Feestdagen: een mooie maar soms verwarrende tijd!

Er is geen ontkomen meer aan.  De Sint is geweest en overal zie je de kerstbomen in de winkelruiten staan,  steden halen hun kerstverlichting boven en volop worden er kerstmarkten opgezet. De radio speelt weer “all i want for xmas’ of 'Last christmas' on repeat. De Feestdagen! Ik stond er vroeger niet echt bij stil dat deze periode een moeilijke periode kon zijn voor een geadopteerde. Dit besef en nieuw perspectief is er bij mij gekomen toen ik dit artikel las op de website van Rini. Ik vind het zo’n interessant artikel dat ik het graag met jullie deel. 

De feestdagen komen er weer aan.
Voor veel mensen een gezellige, maar drukke tijd. Doorgaans is dit ook een tijd van - veel - familiebezoek. Voor geadopteerde kinderen kan dit laatste dubbele gevoelens, verwarring en spanning opleveren

Voor kinderen én voor de ouders is november en december een drukke tijd met Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw. Veel kinderen zijn in deze periode onrustig en moe en vertonen daardoor soms wel wat lastig gedrag.
Een geadopteerde uit Sri Lanka vertelde mij ooit dat zij als kind de feestdagen nooit leuk vond en al helemaal niet als ze op familiebezoek gingen. Zij kreeg dan het gevoel dat zij op een bepaalde manier - die ze niet kon verwoorden - niet echt bij de familie hoorde. Ze ging dan zo vervelend doen, dat ze apart werd gezet. Zij bleef het liefst gedurende het hele feest daar op dat kamertje alleen zitten. Naarmate zij ouder werd en alleen thuis kon blijven, zorgde ze er -onbewust- voor dat ze een reden had waarom ze niet mee kon. Of ze moest voor straf thuisblijven, of ze was ziek.

Het kan voor adoptieouders verhelderend zijn om te ontdekken waar dit gedrag vandaan kan komen. Op het eerste gezicht lijkt het namelijk of een kind alleen maar smoezen bedenkt om niet mee te hoeven. Er kan echter meer achter dit gedrag zitten. Zo’n familiebezoek kan bij een adoptiekind loyaliteitsconflicten oproepen: voor wie moet ik nu kiezen? Voor mijn familie en land van herkomst of voor mijn ‘nieuwe’ familie? Daarnaast kan het een gevoel van eenzaamheid losmaken, want bij zo’n familiebijeenkomst ziet en voelt het kind duidelijker dat het anders is dan de rest van de familie. Bij adoptie is een veel voorkomende vraag: mag ik wel mijn plek innemen in dit gezin en blijven ze bij mij, ook als ik ze afwijs?

Verjaardag

Een groot deel van de geadopteerden weet niet precies wanneer hun verjaardag is. Dit vinden geadopteerden vaak niet fijn, ondanks het feit dat ze bijvoorbeeld weten dat in hun geboorteland een verjaardag niet bijgehouden, laat staan gevierd wordt. Onder de oppervlakte speelt ook hier weer die onrust en verwarring: de datum waarop de verjaardag gevierd wordt, klopt niet met het gevoel. Bovendien verwijst de geboortedatum ook naar het afgestaan zijn. Veel geadopteerden hebben in meerdere of mindere mate vragen als: mag ik er wel zijn? Heb ik bestaansrecht? Als mijn moeder mij niet wilde, wie wil mij dan wel? Een kind zal zich hiervan nog niet zo bewust zijn, maar dit zijn diepe sluimerende gevoelens die adoptie met zich mee kan brengen. Zeker kinderen sluiten zich voor deze gevoelens af. Dat moet ook wel, om te kunnen overleven. Een kind heeft al zoveel ontwikkelingstaken waar hij zich op moet richten, dat het te veel zou worden om ook nog eens hiermee bezig te moeten zijn. Veel geadopteerden gaan met deze vragen aan de gang nadat ze klaar zijn met hun school en studie, dus wanneer zij rond de 25 jaar of ouder zijn. Ik heb zelf als kind niet zoveel last gehad van lastig gedrag tijdens de feestdagen, want ik behoor(de) tot de groep ‘pleasers’. Ik wilde het iedereen naar de zin maken, bewoog mee met iedereen en elke sfeer en probeerde zoveel mogelijk conflicten te vermijden. Nu ik volwassen ben vind ik het wat vervelend dat ik niet weet wanneer ik geboren ben. Ik voel heel goed dat de datum die in mijn Nederlandse paspoort staat niet klopt, maar ik heb mij hierbij neergelegd. Wat ik wel heel belangrijk vind is dat de verjaardag van mijn dochter ook echt op die dag wordt gevierd. Dat is immers een datum die zeker vaststaat.

Ik kreeg pas op latere leeftijd last van onrust en verwarring. Dat begon toen ik op zoek moest naar een baan. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik niet in deze maatschappij paste. Was ik in mijn denken nou teveel Aziatisch? Maar hoe kan dat dan, ik ben hier toch opgegroeid? Dankzij het systemisch werk, waarin ik nu geschoold ben, heb ik antwoorden op deze vragen gekregen en ben ik mijn plaats in deze maatschappij aan het innemen. Ook heb ik een aardige balans gevonden tussen mijn beleving van mijn oorspronkelijke Bengaalse cultuur en de Nederlandse.

Enige tips

Hoe kun je als adoptieouder je kind helpen om de feestdagen goed door te komen? Het is belangrijk dat je als adoptieouder weet wat er allemaal op dieper niveau kan spelen bij adoptie. Voel je, als ouder, niet te snel afgewezen. Laat je kind merken dat je er altijd voor hem bent. En als je merkt dat jouw kind een plekje alleen nodig heeft tijdens een familiedag, zorg daar dan voor en leg het uit aan de rest van de familie. Je zou ook samen met je kind kunnen onderzoeken hoe Kerst, Oud & Nieuw of een verjaardag in het geboorteland van je kind wordt gevierd. Kijk eens samen naar een filmpje hiervan op YouTube en praat er over. Wat spreekt je kind aan en wat niet? Hoe zou hij deze dagen willen vieren? Of probeer een gezin te vinden uit het land van herkomst en ga daar met je kind naar toe. Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als je kind, als het dat zelf wil en als dat mogelijk is, daar een feestdag mag meemaken. Nog een laatste suggestie: Bij de verschillende ambassades worden de traditionele feestdagen van het land gevierd. Hier zou je, als dat mogelijk is, een keer naar toe kunnen gaan met je kind.

Bron: VAG sept- okt- nov 2017 - in opdracht voor LAVAContact (vereniging voor adoptieouders)
geschreven door Rini van Dijkhuizen, Psycholoog
-praktijk De Wegverbreding: www.dewegverbreding.nl
 

All Rights to share, blog and use are permitted by Universal law provided the content is copied unaltered, is distributed freely, and the author + website is mentioned. Tara Mergeay www.adoptiecoach.be


Feestdagen: een mooie maar soms verwarrende tijd!

Rascisme

Racisme en discriminatie. Het nieuws en sociale media tonen jammer genoeg het zoveelste incident in de VS. Een tragische incident dat had vermeden kunnen worden. Het probleem is niet enkel in de VS maar over de hele wereld.

Lees meer

Ketnet zet adoptie in de spotlights!

Lees meer

Adoptie en film

Lees meer

UITSTEL DOOR CORONA VIRUS -NIEUWE DATUM KOMT SNEL !

Lees meer

UITNODIGING: BOEKVOORSTELLING - LEZING

Wil je graag weten wat de redes van afstand (kunnen) zijn en hoe geadopteerde de gevolgen van afstand ervaren? Kom dan naar de boekverstelling van deze talentvolle schrijfster.

Lees meer

Happy Halloween!

Lees meer

ADOPTIE WEEKEND : NURTURE VS NATURE

Het Adoptie weekendje gaat door in het mooie ‘chatdodo’. Gelegen in onze Vlaamse Ardennen: Villes sur neuf. Wat kan je verwachten? We kaarten thema’s aan zoals: rouwen, identiteit, loyaliteitsconflicten hechting, trauma, eet-slaap problemen, procedure, racisme, discriminatie, frustraties, ...

Lees meer

GEDICHT

De harde waarheid

Lees meer

HAPPY Vaderkesdag !

Enkele weken geleden stonden de mama’s in de picture , nu is het de beurt aan de papa’s. Een vader zijn is niet gemakkelijk, heel vaak draait het rond de mama.

Lees meer

HAPPY GENETIC IDENTITY DAY !

Vandaag, 30 mei is de nieuwe internationale dag van het recht op genetische identiteit. Wat houdt dat eigenlijk in 'recht op genetische identiteit'? Dit houdt in dat iedereen het recht heeft om zijn/haar medische en culturele achtergrond te kennen.

Lees meer

Kersverse grootouders moeten ook op zoek naar een manier om die nieuwe rol in te vullen. Maar hoe verloopt dit proces als je kleinkind geadopteerd is?

Mijn grootouders waren schatjes van mensen, beide koppels waren elkaars uiterste. Mijn vader komt uit een iets rijkere welstellende familie en mijn mama komt uit een middenklasse familie. De ouders van mijn mama genaamd 'bompa en bomma' zag ik dagelijks aangezien zij vlak naast de lagere school woonde.

Lees meer

HAPPY Moederkesdag !

Moederdag en Vaderdag, twee feestdagen die wereldwijd enthousiast gevierd worden. Dagen waarop mama’s en papa’s - terecht - in de schijnwerpers én de bloemetjes worden gezet. Maar zondag 12 mei, oftewel Moederdag, is niet voor iedereen een feest.

Lees meer

NIEUW ! Belastingvermindering Adoptiekosten

Binnenkort is het weer zover en moeten we onze belastingsbrief in vullen. Ik zag in het magazine 'De Tijd: Netto Belastinggids- De complete handleiding voor uw belasting aangifte- mei 2019-n°4 jaargang 13' onderstaand artikel.

Lees meer

Het Verdrag van Den HAAG

Lees meer

MIJN NIEUWJAARSBRIEF

Lees meer

Binnenlandse geadopteerde : laat van je horen!

Lees meer

'a-Buddy' project is a go !

Lees meer

a-Buddy

Lees meer

SHANTI

Lees meer

Opgroeien in een weeshuis

Lees meer

Belang van een naam voor het kind

Lees meer

VERHAAL VAN EEN ADOPTIEKIND

Lees meer

Over mezelf

Lees meer

Trauma - Rouwen

Lees meer

Uitgelegd: adoptiejargon

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x