Visie adoptie

Ik ben geen gerenommeerde Yuval Noah Hari die oppert: ‘To understand the past, you need to understand the future’. Maar al tien jaar lang kom ik dagelijks tot dezelfde conclusie, ik verwoord deze enkel anders. Ik ben ervan overtuigd dat mijn verleden, mijn toekomst is. Lees meer over mijn visie op adoptie.

Vroeger en nu

Verleden en heden zijn sleutelwoorden in het kader van adoptie. Want hoe wij vandaag kijken naar adoptie wordt bepaald door de weergave van adoptie de voorbije decennia. Als geadopteerde merkte ik al erg snel dat het huidige beeld niet strookt met de realiteit. 

Of adoptie wordt zeer rooskleurig gepresenteerd of net bijzonder deprimerend. Ik geloof dat adoptie geen eenzijdig verhaal is. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je adoptie benadert vanuit verschillende invalshoeken je meer inzichten creëert. Hoe meer inzichten je hebt, hoe gerichter je jouw adoptiesituatie kan plaatsen en verwerken op een haalbaar tempo. Want adoptie is voor het leven, net als de verwerking ervan.

Ik meen dat als je als geadopteerde je eigen situatie vanuit andere perspectieven leert bekijken, dat je meer inzichten verwerft die je helpen in de verwerking van verdriet, trauma, frustraties en (valse) hoop. Moest je last hebben van fysieke en mentale klachten, dan zouden deze jou niet meer hoeven te blokkeren in je ‘zijn’.

Als geadopteerde en adoptiecoach weet ik dat er bij iedere adoptie sprake is van afstand. Elke adoptie, hoe je het ook draait of keert, is een breuk. Onbekenden worden familie, terwijl familieleden steeds meer vreemden worden. 

Ouders voor kinderen

Mijn visie op adoptie, tijdens al mijn gesprekken, coachings, lezingen en voorstellingen, zal vandaag en in de toekomst altijd dezelfde zijn. Adoptie mag enkel gebeuren vanuit de volgende motivatie: adoptie vindt ouders voor kinderen. Adoptie gaat niet over kinderen vinden zodat men zich ouder kan voelen!  

Waarom is deze mentaliteitsswitch noodzakelijk? Deze visie zet het belang van het kind centraal en draait niet om barmhartigheid van volwassenen of dankbaarheid die kinderen dienen te hebben.

Dit standpunt zorgt ervoor dat wanneer een geadopteerd kind het moeilijk heeft en bijvoorbeeld een rootstocht wil ondernemen, de adoptieouders de noden sneller (h)erkennen, met als effect een gerichte hulp en veel begrip. Deze visie helpt adoptieouders in de hechting en de versterking van de loyaliteitsbanden binnen hun adoptiegezin.  

Laten we dus samen een realistischer beeld van adoptie vormen zodat we op een meer verantwoordelijke manier omgaan met elk uniek adoptieproces.

Kan jij je vinden in mijn visie? Ik ben graag je realistische vertrouwenspartner en luisterend oor.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x