Opgroeien in een weeshuis

Annie & Oliver Twist, beide kennen we dankzij musicals en van de films, maar hoe is het echte leven in een weeshuis?

Wanneer kan je spreken over een kindertehuis of een weeshuis.  In verschillende landen van herkomst zijn drie soorten kindertehuizen te onderscheiden:

  • kinderbeschermingshuizen: deze tehuizen zijn en worden gesubsidieerd door de overheid van het land. De omstandigheden in deze huizen kunnen slecht zijn.  Niet alle kinderen die er verblijven komen dan ook in aanmerking voor adoptie.
  • Particuliere tehuizen: zoals je al kunt lezen, deze tehuizen zijn opgericht door particulieren uit binnen- en buitenland. Vaak worden ze financieel ondersteund door kerken of hulporganisaties uit het buitenland, zoals bijvoorbeeld Unicef, plan International,…
    Ook hier komen niet alle kinderen in aanmerking voor adoptie.
  • adoptietehuizen: Dit zijn doorgangstehuizen voor kinderen, die later in aanmerking komen voor adoptie.  De toestand in deze huizen zijn meestal iets beter, omdat zij financiële steun ontvangen van adoptie-organisaties uit het buitenland.  Doorgaans is de voeding redelijk goed en is er meer kleding en speelgoed.  In deze tehuizen worden de kinderen voorbereid op de op handen zijnde adoptie en de veranderingen die hen te wachten staan.  Maar hoge verwachtingen moet je ook niet hebben over deze huizen.

Jammer genoeg, vooral in het buiteland, is het opgroeien in een weeshuis vaak verre van het ideale.
Door personeelstekorten moeten de kinderen heel veel liefde en aandacht missen.
Omdat ze heel vaak met lokale vrouwen werken en dus vaak wisselen, hebben de wisselend verzorgers geen tijd om naast het verzorgen en eten geven, de kinderen te knuffelen, ermee te spelen of andere aandacht te geven. De lichamelijke verzorging is vaak beperkt tot het hoogst nodige. Soms worden alleen de baby’s gewassen en worden de grotere kinderen snel aan hun lot overgelaten of moeten ze de kleinere kinderen helpen.
Kindjes die vroegtijdig geboren zijn of als vondeling worden gelegd aan de voordeur van het tehuis worden niet ondergebracht in een couveuse. Simpelweg omdat ze dit niet hebben.
Dan leggen ze de vroegtijdige baby in een bedje bedekt met veel dekens om het effect na te bootsen van de warmte lampen.

Vaak In het tehuis heeft het kind geen eigen vertrouwde plekjes, noch eigen kleren of speelgoed en soms moet het bed of de matras gedeeld worden met andere kinderen.
De kans dat kinderen achter raken in groei en ontwikkeling is groot.
Veel huizen zitten overvol.   Sommige huizen kennen een leeftijdsgrens , vaak is dat 12 jaar.  Kinderen die ouder zijn dan 12 verlaten het huis en komen op straat te recht en moeten het nu zelf zien te redden.

In principe verblijft ieder kind een bepaalde periode in een tehuis of in een pleeggezin voordat het in een adoptiegezin beland.  De tijd dat een kind, vóór  de adoptie, in een tehuis doorbrengt kan variëren van enkele weken tot enkele jaren.  Het kind blijft in het tehuis ten afwachting van eventuele familieleden of om na te gaan of adoptie naar het buitenland voor hem of haar wel de beste oplossing is.  Soms wacht het kind ook enkel tot de tijd om de noodzakelijke papieren in orde te brengen.

Pleeggezinnen : Soms gebeurt het , met al dan niet een tussenkomst van een tehuisplaatsing dat de kinderen ondergebracht worden in pleeggezinnen tot ze geadopteerd kunnen worden.
Ook dit verblijf bij het gezin varieert van duur. Bijvoorbeeld zo heb je in Colombia dat een kind in een pleeggezin wordt opgevangen in afwachting tot het vertrek naar buitenland.
Hoewel een pleeggezin dan zich zelf heeft opgegeven voor pleegzorg worden sommige kinderen ook hier niet altijd optimaal verzorgd. Vaak worden deze kinderen dan achtergesteld ten opzichte van hun eigen kinderen of worden ze gebruikt als werkkracht.
Maar de meeste kinderen worden echter ook goed verzorgd, de pleeggezinnen gaan door een zware screening.    Uitzonderlijk kan het gebeuren dat het kind zelfs rechtstreeks van een oorspronkelijk gezin in het adoptiegezin wordt geplaatst , maar dit is vaak een uitzondering.

Als ervaringsdeskundige ben ik al enkele malen terug geweest naar mijn eigen weeshuis in Calcutta.
Het is alsof de tijd is blijven stilstaan. Nog steeds worden dezelfde bedjes gebruikt en staan ze op dezelfde manier opgesteld,  het linnen, de gordijnen, ze zijn in die 35 jaar niet vervangen, maar gelukkig wel altijd mooi gewassen.   De kinderen worden op hun manier goed verzorgd, binnen is het proper, wat niet altijd het geval is in andere weeshuizen.

Of je nu moet of niet , we werden met ons allen op de potjes gezet waar je dan elk, enkele minuten krijgt om op het potje te gaan.  Het potje is een plank met een gat waaronder emmers staan om  de uitwerpsel op te vangen
Op vlak van eten krijgen de kinderen 3 maal per dag een maaltijd. Veel variatie is er niet in de currysaus en groenten zoals in de Westerse wereld, maar de meeste kinderen krijgen toch steeds elke dag hun portie rijst, groenten binnen.
Veel tijd aan eten wordt er jammer niet gegeven zoals wij het kennen. Wanneer het kind koppig of te speels is, dan zal men niet rustig wachten eer het kindje zijn mondje leeg is, of dat men het truckje met het vliegtuigje gebruikt als ze even niet mee willen werken . Het mondje wordt vol gepropt, men wacht niet tot het mooi helemaal leeg is eer men een nieuwe lepel/vork geeft .

Telkens als ik daar op bezoek ben, ondanks alles wat je kan opmerken, zie ik hoe iedereen zo hard zijn best doet om de kinderen enige vorm van stabiliteit, liefde, eten en kleren te geven op hun manier.
Alles is beter dan een leven op het straat, niet waar?

 

 

All Rights to share, blog and use are permitted by Universal law provided the content is copied unaltered, is distributed freely, and the author + website is mentioned.  Tara Mergeay www.adoptiecoach.be


Opgroeien in een weeshuis

De macht van een onvervulde wens

Ik trap deze blog af met twee straffe uitspraken: “Voor elke adoptie is er eerst een afstand.” en “Zolang er onvervulde kinderwensen zijn, blijft adoptie bestaan.” Een kinderwens is soms zo intens, dat ze loslaten werkelijk geen optie is. Het gevolg? Mensen zoeken een oplossing om alsnog hun verlangen te vervullen. Zelfs de sterkste koppels kunnen uit elkaar gaan omdat de kinderwens bij de ene partner vuriger is dan bij de andere. Hoe kunnen we zo’n extreme kinderwens verklaren? En waarom is ze bij sommigen in grotere mate aanwezig? Deze blog vertelt je meer over de macht van de onvervulde wens.

Lees meer

Rapport expertenpanel interlandelijke adoptie in Vlaanderen

Op donderdag 02/09 verscheen het rapport met de aanbevelingen van het expertenpanel interlandelijke adoptie.

Lees meer

PECHA KUCHA Avond

*Pecha kucha (ぺちゃくちゃ) is niet alleen het Japanse woord voor ‘prietpraat’, maar ook een concept voor het houden van korte, creatieve presentaties.

Lees meer

AFSTAND, fysiek en mentaal niet te onderschatten voor geadopteerden

Tijd en afstand hebben invloed op geadopteerden. Mijn vorige blog zoomde in op het concept tijd, deze blogpost belicht afstand in het kader van adoptie. Een thema dat de nodige aandacht verdient. Het is immers een combinatie van zowel fysieke afstand, als mentaal-emotionele afstand die geadopteerden parten kan spelen. Lees verder en verdiep je in het effect van afstand!

Lees meer

TIJD, Een doorn in het oog van geadopteerden

Met tijd komt afstand en met afstand komt tijd. Voor geadopteerden zijn deze twee concepten een doorn in het oog, een echte ‘mindfuck’. Ik neem harde taal in de mond, maar ik kan geen andere manier bedenken om aan te tonen hoe zwaar tijd en afstand geadopteerden vallen. In deze blog spits ik me toe op het concept tijd in het licht van adoptie. Tijd zou alle wonden helen. Maar is dat werkelijk zo? Mijn ervaring spreekt dit tegen. Tijd zorgt ervoor dat er een litteken ontstaat. Dankzij tijd leer je ergens mee leven. Zoals met het gemis van een dierbaar persoon, huisdier of voorwerp, of met verlies na een ziekte of overlijden. Voor geadopteerden gaat de impact van tijd nóg verder. Lees er meer over in deze blogpost!

Lees meer

Open communiceren over adoptie: een geschenk voor kind en ouders

“Wanneer vertel ik mijn kind dat het geadopteerd is?”, Het is belangrijk om snel en open te communiceren over adoptie in je gezin. Deze blog toont waarom!

Lees meer

Adoptie is een vorm van rouw

Rouwen definiëren? Gepast reageren bij verdriet? Niet simpel, ook niet voor mij als ervaringsdeskundige en adoptiecoach (https://www.adoptiecoach.be/over-tara). Rouwen is immers tweeledig. Enerzijds ervaart iemand die rouwt een gemis. Anderzijds leert wie rouwt zijn/haar leven heropbouwen door het gemis een plaats te geven. In deze blog laat ik je kennismaken met het verschil tussen rouwen en verdriet en reik ik je een hulpmiddel om verdriet te begrijpen aan. Een eyeopener voor (de familieleden van) geadopteerden!

Lees meer

Vervroegde puberteit bij geadopteerden

De puberteit: een belangrijke periode in de zoektocht naar ons plaatsje in de maatschappij. Zowel voor onszelf, als voor onze ouders en familie! Wist je dat geadopteerden een vervroegde puberteit doorlopen? Vaak beseffen geadopteerde kinderen al vrij vroeg dat ze verschillen van hun adoptieouders en klasgenootjes, wat zich vertaalt in gedragsveranderingen.

Lees meer

Podcast : Wat als je afkomst een raadsel is?

Wat zou jij doen als jij je ouders niet zou kennen en er geen enkel spoor van hen zou zijn? In aflevering 10 van de #keerpuntpodcast had ik er een openhartig gesprek over met Peter Perceval, top auteur en internationaal Ted Talk Speaker. Het werd een geweldig gesprek over opgroeien als gekleurd kind in wit Vlaanderen, op zoek gaan naar je wortels, op reis zijn in je moederland en je toch een buitenstaander voelen en adoptie bekijken als rouwproces.

Lees meer

Adoptie en identiteitsontwikkeling: over herkomst, geboorte en het ‘ik / wij’-gevoel

Je biologische familie en je eigen, bijzondere achtergrond leren kennen: in mijn vorige blog kwam het belang van een rootsreis uitgebreid aan bod. De behoefte om je unieke levenstraject tot in detail te ontdekken, ligt mee aan de basis van identiteitsvorming, loyaliteit en hechting. Drie kernzaken die voor elke persoon van wezenlijk belang zijn! Deze blog gaat dieper in op de identiteitsontwikkeling in het kader van een adoptie.

Lees meer

Is dit het kantelpunt in de toekomst van adoptie?

De toekomst van Adoptie ligt onder vuur bij onze buren in Nederland.

Lees meer

Rootsreis, de behoefte om jezelf en je achtergrond te leren kennen

Veiligheid en vertrouwen, avontuur en nieuwsgierigheid: behoeftes die elkaar complementair aanvullen en ons leven van jongs af aan richting geven. Opgroeien in een warm nest, je vleugels uitslaan, een veilige relatie opbouwen met een partner die je af en toe uit je comfortzone lokt, … Ook als geadopteerde heb je de behoefte om je unieke achtergrond te achterhalen. Een rootsreis kan je helpen om aan deze behoefte te voldoen. Ik help je op weg!

Lees meer

reactie moet actie zijn, niets doen is geen optie

zelfmoordcijfers bij geadopteerde alarmerende stijging

Lees meer

nieuwe publicatie

7 eye-openers voor meer inzicht in racisme en discriminatie (deel 2)

Lees meer

Interview: Familieleden worden vreemden, vreemden worden familie

Voor de eerste keer in mijn leven kan ik zeggen : "ik lig deze week in de winkel!" Dankzij een artikel gepubliceerd in PRIMO-magazine.

Lees meer

‘Wij willen voor een tweede keer adopteren.’

Van formele geschiktheidsprocedure tot een warm welkom in je gezin: als adoptieouder weet je als geen ander welke uitdagingen, emoties en ontroerende momenten komen kijken bij je adoptietraject. Een tweede keer adopteren? Als adoptiecoach help ik je graag op weg.

Lees meer

In the spotlights

Wanneer we over adoptie spreken, gaan de meeste mensen er vanuit dat het gaat om een buitenlands kindje. Niks is minder waar, want er zijn ook heel veel binnenlandse geadopteerden in onze maatschappij. Ook zij verdienen de juiste nazorg en een plek onder de spotlights. Daarom stel ik graag even voor :

Lees meer

Kookboek A-buddy

Als trotse buddy van het project @abuddychat heb ik een goede tip als je op zoek bent naar het ideale eindejaarscadeau?

Lees meer

"Loyaliteit brengt eenzaamheid zich mee !"

Lees meer

Gelukkige Vaderkesdag!

Lees meer

Rascisme

Racisme en discriminatie. Het nieuws en sociale media tonen jammer genoeg het zoveelste incident in de VS. Een tragische incident dat had vermeden kunnen worden. Het probleem is niet enkel in de VS maar over de hele wereld.

Lees meer

Ketnet zet adoptie in de spotlights!

Lees meer

Adoptie en film

Lees meer

Happy Halloween!

Lees meer

ADOPTIE WEEKEND : NURTURE VS NATURE

Het Adoptie weekendje gaat door in het mooie ‘Chatdodo’. Gelegen in de Waalse Ardennen: Ville- sur-Lesse . Wat kan je verwachten? We kaarten thema’s aan zoals: de adoptieprocedure, rouwen, identiteit, loyaliteitsconflicten hechting, rootstocht, trauma, eet-slaap problemen, procedure, racisme, discriminatie, DNA ...

Lees meer

GEDICHT

De harde waarheid

Lees meer

HAPPY Vaderkesdag !

Enkele weken geleden stonden de mama’s in de picture , nu is het de beurt aan de papa’s. Een vader zijn is niet gemakkelijk, heel vaak draait het rond de mama.

Lees meer

HAPPY GENETIC IDENTITY DAY !

Vandaag, 30 mei is de nieuwe internationale dag van het recht op genetische identiteit. Wat houdt dat eigenlijk in 'recht op genetische identiteit'? Dit houdt in dat iedereen het recht heeft om zijn/haar medische en culturele achtergrond te kennen.

Lees meer

Kersverse grootouders moeten ook op zoek naar een manier om die nieuwe rol in te vullen. Maar hoe verloopt dit proces als je kleinkind geadopteerd is?

Mijn grootouders waren schatjes van mensen, beide koppels waren elkaars uiterste. Mijn vader komt uit een iets rijkere welstellende familie en mijn mama komt uit een middenklasse familie. De ouders van mijn mama genaamd 'bompa en bomma' zag ik dagelijks aangezien zij vlak naast de lagere school woonde.

Lees meer

HAPPY Moederkesdag !

Moederdag en Vaderdag, twee feestdagen die wereldwijd enthousiast gevierd worden. Dagen waarop mama’s en papa’s - terecht - in de schijnwerpers én de bloemetjes worden gezet. Maar zondag 12 mei, oftewel Moederdag, is niet voor iedereen een feest.

Lees meer

NIEUW ! Belastingvermindering Adoptiekosten

Binnenkort is het weer zover en moeten we onze belastingsbrief in vullen. Ik zag in het magazine 'De Tijd: Netto Belastinggids- De complete handleiding voor uw belasting aangifte- mei 2019-n°4 jaargang 13' onderstaand artikel.

Lees meer

Het Verdrag van Den HAAG

Lees meer

MIJN NIEUWJAARSBRIEF

Lees meer

Feestdagen: een mooie maar soms verwarrende tijd!

Lees meer

Binnenlandse geadopteerde : laat van je horen!

Lees meer

'a-Buddy' project is a go !

Lees meer

a-Buddy

Lees meer

SHANTI

Lees meer

Belang van een naam voor het kind

Lees meer

VERHAAL VAN EEN ADOPTIEKIND

Lees meer

Over mezelf

Lees meer

Trauma - Rouwen

Lees meer

Uitgelegd: adoptiejargon

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x