde privé-instanties maken er gebruik van.
In België mag de politie bijvoorbeeld niet zomaar gebruik maken van gezichtsherkenning bij het opsporen van criminelen. De wet van de privacy is in Europa dan ook anders/strenger, ook al zou dit voor sommige situaties een betere en snellere uitkomst bieden. Bepaalde misdaden/aanslagen zouden zelfs vermeden kunnen worden, zoals de recente aanslag op Zweedse voetbalfans in Brussel.  Ik kan hier veel verder over uitweiden, maar laten we nu eens kijken hoe AI en adoptie kunnen samengaan.

De kracht van genetische matching

DNA kunnen we zowel innerlijk als uiterlijk opmerken. Zo vergelijken we op wie we visueel lijken door te gaan kijken: van wie heb ik de lippen, de mond, de ogen…. Met andere woorden we kijken naar patronen die ons linken met elkaar en we noemen deze persoon een bloedverwant.     

Een van de meest opmerkelijke manieren waarop AI geadopteerde kan helpen, is met behulp van genetische matching. Diensten zoals 23andMe en AncestryDNA maken gebruik van geavanceerde algoritmen om DNA-gegevens te analyseren en genetische overeenkomsten tussen individuen vast te stellen. Geadopteerden kunnen hun eigen DNA delen met deze platforms, waardoor ze potentieel familieleden kunnen identificeren die dezelfde genetische kenmerken delen.

Geavanceerde zoekalgoritmen

AI-aangedreven zoekalgoritmen kunnen geadopteerden helpen bij het doorzoeken van enorme databanken en archieven. Ze kunnen namelijk patronen en verbanden identificeren die voor het menselijk oog moeilijk te onderscheiden zijn. Hierdoor wordt de kans vergroot dat geadopteerden relevante informatie vinden over hun biologische familie, zelfs als deze verspreid is over verschillende bronnen en jaren. Als platforms bij een volgende stap AI-gezichtsherkenning gaan linken wanneer er een match is, dan zou het misschien een extra visuele bevestiging zijn dat we effectief met die persoon zijn verbonden. Een pijnpunt hier is dat de wetgeving in Europa streng is wat betreft privacy, en dus ook voor filmen en het gebruik van gezichtsherkenningssoftware.

Taalverwerking en Sentimentanalyse

Vaak hebben geadopteerden alleen toegang tot schaarse documentatie of persoonlijke aantekeningen die in de loop der jaren zijn verzameld. AI kan een cruciale rol spelen bij het analyseren van deze teksten. Geavanceerde taalverwerkingsalgoritmen en sentimentanalyse kunnen helpen bij het begrijpen van de context en emoties achter geschreven woorden, waardoor geadopteerden meer inzicht krijgen in hun familiegeschiedenis.

Als Indische geadopteerde krijg ik vaak ook de vraag: kan jij (nog) Indisch spreken?
Wanneer de vraag zo gesteld wordt dan rol ik in gedachten altijd met mijn ogen, want de taal is niet Indisch maar Hindi. Jammer genoeg moet ik dan antwoorden: “Nee, ik spreek geen Hindi en in mijn regio is de taal Bengaals en nee, dat spreek ik ook niet”.  Voor buitenlands geadopteerden voelt zo’n vraag als zout in een wonde. Het feit dat je niks of amper iets verstaat en het niet kan spreken, zorgt vaak voor extra kopzorgen in de zoektocht naar biologische familie. Vooral als je je in het land van herkomst niet kunt behelpen met Engels, Frans of Duits. Maar dat wilt ook zeggen dat je bepaalde informatie op (reclame)borden, een simpele menu, bepaalde instructies, enz. niet kunt lezen. Vaak is de enige optie dan proberen om jezelf duidelijk te maken met handgebaren, vertaalboekjes, pictogrammen of door een tolk in te huren. Bij het inhuren van een tolk rijzen echter een paar vragen. Tolkt die oprecht en eerlijk? Tolkt die letterlijk of niet? Kan ik mij een tolk budgettair veroorloven? Wanneer wil ik dat die tolkt? Enkel op bepaalde momenten of constant? Je bent ook afhankelijk van de tolk zijn/haar agenda.  AI kan zo voor een nieuwe wending zorgen in de zoektocht van geadopteerden.

De app ‘Google Translate’ kan bijvoorbeeld een waardevol hulpmiddel zijn als je afreist naar je land van herkomst. Wanneer je de Google translate-app downloadt op je tablet/smartphone en je hebt een wifi-verbinding dan moet je enkel de app openen, je bron- en doeltaal instellen en je camera richten naar de tekst. Concreet stel ik wanneer ik in India rondloop altijd de optie HINDI - NL in zodat de app onmiddellijk de tekst in het Nederlands toont. MIND-BOGGLING. 

Eind jaren 90 was Lernaut & Hauspie gekend omdat zij één van de eersten waren die software hadden gecreëerd zodat we tekst konden inspreken in plaats van te schrijven. Nu meer dan 20 jaar later wordt Tekst-to-speech (TTS) -technologie gebruikt in AI-spraakgeneratoren om tekst hardop voor te lezen met een menselijke stem. De app genereert spraak met behulp van geavanceerde AI-technieken. Dankzij slimme AI-algoritmen kan de tool je stem in de juiste toon reproduceren, terwijl interpunctie zoals vraagtekens en uitroeptekens in het achterhoofd worden gehouden. Iedereen heeft misschien al via TikTok en Instagram filmpjes gezien waar mensen in hun eigen stem iets in hun hoofdtaal inspreken.  De AI-app SYNC.AI | Emotech gaat dan je stempatroon, stemgeluid en volume analyseren en jij kiest dan in welke andere taal je het filmpje wilt. Op enkele seconden/minuten tijd vertaalt de app alles vlekkeloos in de nieuwe taal en je lippen bewegen perfect in sync en je hoort jouw eigen stem. CRAZY MINDFUCK toen ik dat voor de eerste keer zag.
In Italië hebben stemacteurs die ‘dubben’ voor film en tv-industrie al gestaakt omdat ze schrik hebben dat ze binnen dit en enkele jaren geen werk meer hebben.  Want AI zal ervoor kunnen zorgen dat de originele stemklank en het tempo van de acteurs op 1 uur kan omgezet in plaats van dagen inspreekwerk.

Bedenk hoe gemakkelijk het voor een geadopteerde zou kunnen zijn om een filmpje te maken om zijn/haar verhaal te doen en de zoekvraag kan stellen. Het enige dat we moeten doen is een duidelijk script maken van wat we willen vertellen, het hardop aflezen in het Nederlands en hup, AI vertaalt het in de taal van herkomst. Daarna moeten we het enkel nog opladen op de gepaste internationale platforms zoals Facebook, Instagram, enz. En dan is het enkel nog hopen dat zoveel mogelijk mensen het zien en het nieuws zo bij de juiste persoon belandt. Ik stel het nu misschien heel ideaal voor maar dit is geen fictie.  De software is er, nu nog betalend, maar het is een minimumbedrag dat ik gerust wil betalen als ik hiervoor een filmpje van drie minuten in nog geen tien minuten kan maken. Deze nieuwe manier zorgt ervoor dat we geen megabudget bijeen moeten sparen en uitgeven. We zijn niet langer afhankelijk van een tolk en ook het lange wachten op resultaat wordt beperkt.

Privacybescherming en ethiek

Hoewel AI enorme voordelen biedt in de zoektocht naar biologische familie, is het van cruciaal belang om ethische overwegingen en privacybescherming niet uit het oog te verliezen. Platforms die AI inzetten voor dit doel moeten strenge beveiligingsmaatregelen implementeren om ervoor te zorgen dat gevoelige informatie veilig blijft en alleen wordt gedeeld met toestemming van de betrokkenen.

Conclusie

De impact van AI op het leven van geadopteerden die op zoek zijn naar hun biologische familie is opmerkelijk. Het biedt hoop, efficiëntie en nieuwe mogelijkheden in een reis die vaak gekenmerkt wordt door emoties en onzekerheid. Ondertussen blijft de technologie evolueren, waardoor we kunnen verwachten dat AI in de toekomst een nog prominentere rol zal spelen in het verenigen van families en het creëren van verhalen van hereniging.1 Zie ook de documentaire Deepfake Therapy - 2Doc.nl

2 Voorbeeld van zo'n situatie: https://youtu.be/AsftQv_2HzM?feature=shared
Bron: Lieve Scheire zaalshow ; ChatGPT en de geest van adoptiecoachTara

Bron Image blog: Microsoft Bing Image Creator (AI)

All Rights to share, blog and use are permitted by Universal law provided the content is copied unaltered, is distributed freely, and the author + website is mentioned.  Tara Mergeay www.adoptiecoach.be
AI als bondgenoot in de zoektocht van geadopteerden naar hun biologische familie

Regering erkent dat illegale adopties hebben plaatsgevonden in België

Hebben we hier als geadopteerden een slag binnen gehaald ?

Lees meer

Het effect van adrenaline en dopamine bij geadopteerden

Lees meer

Minder rouwverlof voor geadopteerden

Waarom geadopteerden minder recht hebben op rouwverlof

Lees meer

De onderschatting van geadopteerden in het onderwijs: de cruciale rol van taal en IQ-percepties

Dit is het derde deel van een 3 delige blog rond de kracht en het belang van 'taal'.

Lees meer

Taal en identiteit

Dit is het tweede deel van een 3 delige blog rond de kracht en het belang van 'taal'.

Lees meer

De kracht en drempels van taal in de hechtenis van geadopteerde in een nieuw (adoptie)gezin

Dit is het eerste deel van een 3 delige blog rond de kracht en het belang van 'taal'.

Lees meer

Een gelaagd perspectief op dader en slachtoffer

In het adoptielandschap worden termen als 'dader' en 'slachtoffer' vaak geassocieerd met trauma en traumaverwerking. Adoptie wordt hier beschouwd als een vorm van trauma, waarbij de betrokkenen op verschillende manieren kunnen worden beïnvloed. Maar kunnen deze termen daadwerkelijk gebruikt worden in het kader van adoptie?

Lees meer

Interlandelijke adoptie, wat nu? update

De laatste tijd is er veel te doen rond Interlandelijke adoptie in de media. Hier een update met wat er allemaal gaande is.

Lees meer

Voortaan nog 1 interlandelijke adoptiebureau in Vlaanderen

Het interlandelijke adoptiebureau in Vlaanderen is vanaf nu Het Klein Mirakel!

Lees meer

Tijdelijke Adoptie stop

Nieuwe procedures voor interlandelijke adoptie zijn voorlopig stopgezet. Dat is het gevolg van een beslissing door de Vlaamse regering om geen centrale adoptiedienst te erkennen. ‘Dit is geen eenvoudige maatregel’, zegt Welzijnsminister Hilde Crevits (cd&v).

Lees meer

Resultaten tweede screeningsronde herkomstlanden voor adoptie

Het algemene persbericht en de beslissingsnota’s per herkomstland

Lees meer

Feestdagen: een mooie maar soms verwarrende tijd!

Lees meer

Stip-IT actie tegen Pesten

Trek mee de lijn tegen pesten !

Lees meer

reactie moet actie zijn, niets doen is geen optie

November is #maand van adoptie

Lees meer

Adoptiecoach Tara te gast bij 'Wijs' Radio 2

13 Maart 2024 radio 2 interview Wat doet adoptie met iemand?

Lees meer

Podcast : Wat als je afkomst een raadsel is?

Wat zou jij doen als jij je ouders niet zou kennen en er geen enkel spoor van hen zou zijn? In aflevering 10 van de #keerpuntpodcast had ik er een openhartig gesprek over met Peter Perceval, top auteur en internationaal Ted Talk Speaker. Het werd een geweldig gesprek over opgroeien als gekleurd kind in wit Vlaanderen, op zoek gaan naar je wortels, op reis zijn in je moederland en je toch een buitenstaander voelen en adoptie bekijken als rouwproces.

Lees meer

publicatie 'Voorbij Transnationale Adoptie'

Het boek werpt een licht op de bredere machtstructeren en sociaal-politieke contexten die transnationale adoptie vormgeven. Met de uitgave willen de auteurs zichtbaarheid geven aan de stemmen van geadopteerden en hun bondgenoten in de strijd naar rechtvaardigheid, erkenning en herstel.

Lees meer

In the spotlights

Wanneer we over adoptie spreken, gaan de meeste mensen er vanuit dat het gaat om een buitenlands kindje. Niks is minder waar, want er zijn ook heel veel binnenlandse geadopteerden in onze maatschappij. Ook zij verdienen de juiste nazorg en een plek onder de spotlights. Daarom stel ik graag even voor :

Lees meer

Rascisme (origineel)

Racisme en discriminatie. Het nieuws en sociale media tonen jammer genoeg het zoveelste incident in de VS. Een tragische incident dat had vermeden kunnen worden. Het probleem is niet enkel in de VS maar over de hele wereld.

Lees meer

Adoptie en film

Lees meer

Ketnet zet adoptie in de spotlights!

Lees meer

Binnenlandse geadopteerde : laat van je horen!

Lees meer

Rapport expertenpanel interlandelijke adoptie in Vlaanderen

Op donderdag 02/09 verscheen het rapport met de aanbevelingen van het expertenpanel interlandelijke adoptie.

Lees meer

Is dit het kantelpunt in de toekomst van adoptie?

De toekomst van Adoptie ligt onder vuur bij onze buren in Nederland.

Lees meer

Kersverse grootouders moeten ook op zoek naar een manier om die nieuwe rol in te vullen. Maar hoe verloopt dit proces als je kleinkind geadopteerd is?

Mijn grootouders waren schatjes van mensen, beide koppels waren elkaars uiterste. Mijn vader komt uit een iets rijkere welstellende familie en mijn mama komt uit een middenklasse familie. De ouders van mijn mama genaamd 'bompa en bomma' zag ik dagelijks aangezien zij vlak naast de lagere school woonde.

Lees meer

‘Wij willen voor een tweede keer adopteren.’

Van formele geschiktheidsprocedure tot een warm welkom in je gezin: als adoptieouder weet je als geen ander welke uitdagingen, emoties en ontroerende momenten komen kijken bij je adoptietraject. Een tweede keer adopteren? Als adoptiecoach help ik je graag op weg.

Lees meer

Aankomstkaartje

Lees meer

Belang van een naam voor het kind

Lees meer

Open communiceren over adoptie: een geschenk voor kind en ouders

“Wanneer vertel ik mijn kind dat het geadopteerd is?”, Het is belangrijk om snel en open te communiceren over adoptie in je gezin. Deze blog toont waarom!

Lees meer

De machten en druk van een behoefte die omslaat naar een noodzaak

In mijn vorige blog vertelde ik over een wens die kan omslaan naar een behoefte of een noodzaak. Bij een geadopteerde uit deze noodzaak zich in een ‘zoeken naar …’. Net zoals de geadopteerde dit verlangen zo intens ervaart, ondervinden ook kandidaat-ouders dit gevoel sterk. Het verlangen om een kind te krijgen, wordt dan zo groot dat het eigenlijk geen wens meer is, maar aanvoelt als een noodzaak, een behoefte. Iets wat je leven in zekere mate blokkeert en wat je nodig hebt om te leven, in plaats van te overleven. Meer dan eens stelt deze behoefte relaties zwaar op de proef, waardoor zelfs de beste koppels erdoor breken.

Lees meer

De macht van een onvervulde wens

Ik trap deze blog af met twee straffe uitspraken: “Voor elke adoptie is er eerst een afstand.” en “Zolang er onvervulde kinderwensen zijn, blijft adoptie bestaan.” Een kinderwens is soms zo intens, dat ze loslaten werkelijk geen optie is. Het gevolg? Mensen zoeken een oplossing om alsnog hun verlangen te vervullen. Zelfs de sterkste koppels kunnen uit elkaar gaan omdat de kinderwens bij de ene partner vuriger is dan bij de andere. Hoe kunnen we zo’n extreme kinderwens verklaren? En waarom is ze bij sommigen in grotere mate aanwezig? Deze blog vertelt je meer over de macht van de onvervulde wens.

Lees meer

MOA vzw

MOA is de Dienst die tijdens de adoptieprocedure verantwoordelijk is voor het maatschappelijk onderzoek.

Lees meer

Kinderen uit een oorlogsgebied adopteren kan dit?

Een prangende vraag door de huidige situatie in de wereld, wat is het antwoord?

Lees meer

Het Verdrag van Den HAAG

Het verdrag van Den Haag, is een zeer gekend en bekend verdrag in de wereld van adoptie. Wat werd er in 1993 afgesproken en ondertekend door 66 landen? We zijn nu 25 jaar later en is het een succes of niet?

Lees meer

ADOPTIE WEEKEND : NURTURE VS NATURE

Het Adoptie weekendje gaat door in het mooie ‘Chatdodo’. Gelegen in de Waalse Ardennen: Ville- sur-Lesse . Wat kan je verwachten? We kaarten thema’s aan zoals: de adoptieprocedure, rouwen, identiteit, loyaliteitsconflicten hechting, rootstocht, trauma, eet-slaap problemen, procedure, racisme, discriminatie, DNA ...

Lees meer

Ik vier mijn verjaardag niet op mijn geboortedag

“Happy birthday to YOU” Een wereldbekend Engelstalig liedje dat elke dag meerdere malen door de mensheid wordt uitgesproken op deze blauwe planeet.

Lees meer

AFSTAND, fysiek en mentaal niet te onderschatten voor geadopteerden

Tijd en afstand hebben invloed op geadopteerden. Mijn vorige blog zoomde in op het concept tijd, deze blogpost belicht afstand in het kader van adoptie. Een thema dat de nodige aandacht verdient. Het is immers een combinatie van zowel fysieke afstand, als mentaal-emotionele afstand die geadopteerden parten kan spelen. Lees verder en verdiep je in het effect van afstand!

Lees meer

TIJD, Een doorn in het oog van geadopteerden

Met tijd komt afstand en met afstand komt tijd. Voor geadopteerden zijn deze twee concepten een doorn in het oog, een echte ‘mindfuck’. Ik neem harde taal in de mond, maar ik kan geen andere manier bedenken om aan te tonen hoe zwaar tijd en afstand geadopteerden vallen. In deze blog spits ik me toe op het concept tijd in het licht van adoptie. Tijd zou alle wonden helen. Maar is dat werkelijk zo? Mijn ervaring spreekt dit tegen. Tijd zorgt ervoor dat er een litteken ontstaat. Dankzij tijd leer je ergens mee leven. Zoals met het gemis van een dierbaar persoon, huisdier of voorwerp, of met verlies na een ziekte of overlijden. Voor geadopteerden gaat de impact van tijd nóg verder. Lees er meer over in deze blogpost!

Lees meer

Hoe werken DNA-Kits?

Het kopen van een DNA-kit is - mede dankzij de opkomst van het internet - supermakkelijk geworden. Je koopt je kit in enkele kliks online via de officiële websites van desbetreffende merken. Bovendien wordt anonimiteit en privacy gegarandeerd dankzij GDPR. Een doktersvoorschrift of een apothekersbezoek zijn niet nodig om een testing kit te verkrijgen. In sommige landen, zoals de VS, staan ze zelfs in de supermarktrekken en reken je ze aan de kassa af samen met je boodschappen. Zoals je leest, is het in huis halen van een testset niet moeilijk. Ik licht in deze blog toe waaruit een DNA-kit bestaat en hoe je ze correct gebruikt.

Lees meer

DNA als onderdeel van je rootstocht

Vroeger was DNA een ver-van-mijn-bedshow voor het merendeel van de bevolking. Vandaag liggen de kaarten er dankzij onder meer de entertainmentsector en nieuwe technologieën anders bij. Mijn blog werpt een licht op de impact ervan op adoptie. Kan het je rootstocht ondersteunen? Lees verder!

Lees meer

Kunnen adoptieouders de rootstocht van hun kind aanvangen? (Deel 3)

Als adoptiecoach krijg ik wel eens volgende vraag van adoptieouders: “Kunnen wij nu al op zoek gaan naar antwoorden om ons kind later tijd en leed te besparen?”. Hun argumenten gaan van “we zien dat ons kind het moeilijk heeft” tot “we denken dat ons kind het moeilijk zal krijgen”. Door zelf de rootstocht aan te vangen, willen ze hun kind helpen. Ik hoor ook verhalen van ouders die de zoektocht al hebben afgetrapt. Ze zochten naar aanknopingspunten, stelden zich in contact met personen die mogelijks meer weten, … Zij laten zich leiden door een gevoel dat de informatie die vandaag beschikbaar is, kan verdwijnen door bijvoorbeeld verzorgers die komen te overlijden of familie die zal verhuizen. Zonder een oordeel te vellen, wil ik met deze blog adoptieouders stof tot nadenken geven.

Lees meer

Wat mag je van een rootstocht verwachten? (Deel 2)

Kan je je als geadopteerde tot in de puntjes voorbereiden op jouw rootstocht? Wat mag je verwachten van zo’n unieke ervaring? Niemand weet wat je te wachten staat. Wat je wel kan voorspellen is ‘expect the unexpected’, oftewel verwacht je aan het onverwachte … Lees in deze blog waarom het belangrijk is om aandacht te schenken aan zowel de tijd voor het vinden van eventuele familieleden, als de tijd erna!

Lees meer

Wanneer een zoektocht evolueert naar een rootstocht (Deel 1)

Eén van de grote vragen die geadopteerden - en ook veel adoptieouders - me stellen is: “Wanneer vang je best een rootstocht aan?”. Ik antwoord steeds met dezelfde vraag: “Wat bedoel je met een rootstocht?”. Vaak refereren ze met ‘de start van de rootstocht’ naar de fysieke verplaatsing of de handelingen die ondernomen worden om biologische ouders of familieleden te zoeken en ontmoeten. Denk aan het vliegtuig nemen of op de trein stappen richting land van herkomst. Of een brief sturen, sociale media afspeuren of aan de voordeur aanbellen in de hoop vragen beantwoord te krijgen. Zijn deze voorbeelden werkelijk het begin van een rootstocht? Mijn blog laat je kennismaken met de begrippen zoektocht en rootstocht en hun nauwe verwantschap!

Lees meer

Rootsreis, de behoefte om jezelf en je achtergrond te leren kennen

Veiligheid en vertrouwen, avontuur en nieuwsgierigheid: behoeftes die elkaar complementair aanvullen en ons leven van jongs af aan richting geven. Opgroeien in een warm nest, je vleugels uitslaan, een veilige relatie opbouwen met een partner die je af en toe uit je comfortzone lokt, … Ook als geadopteerde heb je de behoefte om je unieke achtergrond te achterhalen. Een rootsreis kan je helpen om aan deze behoefte te voldoen. Ik help je op weg!

Lees meer

"Loyaliteit brengt eenzaamheid zich mee !"

Lees meer

Trauma - Rouwen

Lees meer

Adoptie is een vorm van rouw

Rouwen definiëren? Gepast reageren bij verdriet? Niet simpel, ook niet voor mij als ervaringsdeskundige en adoptiecoach (https://www.adoptiecoach.be/over-tara). Rouwen is immers tweeledig. Enerzijds ervaart iemand die rouwt een gemis. Anderzijds leert wie rouwt zijn/haar leven heropbouwen door het gemis een plaats te geven. In deze blog laat ik je kennismaken met het verschil tussen rouwen en verdriet en reik ik je een hulpmiddel om verdriet te begrijpen aan. Een eyeopener voor (de familieleden van) geadopteerden!

Lees meer

Vervroegde puberteit bij geadopteerden

De puberteit: een belangrijke periode in de zoektocht naar ons plaatsje in de maatschappij. Zowel voor onszelf, als voor onze ouders en familie! Wist je dat geadopteerden een vervroegde puberteit doorlopen? Vaak beseffen geadopteerde kinderen al vrij vroeg dat ze verschillen van hun adoptieouders en klasgenootjes, wat zich vertaalt in gedragsveranderingen.

Lees meer

Adoptie en identiteitsontwikkeling: over herkomst, geboorte en het ‘ik / wij’-gevoel

Je biologische familie en je eigen, bijzondere achtergrond leren kennen: in mijn vorige blog kwam het belang van een rootsreis uitgebreid aan bod. De behoefte om je unieke levenstraject tot in detail te ontdekken, ligt mee aan de basis van identiteitsvorming, loyaliteit en hechting. Drie kernzaken die voor elke persoon van wezenlijk belang zijn! Deze blog gaat dieper in op de identiteitsontwikkeling in het kader van een adoptie.

Lees meer

Wat is weeshuistoerisme en welke impact heeft het op kinderen?

Net zoals de term rehoming, was het concept weeshuistoerisme tot voor kort onbekend voor mij. Natuurlijk kende ik zowel het woord weeshuis, als het woord toerisme, maar de combinatie van beide termen deed geen belletje rinkelen. In deze blog werp ik een licht op het concept vanuit een artikel dat ik recent las en vanuit mijn eigen ervaring.

Lees meer

Opgroeien in een weeshuis

Lees meer

Is er een verschil tussen een weeshuis en een tehuis?

“Hoezo Tara, heeft ‘weeshuis’ en ‘tehuis’ niet dezelfde betekenis? Is het ene woord niet dialect, terwijl het andere Algemeen Nederlands (AN) is?”, die vraag kreeg ik onlangs. Voor mij de aanleiding om in mijn pen te kruipen. Want het valt me op dat beide termen wel vaker foutief gebruikt worden. Lees mee en maak kennis met het betekenisverschil.

Lees meer

Zoveel verschillende termen rond ouders(schap) maar welke moet ik nu gebruiken?

Biologische ouders, geboorteouders, afstandouders, eerste ouders, meerouderschap,…. Allemaal verschillende termen die eigenlijk hetzelfde zeggen, toch? Dat is wat ik wel vaker hoor in mijn praktijk. Vaak volgen dan de vragen: ‘wat moeten we nu gebruiken en waarom zijn er zoveel verschillen?’

Lees meer

Uitgelegd: adoptiejargon

Lees meer

GEDICHT

De harde waarheid

Lees meer

VERHAAL VAN EEN ADOPTIEKIND

Lees meer

Over mezelf

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x