ADOPTIE WEEKEND : NURTURE VS NATURE

Ik hoor soms wel eens de uitspraak: ‘waarom komen kinderen niet met een handleiding mee ? het zou toch zo veel gemakkelijker gaan’. ‘ Ouders zijn’ van iemand, het is een zoekproces met een grote verantwoordelijkheid.

Wat voor sommige ouders met sommige kinderen een probleem is, hoeft dat niet voor andere ouders of voor andere kinderen te zijn. Wat voor sommige ouders (onder) steunend is , is dat niet voor andere ouders.  Geen twee ouders zijn dezelfde, geen twee kinderen zijn dezelfde en ook de contexten waarin ouders hun engagement opnemen, verschillen.

Het is ook normaal dat je als (toekomstige) adoptieouder niet goed weet wat te zeggen, handelen als je adoptiekind het moeilijk heeft. Heel veel typische vragen die ik vaak in mijn praktijk krijg zijn:  

“Hoe kan ik adoptie bespreekbaar maken? Wanneer is een  goede tijd? “

“Wat moet ik doen als ik zie dat mijn kind treurt om zijn/haar biologische ouders?” 

“Ik heb schrik dat mijn kind zich niet goed kan of zal hechten aan ons en aan de andere gezinsleden?”

“Hoe help ik mijn kind het beste als hij of zij aan een rootstocht wilt starten? Wat houdt zo’n zoektocht in?  Hoe bereiden we ons best voor en hoe vangen we ons kind op als ze terug komen van een rootstocht?”

“Mijn kind wordt gepest vanwege zijn ‘anders’ zijn?”

“Waar kunnen we andere adoptieouders ontmoeten?”

Zit je als (toekomstige) ouder(s) ook met een soort van opvoedingsonzekerheid als het gaat omtrent adoptie gerelateerde thema’s ?  Heb je angsten en twijfels die je niet durft te uiten uit schrik voor wat de gevolgen kunnen zijn voor jullie aanvraag? Weet je niet goed waar je de juiste informatie moet gaan zoeken omtrent thema’s: belang van het kind, specifieke nazorg en ondersteuning, identiteit- en rootsvragen.  Of je weet wel waar maar je hebt amper de tijd om naar infosessies te gaan, boeken te lezen, …..  om te verdiepen in adoptie gerelateerde thema’s.  

Ik hoorde en voelde een nood, vooral van kandidaat adoptieouders.  Die een negatief oordeel krijgen en als huiswerk mee krijgen dat ze zich dieper moeten verdiepen in adoptie gerelateerde thema’s.   Daarom heb ik het concept ‘adoptie weekend Nature Vs Nurture’ gecreerd. 

48 uur lang heb jullie de kans om samen met mij de adoptiecoach al jullie vragen, twijfels en angsten te bespreken die jullie hebben omtrent adoptie. Uit respect voor jullie privacy zijn er ook geen andere koppels aanwezig.   Het wordt een ‘intiem’ weekend waar je als koppel alle tijd en ruimte krijgt voor jullie verhaal en verwerkingsproces.   Ik bied geen perfecte instant oplossingen aan en het is niet aan mij om jullie te zeggen hoe het nu wel moet.  Wat ik aanbied is mijn kennis als adoptiecoach en als ervaringsdeskundige.  IK bied jullie mijn professionele steun aan door te luisteren naar jullie vragen, verhalen, twijfels en dit zonder oordeel.  Doel van dit weekend is,  een leidraad te bieden zodat jullie naar huis gaan met nieuwe inzichten en een gevoel van steun.

Het Adoptie weekendje gaat door in het mooie ‘chatdodo’. Gelegen in onze Vlaamse Ardennen: Villes sur neuf. Het is een gezellige ingerichte Gîte.
Wat kan je verwachten? We kaarten thema’s aan zoals: rouwen, identiteit, loyaliteitsconflicten hechting, trauma, eet-slaap problemen, procedure, racisme, discriminatie, frustraties, rootstocht (voorbereiding-tijdens de reis emotionele begeleiding en nazorg), DNA , feestdagen, ….  Het hele weekend is gericht naar jouw/jullie hulpvraag/hulpvragen.

Hoe ziet zo’n weekend er nu concreet uit? We starten vrijdag avond, waar ik je welkom heet vanaf 19 uur. Iedereen heeft een lange werkweek achter zich dus, daarom houden we het rustig met een welkomdrankje en maken we verder kennis. Zaterdagochtend, na het ontbijt gaan de eerste sessies van start (sessies van telkens twee uur) en na een heerlijke lunch plannen we in de namiddag nog twee interessante sessies. Deze eerste intense dag wordt afgerond tegen 19 uur. Daarna heeft het koppel een vrije avond die ze zelf naar keuze invullen. Ze kunnen dan eventueel samen koken met de coach of ze kunnen met hun tweetjes één van de vele wandelroutes in de buurt verkennen, Rochefort bezoeken of een restaurantje in de buurt uit proberen.

Zondagochtend, na het ontbijt worden dan nog enkele thema’s aangekaart en wordt het weekend afgesloten met lekkere lunch en een kleine evaluatie.

Interesse? Neem gerust contact via het contactformulier op www.adoptiecoach.be of mail naar info@adoptiecoach.be

 

All Rights to share, blog and use are permitted by Universal law provided the content is copied unaltered, is distributed freely, and the author + website is mentioned.  Tara Mergeay www.adoptiecoach.be

ADOPTIE WEEKEND : NURTURE VS NATURE

Rascisme

Racisme en discriminatie. Het nieuws en sociale media tonen jammer genoeg het zoveelste incident in de VS. Een tragische incident dat had vermeden kunnen worden. Het probleem is niet enkel in de VS maar over de hele wereld.

Lees meer

Ketnet zet adoptie in de spotlights!

Lees meer

Adoptie en film

Lees meer

UITSTEL DOOR CORONA VIRUS -NIEUWE DATUM KOMT SNEL !

Lees meer

UITNODIGING: BOEKVOORSTELLING - LEZING

Wil je graag weten wat de redes van afstand (kunnen) zijn en hoe geadopteerde de gevolgen van afstand ervaren? Kom dan naar de boekverstelling van deze talentvolle schrijfster.

Lees meer

Happy Halloween!

Lees meer

GEDICHT

De harde waarheid

Lees meer

HAPPY Vaderkesdag !

Enkele weken geleden stonden de mama’s in de picture , nu is het de beurt aan de papa’s. Een vader zijn is niet gemakkelijk, heel vaak draait het rond de mama.

Lees meer

HAPPY GENETIC IDENTITY DAY !

Vandaag, 30 mei is de nieuwe internationale dag van het recht op genetische identiteit. Wat houdt dat eigenlijk in 'recht op genetische identiteit'? Dit houdt in dat iedereen het recht heeft om zijn/haar medische en culturele achtergrond te kennen.

Lees meer

Kersverse grootouders moeten ook op zoek naar een manier om die nieuwe rol in te vullen. Maar hoe verloopt dit proces als je kleinkind geadopteerd is?

Mijn grootouders waren schatjes van mensen, beide koppels waren elkaars uiterste. Mijn vader komt uit een iets rijkere welstellende familie en mijn mama komt uit een middenklasse familie. De ouders van mijn mama genaamd 'bompa en bomma' zag ik dagelijks aangezien zij vlak naast de lagere school woonde.

Lees meer

HAPPY Moederkesdag !

Moederdag en Vaderdag, twee feestdagen die wereldwijd enthousiast gevierd worden. Dagen waarop mama’s en papa’s - terecht - in de schijnwerpers én de bloemetjes worden gezet. Maar zondag 12 mei, oftewel Moederdag, is niet voor iedereen een feest.

Lees meer

NIEUW ! Belastingvermindering Adoptiekosten

Binnenkort is het weer zover en moeten we onze belastingsbrief in vullen. Ik zag in het magazine 'De Tijd: Netto Belastinggids- De complete handleiding voor uw belasting aangifte- mei 2019-n°4 jaargang 13' onderstaand artikel.

Lees meer

Het Verdrag van Den HAAG

Lees meer

MIJN NIEUWJAARSBRIEF

Lees meer

Feestdagen: een mooie maar soms verwarrende tijd!

Lees meer

Binnenlandse geadopteerde : laat van je horen!

Lees meer

'a-Buddy' project is a go !

Lees meer

a-Buddy

Lees meer

SHANTI

Lees meer

Opgroeien in een weeshuis

Lees meer

Belang van een naam voor het kind

Lees meer

VERHAAL VAN EEN ADOPTIEKIND

Lees meer

Over mezelf

Lees meer

Trauma - Rouwen

Lees meer

Uitgelegd: adoptiejargon

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x