AFSTAND, fysiek en mentaal niet te onderschatten voor geadopteerden

Afstand bij binnenlandse adoptie

Iedere adoptie brengt een andere fysieke afstand en een andere impact voor de geadopteerde met zich mee. Bij binnenlandse adoptie is de fysieke afstand kleiner dan in het geval van buitenlandse adoptie.

Wat is binnenlandse adoptie?

Men spreekt over binnenlandse adoptie als een kind dat geboren werd op Belgisch grondgebied wordt afgestaan voor adoptie aan een Belgisch koppel. Een voorbeeld: Geert is geboren in Gent, brengt zijn jeugd door bij zijn adoptieouders in West-Vlanderen en woont als volwassene in Leuven. Eén van de vereisten voor een binnenlandse adoptie is een minimumafstand van 50 km tussen de woonplaats van de afstands- en de adoptieouders.

De verplichte afstand verhindert dat afstandsouders hun biologisch kind (en bij uitbreiding de adoptieouders) tegen het lijf lopen in bijvoorbeeld de lokale supermarkt. Het is een maatregel ter bescherming van de privacy van alle partijen. Echter, België is niet groot. Mensen verhuizen omwille van hun job of andere redenen. De kans dat je elkaar tegenkomt? Die is best groot! Bovendien is in nasleep van de coronacrisis een staycation (je vakantie thuis doorbrengen of dicht bij je woonplaats op vakantie gaan) enorm populair.

In vergelijking met een buitenlandse adoptie, ervaart men bij binnenlandse adoptie doorgaans een kleinere mentale afstand omwille van de kleinere fysieke afstand. Er schuilt om iedere hoek een kans om familie tegen te komen. Misschien wandel je voorbij je vader, kruis je je moeder, passeer je je zus, … Het is ook mogelijk dat je ontdekt hebt waar je familie woont, maar geen contact met elkaar hebt. Het is zwaar om te dragen dat je op slechts enkele kilometers van elkaar verblijft. Met de trein of auto voorbij je ouders rijden, heeft zijn weerslag op je mentale toestand. Hoe ga hiermee om als binnenlands geadopteerde? Wat doe je om afstand je leven niet te laten blokkeren?

Afstand bij buitenlandse adoptie

Als ik kijk naar mijn eigen ervaringen, zou ik een situatie met eventuele nabijheid moeilijk vinden. Dan prijs ik me gelukkig dat ik buitenlands geadopteerd ben. Mijn respect voor binnenlands geadopteerde lotsgenoten is zo groot! Waarom? De kans dat ik, als buitenlands geadopteerde, in België op straat familie tegen het lijf loop, is heel klein. Ik hoef daar niet iedere dag op te hopen of schrik voor te hebben.

Ik ben afkomstig uit India en hoewel ik heel wat Indiërs tegenkom (op straat, in de winkel, …) geven ze me niet het idee mijn biologische familie te zijn. Hoe dat komt? De Indiërs die ik hier tegenkom zijn meestal rijk, ze zijn in staat om hun familie gedurende hun studie of job over te laten komen met een visum. Mijn biologische familie is in mijn gedachten arm, dus ‘no way!’ dat ze genoeg geld hebben om af te reizen naar Europa. Dat ze arm zijn, is voor mij de reden of drijfveer dat ze ervoor kozen om mij af te staan. Is dat zo? Ik weet het niet … Ik praat mezelf die waarheid aan om verder te kunnen met mijn leven. Terwijl ik rondloop in een rijk land, verwacht ik hen niet tegen te komen.

Wil ik mijn familie (be)zoeken, dan is er altijd tijd om me mentaal voor te bereiden. Dit begint al bij de praktische reisvoorbereidingen. Pas als ik effectief in India ben en rondloop in de miljoenenstad Calcutta, start de gedachtenmolen. Net als binnenlands geadopteerden in België, wandel ik er rond met hoop en vragen. Kan hij misschien familie zijn? Zou zij biologische familie zijn? Ik zie en ruik armoede, plus iedereen ziet eruit zoals ik. Het is gek, maar rondlopen tussen ‘jouw volk’ werkt als een trigger. Rationeel weet ik dat dit niet ‘mijn volk’ is. Nochtans voelen Vlamingen ook niet altijd als ‘mijn volk’ aan …

Ik heb eens meegemaakt dat een vreemde vrouw mij benaderde en met trillende handen mijn gezicht aanraakte en mompelde “Mera beti (mijn dochter), it is you. Look, we have the same eyes and nose.” Het is moeilijk te omschrijven wat je dan doormaakt. De wereld leek vanonder mijn voeten te verdwijnen, mijn hart stond stil en ik werd overweldigd door een vloedgolf van hoopvolle, ongelovige en argwanende gedachten. Als je zoiets meemaakt op een emotionele dag, dan geloof je al snel wat die vreemde vrouw tegen jou vertelt. Je bent ervan overtuigd dat je elkaar gevonden hebt en je alsnog een happy end krijgt, zoals in de film ‘Lion’.  Reizen oftewel fysiek verplaatsen, brengt afstand met zich mee: emotioneel en rationeel. Binnenlands geadopteerden krijgen die ruimte niet, de afstand is amper aanwezig … 

Ervaar je ook dat tijd en afstand jouw gedachten en emoties beïnvloeden? You’re not alone! Ik ben bereikbaar om te luisteren en je te helpen als je ervoor openstaat. 

Maak een kennismakingafspraak >>

Zou je graag anoniem met lotgenoten praten? Dat kan via a-Buddy!

Naar een luisterende lotgenoot >>All Rights to share, blog and use are permitted by Universal law provided the content is copied unaltered, is distributed freely, and the author + website is mentioned.  Tara Mergeay www.adoptiecoach.be

AFSTAND,  fysiek en mentaal niet te onderschatten voor geadopteerden

De macht van een onvervulde wens

Ik trap deze blog af met twee straffe uitspraken: “Voor elke adoptie is er eerst een afstand.” en “Zolang er onvervulde kinderwensen zijn, blijft adoptie bestaan.” Een kinderwens is soms zo intens, dat ze loslaten werkelijk geen optie is. Het gevolg? Mensen zoeken een oplossing om alsnog hun verlangen te vervullen. Zelfs de sterkste koppels kunnen uit elkaar gaan omdat de kinderwens bij de ene partner vuriger is dan bij de andere. Hoe kunnen we zo’n extreme kinderwens verklaren? En waarom is ze bij sommigen in grotere mate aanwezig? Deze blog vertelt je meer over de macht van de onvervulde wens.

Lees meer

Rapport expertenpanel interlandelijke adoptie in Vlaanderen

Op donderdag 02/09 verscheen het rapport met de aanbevelingen van het expertenpanel interlandelijke adoptie.

Lees meer

PECHA KUCHA Avond

*Pecha kucha (ぺちゃくちゃ) is niet alleen het Japanse woord voor ‘prietpraat’, maar ook een concept voor het houden van korte, creatieve presentaties.

Lees meer

TIJD, Een doorn in het oog van geadopteerden

Met tijd komt afstand en met afstand komt tijd. Voor geadopteerden zijn deze twee concepten een doorn in het oog, een echte ‘mindfuck’. Ik neem harde taal in de mond, maar ik kan geen andere manier bedenken om aan te tonen hoe zwaar tijd en afstand geadopteerden vallen. In deze blog spits ik me toe op het concept tijd in het licht van adoptie. Tijd zou alle wonden helen. Maar is dat werkelijk zo? Mijn ervaring spreekt dit tegen. Tijd zorgt ervoor dat er een litteken ontstaat. Dankzij tijd leer je ergens mee leven. Zoals met het gemis van een dierbaar persoon, huisdier of voorwerp, of met verlies na een ziekte of overlijden. Voor geadopteerden gaat de impact van tijd nóg verder. Lees er meer over in deze blogpost!

Lees meer

Open communiceren over adoptie: een geschenk voor kind en ouders

“Wanneer vertel ik mijn kind dat het geadopteerd is?”, Het is belangrijk om snel en open te communiceren over adoptie in je gezin. Deze blog toont waarom!

Lees meer

Adoptie is een vorm van rouw

Rouwen definiëren? Gepast reageren bij verdriet? Niet simpel, ook niet voor mij als ervaringsdeskundige en adoptiecoach (https://www.adoptiecoach.be/over-tara). Rouwen is immers tweeledig. Enerzijds ervaart iemand die rouwt een gemis. Anderzijds leert wie rouwt zijn/haar leven heropbouwen door het gemis een plaats te geven. In deze blog laat ik je kennismaken met het verschil tussen rouwen en verdriet en reik ik je een hulpmiddel om verdriet te begrijpen aan. Een eyeopener voor (de familieleden van) geadopteerden!

Lees meer

Vervroegde puberteit bij geadopteerden

De puberteit: een belangrijke periode in de zoektocht naar ons plaatsje in de maatschappij. Zowel voor onszelf, als voor onze ouders en familie! Wist je dat geadopteerden een vervroegde puberteit doorlopen? Vaak beseffen geadopteerde kinderen al vrij vroeg dat ze verschillen van hun adoptieouders en klasgenootjes, wat zich vertaalt in gedragsveranderingen.

Lees meer

Podcast : Wat als je afkomst een raadsel is?

Wat zou jij doen als jij je ouders niet zou kennen en er geen enkel spoor van hen zou zijn? In aflevering 10 van de #keerpuntpodcast had ik er een openhartig gesprek over met Peter Perceval, top auteur en internationaal Ted Talk Speaker. Het werd een geweldig gesprek over opgroeien als gekleurd kind in wit Vlaanderen, op zoek gaan naar je wortels, op reis zijn in je moederland en je toch een buitenstaander voelen en adoptie bekijken als rouwproces.

Lees meer

Adoptie en identiteitsontwikkeling: over herkomst, geboorte en het ‘ik / wij’-gevoel

Je biologische familie en je eigen, bijzondere achtergrond leren kennen: in mijn vorige blog kwam het belang van een rootsreis uitgebreid aan bod. De behoefte om je unieke levenstraject tot in detail te ontdekken, ligt mee aan de basis van identiteitsvorming, loyaliteit en hechting. Drie kernzaken die voor elke persoon van wezenlijk belang zijn! Deze blog gaat dieper in op de identiteitsontwikkeling in het kader van een adoptie.

Lees meer

Is dit het kantelpunt in de toekomst van adoptie?

De toekomst van Adoptie ligt onder vuur bij onze buren in Nederland.

Lees meer

Rootsreis, de behoefte om jezelf en je achtergrond te leren kennen

Veiligheid en vertrouwen, avontuur en nieuwsgierigheid: behoeftes die elkaar complementair aanvullen en ons leven van jongs af aan richting geven. Opgroeien in een warm nest, je vleugels uitslaan, een veilige relatie opbouwen met een partner die je af en toe uit je comfortzone lokt, … Ook als geadopteerde heb je de behoefte om je unieke achtergrond te achterhalen. Een rootsreis kan je helpen om aan deze behoefte te voldoen. Ik help je op weg!

Lees meer

reactie moet actie zijn, niets doen is geen optie

zelfmoordcijfers bij geadopteerde alarmerende stijging

Lees meer

nieuwe publicatie

7 eye-openers voor meer inzicht in racisme en discriminatie (deel 2)

Lees meer

Interview: Familieleden worden vreemden, vreemden worden familie

Voor de eerste keer in mijn leven kan ik zeggen : "ik lig deze week in de winkel!" Dankzij een artikel gepubliceerd in PRIMO-magazine.

Lees meer

‘Wij willen voor een tweede keer adopteren.’

Van formele geschiktheidsprocedure tot een warm welkom in je gezin: als adoptieouder weet je als geen ander welke uitdagingen, emoties en ontroerende momenten komen kijken bij je adoptietraject. Een tweede keer adopteren? Als adoptiecoach help ik je graag op weg.

Lees meer

In the spotlights

Wanneer we over adoptie spreken, gaan de meeste mensen er vanuit dat het gaat om een buitenlands kindje. Niks is minder waar, want er zijn ook heel veel binnenlandse geadopteerden in onze maatschappij. Ook zij verdienen de juiste nazorg en een plek onder de spotlights. Daarom stel ik graag even voor :

Lees meer

Kookboek A-buddy

Als trotse buddy van het project @abuddychat heb ik een goede tip als je op zoek bent naar het ideale eindejaarscadeau?

Lees meer

"Loyaliteit brengt eenzaamheid zich mee !"

Lees meer

Gelukkige Vaderkesdag!

Lees meer

Rascisme

Racisme en discriminatie. Het nieuws en sociale media tonen jammer genoeg het zoveelste incident in de VS. Een tragische incident dat had vermeden kunnen worden. Het probleem is niet enkel in de VS maar over de hele wereld.

Lees meer

Ketnet zet adoptie in de spotlights!

Lees meer

Adoptie en film

Lees meer

Happy Halloween!

Lees meer

ADOPTIE WEEKEND : NURTURE VS NATURE

Het Adoptie weekendje gaat door in het mooie ‘Chatdodo’. Gelegen in de Waalse Ardennen: Ville- sur-Lesse . Wat kan je verwachten? We kaarten thema’s aan zoals: de adoptieprocedure, rouwen, identiteit, loyaliteitsconflicten hechting, rootstocht, trauma, eet-slaap problemen, procedure, racisme, discriminatie, DNA ...

Lees meer

GEDICHT

De harde waarheid

Lees meer

HAPPY Vaderkesdag !

Enkele weken geleden stonden de mama’s in de picture , nu is het de beurt aan de papa’s. Een vader zijn is niet gemakkelijk, heel vaak draait het rond de mama.

Lees meer

HAPPY GENETIC IDENTITY DAY !

Vandaag, 30 mei is de nieuwe internationale dag van het recht op genetische identiteit. Wat houdt dat eigenlijk in 'recht op genetische identiteit'? Dit houdt in dat iedereen het recht heeft om zijn/haar medische en culturele achtergrond te kennen.

Lees meer

Kersverse grootouders moeten ook op zoek naar een manier om die nieuwe rol in te vullen. Maar hoe verloopt dit proces als je kleinkind geadopteerd is?

Mijn grootouders waren schatjes van mensen, beide koppels waren elkaars uiterste. Mijn vader komt uit een iets rijkere welstellende familie en mijn mama komt uit een middenklasse familie. De ouders van mijn mama genaamd 'bompa en bomma' zag ik dagelijks aangezien zij vlak naast de lagere school woonde.

Lees meer

HAPPY Moederkesdag !

Moederdag en Vaderdag, twee feestdagen die wereldwijd enthousiast gevierd worden. Dagen waarop mama’s en papa’s - terecht - in de schijnwerpers én de bloemetjes worden gezet. Maar zondag 12 mei, oftewel Moederdag, is niet voor iedereen een feest.

Lees meer

NIEUW ! Belastingvermindering Adoptiekosten

Binnenkort is het weer zover en moeten we onze belastingsbrief in vullen. Ik zag in het magazine 'De Tijd: Netto Belastinggids- De complete handleiding voor uw belasting aangifte- mei 2019-n°4 jaargang 13' onderstaand artikel.

Lees meer

Het Verdrag van Den HAAG

Lees meer

MIJN NIEUWJAARSBRIEF

Lees meer

Feestdagen: een mooie maar soms verwarrende tijd!

Lees meer

Binnenlandse geadopteerde : laat van je horen!

Lees meer

'a-Buddy' project is a go !

Lees meer

a-Buddy

Lees meer

SHANTI

Lees meer

Opgroeien in een weeshuis

Lees meer

Belang van een naam voor het kind

Lees meer

VERHAAL VAN EEN ADOPTIEKIND

Lees meer

Over mezelf

Lees meer

Trauma - Rouwen

Lees meer

Uitgelegd: adoptiejargon

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x