Feestdagen: een mooie maar soms verwarrende tijd!

Er is geen ontkomen meer aan.  De Sint is geweest en overal zie je de kerstbomen in de winkelruiten staan,  steden halen hun kerstverlichting boven en volop worden er kerstmarkten opgezet. De radio speelt weer “all i want for xmas’ of 'Last christmas' on repeat. De Feestdagen! Ik stond er vroeger niet echt bij stil dat deze periode een moeilijke periode kon zijn voor een geadopteerde. Dit besef en nieuw perspectief is er bij mij gekomen toen ik dit artikel las op de website van Rini. Ik vind het zo’n interessant artikel dat ik het graag met jullie deel. 

De feestdagen komen er weer aan.
Voor veel mensen een gezellige, maar drukke tijd. Doorgaans is dit ook een tijd van - veel - familiebezoek. Voor geadopteerde kinderen kan dit laatste dubbele gevoelens, verwarring en spanning opleveren

Voor kinderen én voor de ouders is november en december een drukke tijd met Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw. Veel kinderen zijn in deze periode onrustig en moe en vertonen daardoor soms wel wat lastig gedrag.
Een geadopteerde uit Sri Lanka vertelde mij ooit dat zij als kind de feestdagen nooit leuk vond en al helemaal niet als ze op familiebezoek gingen. Zij kreeg dan het gevoel dat zij op een bepaalde manier - die ze niet kon verwoorden - niet echt bij de familie hoorde. Ze ging dan zo vervelend doen, dat ze apart werd gezet. Zij bleef het liefst gedurende het hele feest daar op dat kamertje alleen zitten. Naarmate zij ouder werd en alleen thuis kon blijven, zorgde ze er -onbewust- voor dat ze een reden had waarom ze niet mee kon. Of ze moest voor straf thuisblijven, of ze was ziek.

Het kan voor adoptieouders verhelderend zijn om te ontdekken waar dit gedrag vandaan kan komen. Op het eerste gezicht lijkt het namelijk of een kind alleen maar smoezen bedenkt om niet mee te hoeven. Er kan echter meer achter dit gedrag zitten. Zo’n familiebezoek kan bij een adoptiekind loyaliteitsconflicten oproepen: voor wie moet ik nu kiezen? Voor mijn familie en land van herkomst of voor mijn ‘nieuwe’ familie? Daarnaast kan het een gevoel van eenzaamheid losmaken, want bij zo’n familiebijeenkomst ziet en voelt het kind duidelijker dat het anders is dan de rest van de familie. Bij adoptie is een veel voorkomende vraag: mag ik wel mijn plek innemen in dit gezin en blijven ze bij mij, ook als ik ze afwijs?

Verjaardag

Een groot deel van de geadopteerden weet niet precies wanneer hun verjaardag is. Dit vinden geadopteerden vaak niet fijn, ondanks het feit dat ze bijvoorbeeld weten dat in hun geboorteland een verjaardag niet bijgehouden, laat staan gevierd wordt. Onder de oppervlakte speelt ook hier weer die onrust en verwarring: de datum waarop de verjaardag gevierd wordt, klopt niet met het gevoel. Bovendien verwijst de geboortedatum ook naar het afgestaan zijn. Veel geadopteerden hebben in meerdere of mindere mate vragen als: mag ik er wel zijn? Heb ik bestaansrecht? Als mijn moeder mij niet wilde, wie wil mij dan wel? Een kind zal zich hiervan nog niet zo bewust zijn, maar dit zijn diepe sluimerende gevoelens die adoptie met zich mee kan brengen. Zeker kinderen sluiten zich voor deze gevoelens af. Dat moet ook wel, om te kunnen overleven. Een kind heeft al zoveel ontwikkelingstaken waar hij zich op moet richten, dat het te veel zou worden om ook nog eens hiermee bezig te moeten zijn. Veel geadopteerden gaan met deze vragen aan de gang nadat ze klaar zijn met hun school en studie, dus wanneer zij rond de 25 jaar of ouder zijn. Ik heb zelf als kind niet zoveel last gehad van lastig gedrag tijdens de feestdagen, want ik behoor(de) tot de groep ‘pleasers’. Ik wilde het iedereen naar de zin maken, bewoog mee met iedereen en elke sfeer en probeerde zoveel mogelijk conflicten te vermijden. Nu ik volwassen ben vind ik het wat vervelend dat ik niet weet wanneer ik geboren ben. Ik voel heel goed dat de datum die in mijn Nederlandse paspoort staat niet klopt, maar ik heb mij hierbij neergelegd. Wat ik wel heel belangrijk vind is dat de verjaardag van mijn dochter ook echt op die dag wordt gevierd. Dat is immers een datum die zeker vaststaat.

Ik kreeg pas op latere leeftijd last van onrust en verwarring. Dat begon toen ik op zoek moest naar een baan. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik niet in deze maatschappij paste. Was ik in mijn denken nou teveel Aziatisch? Maar hoe kan dat dan, ik ben hier toch opgegroeid? Dankzij het systemisch werk, waarin ik nu geschoold ben, heb ik antwoorden op deze vragen gekregen en ben ik mijn plaats in deze maatschappij aan het innemen. Ook heb ik een aardige balans gevonden tussen mijn beleving van mijn oorspronkelijke Bengaalse cultuur en de Nederlandse.

Enige tips

Hoe kun je als adoptieouder je kind helpen om de feestdagen goed door te komen? Het is belangrijk dat je als adoptieouder weet wat er allemaal op dieper niveau kan spelen bij adoptie. Voel je, als ouder, niet te snel afgewezen. Laat je kind merken dat je er altijd voor hem bent. En als je merkt dat jouw kind een plekje alleen nodig heeft tijdens een familiedag, zorg daar dan voor en leg het uit aan de rest van de familie. Je zou ook samen met je kind kunnen onderzoeken hoe Kerst, Oud & Nieuw of een verjaardag in het geboorteland van je kind wordt gevierd. Kijk eens samen naar een filmpje hiervan op YouTube en praat er over. Wat spreekt je kind aan en wat niet? Hoe zou hij deze dagen willen vieren? Of probeer een gezin te vinden uit het land van herkomst en ga daar met je kind naar toe. Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als je kind, als het dat zelf wil en als dat mogelijk is, daar een feestdag mag meemaken. Nog een laatste suggestie: Bij de verschillende ambassades worden de traditionele feestdagen van het land gevierd. Hier zou je, als dat mogelijk is, een keer naar toe kunnen gaan met je kind.

Bron: VAG sept- okt- nov 2017 - in opdracht voor LAVAContact (vereniging voor adoptieouders)
geschreven door Rini van Dijkhuizen, Psycholoog
-praktijk De Wegverbreding: www.dewegverbreding.nl
 

All Rights to share, blog and use are permitted by Universal law provided the content is copied unaltered, is distributed freely, and the author + website is mentioned. Tara Mergeay www.adoptiecoach.be


Feestdagen: een mooie maar soms verwarrende tijd!

De macht van een onvervulde wens

Ik trap deze blog af met twee straffe uitspraken: “Voor elke adoptie is er eerst een afstand.” en “Zolang er onvervulde kinderwensen zijn, blijft adoptie bestaan.” Een kinderwens is soms zo intens, dat ze loslaten werkelijk geen optie is. Het gevolg? Mensen zoeken een oplossing om alsnog hun verlangen te vervullen. Zelfs de sterkste koppels kunnen uit elkaar gaan omdat de kinderwens bij de ene partner vuriger is dan bij de andere. Hoe kunnen we zo’n extreme kinderwens verklaren? En waarom is ze bij sommigen in grotere mate aanwezig? Deze blog vertelt je meer over de macht van de onvervulde wens.

Lees meer

Rapport expertenpanel interlandelijke adoptie in Vlaanderen

Op donderdag 02/09 verscheen het rapport met de aanbevelingen van het expertenpanel interlandelijke adoptie.

Lees meer

PECHA KUCHA Avond

*Pecha kucha (ぺちゃくちゃ) is niet alleen het Japanse woord voor ‘prietpraat’, maar ook een concept voor het houden van korte, creatieve presentaties.

Lees meer

AFSTAND, fysiek en mentaal niet te onderschatten voor geadopteerden

Tijd en afstand hebben invloed op geadopteerden. Mijn vorige blog zoomde in op het concept tijd, deze blogpost belicht afstand in het kader van adoptie. Een thema dat de nodige aandacht verdient. Het is immers een combinatie van zowel fysieke afstand, als mentaal-emotionele afstand die geadopteerden parten kan spelen. Lees verder en verdiep je in het effect van afstand!

Lees meer

TIJD, Een doorn in het oog van geadopteerden

Met tijd komt afstand en met afstand komt tijd. Voor geadopteerden zijn deze twee concepten een doorn in het oog, een echte ‘mindfuck’. Ik neem harde taal in de mond, maar ik kan geen andere manier bedenken om aan te tonen hoe zwaar tijd en afstand geadopteerden vallen. In deze blog spits ik me toe op het concept tijd in het licht van adoptie. Tijd zou alle wonden helen. Maar is dat werkelijk zo? Mijn ervaring spreekt dit tegen. Tijd zorgt ervoor dat er een litteken ontstaat. Dankzij tijd leer je ergens mee leven. Zoals met het gemis van een dierbaar persoon, huisdier of voorwerp, of met verlies na een ziekte of overlijden. Voor geadopteerden gaat de impact van tijd nóg verder. Lees er meer over in deze blogpost!

Lees meer

Open communiceren over adoptie: een geschenk voor kind en ouders

“Wanneer vertel ik mijn kind dat het geadopteerd is?”, Het is belangrijk om snel en open te communiceren over adoptie in je gezin. Deze blog toont waarom!

Lees meer

Adoptie is een vorm van rouw

Rouwen definiëren? Gepast reageren bij verdriet? Niet simpel, ook niet voor mij als ervaringsdeskundige en adoptiecoach (https://www.adoptiecoach.be/over-tara). Rouwen is immers tweeledig. Enerzijds ervaart iemand die rouwt een gemis. Anderzijds leert wie rouwt zijn/haar leven heropbouwen door het gemis een plaats te geven. In deze blog laat ik je kennismaken met het verschil tussen rouwen en verdriet en reik ik je een hulpmiddel om verdriet te begrijpen aan. Een eyeopener voor (de familieleden van) geadopteerden!

Lees meer

Vervroegde puberteit bij geadopteerden

De puberteit: een belangrijke periode in de zoektocht naar ons plaatsje in de maatschappij. Zowel voor onszelf, als voor onze ouders en familie! Wist je dat geadopteerden een vervroegde puberteit doorlopen? Vaak beseffen geadopteerde kinderen al vrij vroeg dat ze verschillen van hun adoptieouders en klasgenootjes, wat zich vertaalt in gedragsveranderingen.

Lees meer

Podcast : Wat als je afkomst een raadsel is?

Wat zou jij doen als jij je ouders niet zou kennen en er geen enkel spoor van hen zou zijn? In aflevering 10 van de #keerpuntpodcast had ik er een openhartig gesprek over met Peter Perceval, top auteur en internationaal Ted Talk Speaker. Het werd een geweldig gesprek over opgroeien als gekleurd kind in wit Vlaanderen, op zoek gaan naar je wortels, op reis zijn in je moederland en je toch een buitenstaander voelen en adoptie bekijken als rouwproces.

Lees meer

Adoptie en identiteitsontwikkeling: over herkomst, geboorte en het ‘ik / wij’-gevoel

Je biologische familie en je eigen, bijzondere achtergrond leren kennen: in mijn vorige blog kwam het belang van een rootsreis uitgebreid aan bod. De behoefte om je unieke levenstraject tot in detail te ontdekken, ligt mee aan de basis van identiteitsvorming, loyaliteit en hechting. Drie kernzaken die voor elke persoon van wezenlijk belang zijn! Deze blog gaat dieper in op de identiteitsontwikkeling in het kader van een adoptie.

Lees meer

Is dit het kantelpunt in de toekomst van adoptie?

De toekomst van Adoptie ligt onder vuur bij onze buren in Nederland.

Lees meer

Rootsreis, de behoefte om jezelf en je achtergrond te leren kennen

Veiligheid en vertrouwen, avontuur en nieuwsgierigheid: behoeftes die elkaar complementair aanvullen en ons leven van jongs af aan richting geven. Opgroeien in een warm nest, je vleugels uitslaan, een veilige relatie opbouwen met een partner die je af en toe uit je comfortzone lokt, … Ook als geadopteerde heb je de behoefte om je unieke achtergrond te achterhalen. Een rootsreis kan je helpen om aan deze behoefte te voldoen. Ik help je op weg!

Lees meer

reactie moet actie zijn, niets doen is geen optie

zelfmoordcijfers bij geadopteerde alarmerende stijging

Lees meer

nieuwe publicatie

7 eye-openers voor meer inzicht in racisme en discriminatie (deel 2)

Lees meer

Interview: Familieleden worden vreemden, vreemden worden familie

Voor de eerste keer in mijn leven kan ik zeggen : "ik lig deze week in de winkel!" Dankzij een artikel gepubliceerd in PRIMO-magazine.

Lees meer

‘Wij willen voor een tweede keer adopteren.’

Van formele geschiktheidsprocedure tot een warm welkom in je gezin: als adoptieouder weet je als geen ander welke uitdagingen, emoties en ontroerende momenten komen kijken bij je adoptietraject. Een tweede keer adopteren? Als adoptiecoach help ik je graag op weg.

Lees meer

In the spotlights

Wanneer we over adoptie spreken, gaan de meeste mensen er vanuit dat het gaat om een buitenlands kindje. Niks is minder waar, want er zijn ook heel veel binnenlandse geadopteerden in onze maatschappij. Ook zij verdienen de juiste nazorg en een plek onder de spotlights. Daarom stel ik graag even voor :

Lees meer

Kookboek A-buddy

Als trotse buddy van het project @abuddychat heb ik een goede tip als je op zoek bent naar het ideale eindejaarscadeau?

Lees meer

"Loyaliteit brengt eenzaamheid zich mee !"

Lees meer

Gelukkige Vaderkesdag!

Lees meer

Rascisme

Racisme en discriminatie. Het nieuws en sociale media tonen jammer genoeg het zoveelste incident in de VS. Een tragische incident dat had vermeden kunnen worden. Het probleem is niet enkel in de VS maar over de hele wereld.

Lees meer

Ketnet zet adoptie in de spotlights!

Lees meer

Adoptie en film

Lees meer

Happy Halloween!

Lees meer

ADOPTIE WEEKEND : NURTURE VS NATURE

Het Adoptie weekendje gaat door in het mooie ‘Chatdodo’. Gelegen in de Waalse Ardennen: Ville- sur-Lesse . Wat kan je verwachten? We kaarten thema’s aan zoals: de adoptieprocedure, rouwen, identiteit, loyaliteitsconflicten hechting, rootstocht, trauma, eet-slaap problemen, procedure, racisme, discriminatie, DNA ...

Lees meer

GEDICHT

De harde waarheid

Lees meer

HAPPY Vaderkesdag !

Enkele weken geleden stonden de mama’s in de picture , nu is het de beurt aan de papa’s. Een vader zijn is niet gemakkelijk, heel vaak draait het rond de mama.

Lees meer

HAPPY GENETIC IDENTITY DAY !

Vandaag, 30 mei is de nieuwe internationale dag van het recht op genetische identiteit. Wat houdt dat eigenlijk in 'recht op genetische identiteit'? Dit houdt in dat iedereen het recht heeft om zijn/haar medische en culturele achtergrond te kennen.

Lees meer

Kersverse grootouders moeten ook op zoek naar een manier om die nieuwe rol in te vullen. Maar hoe verloopt dit proces als je kleinkind geadopteerd is?

Mijn grootouders waren schatjes van mensen, beide koppels waren elkaars uiterste. Mijn vader komt uit een iets rijkere welstellende familie en mijn mama komt uit een middenklasse familie. De ouders van mijn mama genaamd 'bompa en bomma' zag ik dagelijks aangezien zij vlak naast de lagere school woonde.

Lees meer

HAPPY Moederkesdag !

Moederdag en Vaderdag, twee feestdagen die wereldwijd enthousiast gevierd worden. Dagen waarop mama’s en papa’s - terecht - in de schijnwerpers én de bloemetjes worden gezet. Maar zondag 12 mei, oftewel Moederdag, is niet voor iedereen een feest.

Lees meer

NIEUW ! Belastingvermindering Adoptiekosten

Binnenkort is het weer zover en moeten we onze belastingsbrief in vullen. Ik zag in het magazine 'De Tijd: Netto Belastinggids- De complete handleiding voor uw belasting aangifte- mei 2019-n°4 jaargang 13' onderstaand artikel.

Lees meer

Het Verdrag van Den HAAG

Lees meer

MIJN NIEUWJAARSBRIEF

Lees meer

Binnenlandse geadopteerde : laat van je horen!

Lees meer

'a-Buddy' project is a go !

Lees meer

a-Buddy

Lees meer

SHANTI

Lees meer

Opgroeien in een weeshuis

Lees meer

Belang van een naam voor het kind

Lees meer

VERHAAL VAN EEN ADOPTIEKIND

Lees meer

Over mezelf

Lees meer

Trauma - Rouwen

Lees meer

Uitgelegd: adoptiejargon

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x