Vervroegde puberteit bij geadopteerden

Wat is puberteit? 

De puberteit staat volop in het teken van imago: besef hebben van de labels in de maatschappij en ze proberen eigen te maken. Welke muziek spreekt me aan? Ben ik een rocker, of juist een hiphopper? De puberteit gaat hand in hand met de zoektocht naar weten wie je bent, waar je vandaag komt en waar je naartoe wilt.

Levensstijl, kledij, taal en vriendenkring, … Vanaf de puberteit vertonen tieners bijzondere interesse en loyaliteit voor bepaalde groepen in de samenleving. Deze groepen nemen een speciale plaats in, en krijgen vaak zelfs voorrang op familie, ouders of gezin. Loskomen en hun vleugels uitslaan: pubers willen hun unieke plaats in de maatschappij claimen, op hun eigen, authentieke manier. 

Wanneer spreken we over puberteit? 

Kinderen puberen steeds vroeger 

Hoewel de puberteit zich vroeger situeerde rond de leeftijd van 16 jaar, start ze vandaag een stuk vroeger. Dankzij technologie en (sociale) media groeien kinderen sneller op, waardoor de puberteit zich al ontspint rond de leeftijd van 12 jaar. Meisjes nemen daarbij het voortouw en starten sneller met puberen dan jongens.

Geadopteerden en de vervroegde puberteit

Voor geadopteerden loopt dit anders: zij krijgen vaak te maken met een vervroegde puberteit, die verwonderlijk al start rond de leeftijd van 4 jaar. Kenmerkend aan deze leeftijd? Vanaf 4 jaar zijn we in staat om herinneringen bewust te maken en op te roepen. Ons karakter begint meer en meer te ontwikkelen, net zoals de drang om de wereld de verkennen. Hieruit groeit het besef door waarneming.

Bij buitenlandse geadopteerden komt dit besef iets sneller, omdat zij al heel snel doorhebben dat ze anders zijn in vergelijking met het gezin waar ze opgroeien, bijvoorbeeld omwille van hun huidskleur.
Zo besefte ik al heel snel dat ik een donkerdere huidskleur had dan mijn familie. Alleen nam ik de termen ‘wit’ of ‘donker’ niet in mond: ik zei dan ‘ik ben chocolade, mijn familie is platte kaas’. Hoewel de term ‘adoptie’ me volledig onbekend was, voelde ik dat er iets niet klopte. Maar mijn familie gaf me veel liefde, waardoor ik wist dat ik ze kon vertrouwen.

Leren over familie, wereld en wereldbeeld  

Wanneer je rond 6 jaar naar de lagere school gaat, leer je voor het eerst hoe de ‘wereld’ in elkaar zit. Verschillende continenten en culturen, de verdeeldheid tussen arm en rijk, … Een eyeopener voor jonge kinderen en zéker voor geadopteerden. Zij beseffen dat de kans bestaat dat ze uit zo’n ver land komen, en dat hun andere familie wel eens arm zou kunnen zijn. Dat besef komt vaak hard binnen.    

Een andere klassieke schoolopdracht is een stamboom knutselen, of je geboorte- of doopkaartje meenemen naar school. Hoewel kinderen zo meer inzicht krijgen in hun gezinsstructuur, kan dit een pijnlijke, verdrietige confrontatie zijn voor een jonge geadopteerde. Het kind is immers net beginnen beseffen wie hij of zij is, en dat ze een band hebben met een andere familie die ver weg is.  

Vervroegde puberteit en gedragsverandering *

Het grootste probleem van deze vervroegde puberteit is dat de taalkennis en woordenschat van een jong kind nog niet ten volle ontwikkeld zijn. Hoewel de geadopteerde beseft dat hij of zij anders is en hier verdrietig over is, kan het kind zich hierover nog niet verbaal uiten. Hierdoor tonen ze hun gevoelens met gedrag dat niet altijd gepast is, en soms zelfs drastisch kan verschillen met wat je gewoon bent van je kind. 

Belangrijk om te onthouden, is dat dit gedrag voortkomt uit het rouwproces van het kind: het besef van de geadopteerde, gepaard met verdriet. Hoe ziet het rouwproces eruit? En hoe kan je je kind hierin begeleiden? Dat leg ik je graag uit in mijn volgende blog of tijdens een van mijn praktijksessies.

Als adoptiecoach is het mijn missie om je als geadopteerde of als adoptieouder te begeleiden op je persoonlijk traject. Meer weten? Neem gerust contact op, ik kijk ernaar uit je te ontmoeten!  
*bron: https://www.steunpuntadoptie.be/nl/professional/vorming

All Rights to share, blog and use are permitted by Universal law provided the content is copied unaltered, is distributed freely, and the author + website is mentioned.  Tara Mergeay www.adoptiecoach.be

Vervroegde puberteit bij geadopteerden

De macht van een onvervulde wens

Ik trap deze blog af met twee straffe uitspraken: “Voor elke adoptie is er eerst een afstand.” en “Zolang er onvervulde kinderwensen zijn, blijft adoptie bestaan.” Een kinderwens is soms zo intens, dat ze loslaten werkelijk geen optie is. Het gevolg? Mensen zoeken een oplossing om alsnog hun verlangen te vervullen. Zelfs de sterkste koppels kunnen uit elkaar gaan omdat de kinderwens bij de ene partner vuriger is dan bij de andere. Hoe kunnen we zo’n extreme kinderwens verklaren? En waarom is ze bij sommigen in grotere mate aanwezig? Deze blog vertelt je meer over de macht van de onvervulde wens.

Lees meer

Rapport expertenpanel interlandelijke adoptie in Vlaanderen

Op donderdag 02/09 verscheen het rapport met de aanbevelingen van het expertenpanel interlandelijke adoptie.

Lees meer

PECHA KUCHA Avond

*Pecha kucha (ぺちゃくちゃ) is niet alleen het Japanse woord voor ‘prietpraat’, maar ook een concept voor het houden van korte, creatieve presentaties.

Lees meer

AFSTAND, fysiek en mentaal niet te onderschatten voor geadopteerden

Tijd en afstand hebben invloed op geadopteerden. Mijn vorige blog zoomde in op het concept tijd, deze blogpost belicht afstand in het kader van adoptie. Een thema dat de nodige aandacht verdient. Het is immers een combinatie van zowel fysieke afstand, als mentaal-emotionele afstand die geadopteerden parten kan spelen. Lees verder en verdiep je in het effect van afstand!

Lees meer

TIJD, Een doorn in het oog van geadopteerden

Met tijd komt afstand en met afstand komt tijd. Voor geadopteerden zijn deze twee concepten een doorn in het oog, een echte ‘mindfuck’. Ik neem harde taal in de mond, maar ik kan geen andere manier bedenken om aan te tonen hoe zwaar tijd en afstand geadopteerden vallen. In deze blog spits ik me toe op het concept tijd in het licht van adoptie. Tijd zou alle wonden helen. Maar is dat werkelijk zo? Mijn ervaring spreekt dit tegen. Tijd zorgt ervoor dat er een litteken ontstaat. Dankzij tijd leer je ergens mee leven. Zoals met het gemis van een dierbaar persoon, huisdier of voorwerp, of met verlies na een ziekte of overlijden. Voor geadopteerden gaat de impact van tijd nóg verder. Lees er meer over in deze blogpost!

Lees meer

Open communiceren over adoptie: een geschenk voor kind en ouders

“Wanneer vertel ik mijn kind dat het geadopteerd is?”, Het is belangrijk om snel en open te communiceren over adoptie in je gezin. Deze blog toont waarom!

Lees meer

Adoptie is een vorm van rouw

Rouwen definiëren? Gepast reageren bij verdriet? Niet simpel, ook niet voor mij als ervaringsdeskundige en adoptiecoach (https://www.adoptiecoach.be/over-tara). Rouwen is immers tweeledig. Enerzijds ervaart iemand die rouwt een gemis. Anderzijds leert wie rouwt zijn/haar leven heropbouwen door het gemis een plaats te geven. In deze blog laat ik je kennismaken met het verschil tussen rouwen en verdriet en reik ik je een hulpmiddel om verdriet te begrijpen aan. Een eyeopener voor (de familieleden van) geadopteerden!

Lees meer

Podcast : Wat als je afkomst een raadsel is?

Wat zou jij doen als jij je ouders niet zou kennen en er geen enkel spoor van hen zou zijn? In aflevering 10 van de #keerpuntpodcast had ik er een openhartig gesprek over met Peter Perceval, top auteur en internationaal Ted Talk Speaker. Het werd een geweldig gesprek over opgroeien als gekleurd kind in wit Vlaanderen, op zoek gaan naar je wortels, op reis zijn in je moederland en je toch een buitenstaander voelen en adoptie bekijken als rouwproces.

Lees meer

Adoptie en identiteitsontwikkeling: over herkomst, geboorte en het ‘ik / wij’-gevoel

Je biologische familie en je eigen, bijzondere achtergrond leren kennen: in mijn vorige blog kwam het belang van een rootsreis uitgebreid aan bod. De behoefte om je unieke levenstraject tot in detail te ontdekken, ligt mee aan de basis van identiteitsvorming, loyaliteit en hechting. Drie kernzaken die voor elke persoon van wezenlijk belang zijn! Deze blog gaat dieper in op de identiteitsontwikkeling in het kader van een adoptie.

Lees meer

Is dit het kantelpunt in de toekomst van adoptie?

De toekomst van Adoptie ligt onder vuur bij onze buren in Nederland.

Lees meer

Rootsreis, de behoefte om jezelf en je achtergrond te leren kennen

Veiligheid en vertrouwen, avontuur en nieuwsgierigheid: behoeftes die elkaar complementair aanvullen en ons leven van jongs af aan richting geven. Opgroeien in een warm nest, je vleugels uitslaan, een veilige relatie opbouwen met een partner die je af en toe uit je comfortzone lokt, … Ook als geadopteerde heb je de behoefte om je unieke achtergrond te achterhalen. Een rootsreis kan je helpen om aan deze behoefte te voldoen. Ik help je op weg!

Lees meer

reactie moet actie zijn, niets doen is geen optie

zelfmoordcijfers bij geadopteerde alarmerende stijging

Lees meer

nieuwe publicatie

7 eye-openers voor meer inzicht in racisme en discriminatie (deel 2)

Lees meer

Interview: Familieleden worden vreemden, vreemden worden familie

Voor de eerste keer in mijn leven kan ik zeggen : "ik lig deze week in de winkel!" Dankzij een artikel gepubliceerd in PRIMO-magazine.

Lees meer

‘Wij willen voor een tweede keer adopteren.’

Van formele geschiktheidsprocedure tot een warm welkom in je gezin: als adoptieouder weet je als geen ander welke uitdagingen, emoties en ontroerende momenten komen kijken bij je adoptietraject. Een tweede keer adopteren? Als adoptiecoach help ik je graag op weg.

Lees meer

In the spotlights

Wanneer we over adoptie spreken, gaan de meeste mensen er vanuit dat het gaat om een buitenlands kindje. Niks is minder waar, want er zijn ook heel veel binnenlandse geadopteerden in onze maatschappij. Ook zij verdienen de juiste nazorg en een plek onder de spotlights. Daarom stel ik graag even voor :

Lees meer

Kookboek A-buddy

Als trotse buddy van het project @abuddychat heb ik een goede tip als je op zoek bent naar het ideale eindejaarscadeau?

Lees meer

"Loyaliteit brengt eenzaamheid zich mee !"

Lees meer

Gelukkige Vaderkesdag!

Lees meer

Rascisme

Racisme en discriminatie. Het nieuws en sociale media tonen jammer genoeg het zoveelste incident in de VS. Een tragische incident dat had vermeden kunnen worden. Het probleem is niet enkel in de VS maar over de hele wereld.

Lees meer

Ketnet zet adoptie in de spotlights!

Lees meer

Adoptie en film

Lees meer

Happy Halloween!

Lees meer

ADOPTIE WEEKEND : NURTURE VS NATURE

Het Adoptie weekendje gaat door in het mooie ‘Chatdodo’. Gelegen in de Waalse Ardennen: Ville- sur-Lesse . Wat kan je verwachten? We kaarten thema’s aan zoals: de adoptieprocedure, rouwen, identiteit, loyaliteitsconflicten hechting, rootstocht, trauma, eet-slaap problemen, procedure, racisme, discriminatie, DNA ...

Lees meer

GEDICHT

De harde waarheid

Lees meer

HAPPY Vaderkesdag !

Enkele weken geleden stonden de mama’s in de picture , nu is het de beurt aan de papa’s. Een vader zijn is niet gemakkelijk, heel vaak draait het rond de mama.

Lees meer

HAPPY GENETIC IDENTITY DAY !

Vandaag, 30 mei is de nieuwe internationale dag van het recht op genetische identiteit. Wat houdt dat eigenlijk in 'recht op genetische identiteit'? Dit houdt in dat iedereen het recht heeft om zijn/haar medische en culturele achtergrond te kennen.

Lees meer

Kersverse grootouders moeten ook op zoek naar een manier om die nieuwe rol in te vullen. Maar hoe verloopt dit proces als je kleinkind geadopteerd is?

Mijn grootouders waren schatjes van mensen, beide koppels waren elkaars uiterste. Mijn vader komt uit een iets rijkere welstellende familie en mijn mama komt uit een middenklasse familie. De ouders van mijn mama genaamd 'bompa en bomma' zag ik dagelijks aangezien zij vlak naast de lagere school woonde.

Lees meer

HAPPY Moederkesdag !

Moederdag en Vaderdag, twee feestdagen die wereldwijd enthousiast gevierd worden. Dagen waarop mama’s en papa’s - terecht - in de schijnwerpers én de bloemetjes worden gezet. Maar zondag 12 mei, oftewel Moederdag, is niet voor iedereen een feest.

Lees meer

NIEUW ! Belastingvermindering Adoptiekosten

Binnenkort is het weer zover en moeten we onze belastingsbrief in vullen. Ik zag in het magazine 'De Tijd: Netto Belastinggids- De complete handleiding voor uw belasting aangifte- mei 2019-n°4 jaargang 13' onderstaand artikel.

Lees meer

Het Verdrag van Den HAAG

Lees meer

MIJN NIEUWJAARSBRIEF

Lees meer

Feestdagen: een mooie maar soms verwarrende tijd!

Lees meer

Binnenlandse geadopteerde : laat van je horen!

Lees meer

'a-Buddy' project is a go !

Lees meer

a-Buddy

Lees meer

SHANTI

Lees meer

Opgroeien in een weeshuis

Lees meer

Belang van een naam voor het kind

Lees meer

VERHAAL VAN EEN ADOPTIEKIND

Lees meer

Over mezelf

Lees meer

Trauma - Rouwen

Lees meer

Uitgelegd: adoptiejargon

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x