Geadopteerd uit Peru
Ben je geadopteerd en op zoek naar je roots? Ik ondersteun, luister en begeleid ieder facet van adoptie in Vlaanderen.
Ik heb mijn eigen roots met vallen en opstaan ontdekt, geweerd en uiteindelijk omarmd. Vandaag deel ik als adoptie-ervaringsdeskundige met plezier en respect tips, tricks en tools met kandidaat-adoptieouders, adoptieouders en geadopteerden.
Op deze pagina:
Ik ben geadopteerd uit Peru en nu? Ontdek adoptiecoaching op jouw maat.
Wie ben ik? Wat is mijn achtergrond? Het verlangen om te weten wie je bent en waar je roots liggen, neemt zoveel ruimte in dat de onwetendheid ervoor zorgt dat je niet meer kan functioneren. Je drang naar meer informatie is dan niet enkel een wens, maar echt een noodzaak om te overleven.
Weten wie je bent en waar je vandaan komt: als geadopteerde is volkomen normaal – en vaak zelfs noodzakelijk! – om je unieke achtergrond in kaart te brengen. Als adoptiecoach is het mijn missie om geadopteerden te begeleiden op hun persoonlijk parcours.
Ik ben Tara Mergeay, geadopteerd uit Indië, trotse Belg, sociaal assistente en life coach. Als geadopteerde en adoptiecoach weet ik dat er bij iedere adoptie sprake is van afstand. Elke adoptie, hoe je het ook draait of keert, is een breuk. Onbekenden worden familie, terwijl familieleden steeds meer vreemden worden.
Ik meen dat als je als geadopteerde je eigen situatie vanuit andere perspectieven leert bekijken, dat je meer inzichten verwerft die je helpen in de verwerking van verdriet, trauma, frustraties en (valse) hoop. Moest je last hebben van fysieke en mentale klachten, dan zouden deze jou niet meer hoeven te blokkeren in je ‘zijn’.
In een gemoedelijke en discrete sfeer reik ik adoptiecoaching op je eigen ritme aan.
Geen standaardvragen of -trajecten maar hyperpersoonlijke coaching individueel, in koppelverband of met je (adoptie)ouders erbij. Begeleiding die je ontzorgt, ongeacht waar je je in het adoptieverhaal bevindt.
Ik ben op zoek naar mijn adoptieouders, hoe pak ik dit aan? Adoptiecoaching tijdens je rootstocht.
DNA was vroeger een concept waar enkel artsen en politie mee in contact kwamen. Voor de meesten bleef de kennis over DNA beperkt tot wat verteld werd tijdens de lessen biologie, geschiedenis of erfrecht. In de jaren 2000 bracht de televisie- en filmwereld en nieuwe technologieën daar verandering in.
Technieken en tools maken het ons makkelijker en sneller dan ooit tevoren. Na de opmars van het internet werden we ondergedompeld in de wondere wereld van sociale media. Facebook heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat het tegenwoordig doodnormaal is om onbekenden te googelen. We speuren het internet af naar allerhande persoonsinformatie. Door onze online research lijkt het alsof we die persoon al kennen nog voor we hem/haar ontmoet hebben. Ook werkgevers googelen kandidaten nog voor ze op gesprek komen om zo de perfecte, toekomstige werknemer te selecteren.
Televisieprogramma’s zoals Catfish en digitale media hebben familie zoeken en vinden meer dan ooit op de radar gebracht. Biologische familieleden opsporen wordt ook voor geadopteerden die zoekende zijn steeds aanlokkelijker. DNA-onderzoek kan een verschil teweegbrengen voor, tijdens of na de zoektocht naar herkomstinformatie. Voor sommigen zal DNA de deuren sluiten, terwijl het voor anderen de deuren opent en een nieuwe start inluidt.
- Rootsreis, de behoefte om jezelf en je achtergrond te leren kennen
- Wanneer vang je best een rootstocht aan?
- Wat mag je van een rootstocht verwachten?
Wil je goed geïnformeerd gebruikmaken van DNA-tools in het kader van jouw adoptie? Wil je je laten begeleiden in de zoektocht naar antwoorden over je herkomst? Ik sta paraat met een objectief advies en een luisterend oor.
Voor geadopteerden: Hoe werken DNA-Kits?
Het kopen van een DNA-kit is - mede dankzij de opkomst van het internet - supermakkelijk geworden. Je koopt je kit in enkele kliks online via de officiële websites van desbetreffende merken. Bovendien wordt anonimiteit en privacy gegarandeerd dankzij GDPR. Een doktersvoorschrift of een apothekersbezoek zijn niet nodig om een testing kit te verkrijgen. In sommige landen, zoals de VS, staan ze zelfs in de supermarktrekken en reken je ze aan de kassa af samen met je boodschappen. Zoals je leest, is het in huis halen van een testset niet moeilijk. Ik licht in deze blog toe waaruit een DNA-kit bestaat en hoe je ze correct gebruikt.
Andere vragen bij je adoptie? Op zoek naar een luisterend oor? Maak kennis met de werkwijze van Tara als adoptiecoach.
Als je openstaat om te praten over je adoptie, je vragen en je twijfels ben ik heel graag jouw gesprekspartner. Ik vel geen oordeel terwijl ik je bijsta in jouw persoonlijke zoektocht.
Kom rustig kennismaken
Tijdens een verkennend gesprek bij mij in Leuven - of bij jou - laat ik je rustig toelichten waarom je me contacteerde. Waarom klop je aan bij een adoptiecoach? Wil je terug naar je roots? Wat met hechtingsproblematiek? Waarbij hoop je geholpen te worden? Als coach en ervaringsdeskundige zal ik je gevoelens, vragen en bezorgdheden anders benaderen dan een psycholoog of therapeut. Ik licht je met plezier tot in de puntjes toe hoe ik te werk ga.
Vertrouwelijk opstarten
Een klik tijdens onze intake? Fijn! Dan plannen we onze eerste coaching sessie in. Ik trakteer je meteen op een pocketboekje voor al je notities. Als je zelf neerpent, kan je advies beter interpreteren. Na afloop thuis reflecteren, is zo ook een stuk makkelijker. Iedere sessie eindigt met enkele open vragen. Stellingen waarover je mag nadenken. Onze volgende one-to-one starten we met het bespreken van je antwoorden. Op die manier werken we gefundeerd en stapsgewijs. Precies volgens het tempo waar jij je comfortabel bij voelt.
Adoptiecoaching op maat
Slechts drie keer afspreken omtrent gewoontes en gebruiken uit je herkomstland, maandelijks meeten tijdens de adoptieprocedure of samen je rootsreis plannen: aan jou de keuze hoe vaak ik je ontvang. Als adoptiecoach rol ik geen standaardplan uit. Er bestaat nu eenmaal geen vaste formule voor adoptiebeleving. Even geen zin om langs te komen of net wekelijks goesting om je hart te luchten? Ik ondersteun, motiveer en begeleid wanneer jij dit vraagt.
Tarieven adoptiecoaching
- Kennismakingsgesprek: 15 euro (60 min)
- Coaching sessie: 110 euro (120 min)
Gesprekken kunnen plaatsvinden in mijn kantoor te Leuven of bij jou thuis.
Vanwege COVID maatregelen kan het gesprek nu ook online.
Binnen 48 uur na je sessie ontvang je een digitale factuur via e-mail. Richt je overschrijving aan rekeningnummer BE50 9731 9129 2118 met vermelding van je familienaam.
Als kleine onderneming is Adoptiecoach onderworpen aan de vrijstellingsregeling van belasting. Btw niet van toepassing.
Hoe ontmoet ik andere geadopteerden uit Peru? Jouw adoptiecoach Tara is ook een 'a-buddy'.
Zelf ben ik één van de 16 buddies in het project van Steunpunt Adoptie: 'A-buddy'.
Hier bieden we geadopteerden de kans om via een online platform contact te leggen met andere geadopteerden en vrijuit te kunnen praten over alles wat hen bezighoudt. Dat kan anoniem gebeuren, maar geadopteerden kunnen ook gekoppeld worden aan een vaste buddy. We garanderen veilig en laagdrempelig contact, waarbij praten en luisteren centraal staan.
a-Buddy is drempelverlagend en schept vertrouwen. De buddy wéét wat adoptie is. Waar de hulpverlener vooral begrip kan opbrengen, weet een buddy uit ervaring wat je meemaakt. Hij begrijpt je ten volle. Deze nood om begrepen te worden zien we in veel hulpvragen terugkomen.
Gespek via a-Buddy verloopt in de eerste plaats online. Via een online platform kan je eenvoudig en veilig contact opnemen met een buddy, met vermelding van je naam of anoniem. De buddy’s vangen de vragen op en gaan aan de slag. Het contact gebeurt via een-op-eengesprekken door middel van mail of chat. Indien gewenst kan er ook face-to-facecontact gelegd worden.
Tara Adoptiecoach | Begeleiding voor adoptie en geadopteerden uit Peru
Hoe een kind adopteren? Opvoedkundige vragen bij adoptie? Ben je geadopteerd en op zoek naar je roots? Ik ondersteun, luister en begeleid ieder facet van adoptie in Vlaanderen.
T. 0477 29 68 84
M. info@adoptiecoach.be