Rootsreis, de behoefte om jezelf en je achtergrond te leren kennen

Levensbehoeftes herkennen, volgen en voldoen 

Behoeftes: we hebben ze allemaal en ze sturen ons leven van binnenuit. De nood aan vertrouwen en stabiliteit, de drang om avontuur op te zoeken en risico’s recht in de ogen te kijken, … Al vanaf onze geboorte worden we geconfronteerd met twee fundamentele, menselijke noden:

  • De behoefte aan veiligheid, betrouwbaarheid en voorspelbaarheid, aan samenhorigheid en continuïteit
  • De behoefte aan avontuur, nieuwsgierigheid naar het mysterieuze, de drang om risico’s te nemen en het onbekende te ontdekken, de nood aan exploratie en autonomie

Beide soorten van behoeftes zijn met elkaar verbonden in een symbiotische relatie, waarbij de ene niet zonder de andere kan bestaan. Natuurlijk is elke persoon uniek, en komen bepaalde noden sterker naar boven dan andere. Waar de ene meer baat heeft van zekerheid en veiligheid, hecht de ander meer belang aan ruimte voor keuzevrijheid voor zelfexpressie.

Je behoeftes in balans, zowel als kind als volwassene 

Veiligheid en avontuur. Twee behoeften die elkaar aanvullen als yin en yang, die we vaak terugzoeken in één en dezelfde persoon. Als kind vinden we de vervulling van deze behoeftes terug in onze ouders. We willen opgroeien in een huis dat een veilige thuis biedt en bruist van de typische warmte en gezelligheid waar een gezin voor staat. Daarnaast hebben we de drang om het leven te ontdekken, los te komen van onze ouders en nieuwsgierig onze eigen weg in te slaan. Het summum van deze innerlijke zoektocht? Zonder twijfel de tienerjaren, waar we op zoek gaan naar ons plekje in de maatschappij. Wie ben ik, welke rol vervul ik, wat kan ik betekenen, … ? Een boeiend parcours van vallen en opstaan, waarbij onze ouders als veilig vangnet op de achtergrond meekijken en klaarstaan.

Als volwassene zoeken we deze symbiotische relatie van behoeftes in onze partner. We willen dat onze partner een veilige haven is, zowel emotioneel als mentaal. Zekerheid, geborgenheid, genegenheid, … In de armen van onze partner gaan we op zoek naar een stukje stabiliteit en rust. Maar we hebben ook nood aan avontuur en willen dat onze wederhelft ons hierin aanmoedigt en stimuleert. Van ambitieuze carrièreswitch, tot uitdagende verhuis of spannende reis naar verre oorden. Steeds gaan we op zoek naar de balans en willen we dat onze partner zowel de golven als het anker is van het avontuur dat we opzoeken.

Adoptie en behoefte 

De verhouding en het spanningsveld tussen deze behoeften is universeel en geldt ook in het kader van adoptie. Zo speelt samenhorigheid een belangrijke rol als het gaat om het leren kennen van lotgenoten of de (h)erkenning van de adoptiestatus. Maar ook autonomie is een belangrijk element op het vlak van identiteit en zelfontwikkeling. Je eigen parcours uitstippelen, waarbij je duidelijk maakt: ‘ik ben méér dan die geadopteerde’.  

Behoefte vs. verlangen: een flinterdunne grens

In wat voorafgaat, neem ik consequent het woord ‘behoefte’ in de mond. En dat doe ik bewust, want er is een verschil tussen een behoefte en een verlangen. Een behoefte is een noodzaak, een verlangen is een wens. Een behoefte is van levensbelang om te overleven. Drinken, eten, warmte … We kunnen niet zonder! Een verlangen is een fijne gedachte gelinkt aan een emotie, maar is niet nodig om te overleven. Denk aan seks, die laatste nieuwe smartphone of die peperdure wereldreis waar je al jaren naar uitkijkt.

Maar wat als een verlangen een behoefte wordt? Veel koppels hebben een kinderwens die jammer genoeg onvervuld blijft. Wat eerst een fijn verlangen was, slaagt dan drastisch om in een behoefte.  Die wordt zo intens en allesomvattend, dat je als koppel onder druk komt te staan en als persoon overladen wordt met zorgen, stress en twijfels. Je kinderwens neemt zoveel ruimte in, dat het je functioneren belemmert en het ‘niet vervullen’ geen optie is.

Jouw uniek verhaal in kaart met een rootsreis

Diezelfde drang ervaren geadopteerden ook. Wie ben ik? Wat is mijn achtergrond? Het verlangen om te weten wie je bent en waar je roots liggen, neemt zoveel ruimte in dat de onwetendheid ervoor zorgt dat je niet meer kan functioneren. Je drang naar meer informatie is dan niet enkel een wens, maar echt een noodzaak om te overleven.

Weten wie je bent en waar je vandaan komt: als geadopteerde is volkomen normaal – en vaak zelfs noodzakelijk! – om je unieke achtergrond in kaart te brengen. Als adoptiecoach is het mijn missie om geadopteerden te begeleiden op hun persoonlijk parcours. Tijdens mijn ‘rootstochten’-begeleidingstraject, leg ik je graag uit hoe je start met een rootsreis.

Samen met een adoptiecoach je verdiepen in je verhaal en achtergrond? Neem gerust contact op, samen geven we richting aan je rootsreis. All Rights to share, blog and use are permitted by Universal law provided the content is copied unaltered, is distributed freely, and the author + website is mentioned.  Tara Mergeay www.adoptiecoach.be 

Rootsreis, de behoefte om jezelf en je achtergrond te leren kennen

De macht van een onvervulde wens

Ik trap deze blog af met twee straffe uitspraken: “Voor elke adoptie is er eerst een afstand.” en “Zolang er onvervulde kinderwensen zijn, blijft adoptie bestaan.” Een kinderwens is soms zo intens, dat ze loslaten werkelijk geen optie is. Het gevolg? Mensen zoeken een oplossing om alsnog hun verlangen te vervullen. Zelfs de sterkste koppels kunnen uit elkaar gaan omdat de kinderwens bij de ene partner vuriger is dan bij de andere. Hoe kunnen we zo’n extreme kinderwens verklaren? En waarom is ze bij sommigen in grotere mate aanwezig? Deze blog vertelt je meer over de macht van de onvervulde wens.

Lees meer

Rapport expertenpanel interlandelijke adoptie in Vlaanderen

Op donderdag 02/09 verscheen het rapport met de aanbevelingen van het expertenpanel interlandelijke adoptie.

Lees meer

PECHA KUCHA Avond

*Pecha kucha (ぺちゃくちゃ) is niet alleen het Japanse woord voor ‘prietpraat’, maar ook een concept voor het houden van korte, creatieve presentaties.

Lees meer

AFSTAND, fysiek en mentaal niet te onderschatten voor geadopteerden

Tijd en afstand hebben invloed op geadopteerden. Mijn vorige blog zoomde in op het concept tijd, deze blogpost belicht afstand in het kader van adoptie. Een thema dat de nodige aandacht verdient. Het is immers een combinatie van zowel fysieke afstand, als mentaal-emotionele afstand die geadopteerden parten kan spelen. Lees verder en verdiep je in het effect van afstand!

Lees meer

TIJD, Een doorn in het oog van geadopteerden

Met tijd komt afstand en met afstand komt tijd. Voor geadopteerden zijn deze twee concepten een doorn in het oog, een echte ‘mindfuck’. Ik neem harde taal in de mond, maar ik kan geen andere manier bedenken om aan te tonen hoe zwaar tijd en afstand geadopteerden vallen. In deze blog spits ik me toe op het concept tijd in het licht van adoptie. Tijd zou alle wonden helen. Maar is dat werkelijk zo? Mijn ervaring spreekt dit tegen. Tijd zorgt ervoor dat er een litteken ontstaat. Dankzij tijd leer je ergens mee leven. Zoals met het gemis van een dierbaar persoon, huisdier of voorwerp, of met verlies na een ziekte of overlijden. Voor geadopteerden gaat de impact van tijd nóg verder. Lees er meer over in deze blogpost!

Lees meer

Open communiceren over adoptie: een geschenk voor kind en ouders

“Wanneer vertel ik mijn kind dat het geadopteerd is?”, Het is belangrijk om snel en open te communiceren over adoptie in je gezin. Deze blog toont waarom!

Lees meer

Adoptie is een vorm van rouw

Rouwen definiëren? Gepast reageren bij verdriet? Niet simpel, ook niet voor mij als ervaringsdeskundige en adoptiecoach (https://www.adoptiecoach.be/over-tara). Rouwen is immers tweeledig. Enerzijds ervaart iemand die rouwt een gemis. Anderzijds leert wie rouwt zijn/haar leven heropbouwen door het gemis een plaats te geven. In deze blog laat ik je kennismaken met het verschil tussen rouwen en verdriet en reik ik je een hulpmiddel om verdriet te begrijpen aan. Een eyeopener voor (de familieleden van) geadopteerden!

Lees meer

Vervroegde puberteit bij geadopteerden

De puberteit: een belangrijke periode in de zoektocht naar ons plaatsje in de maatschappij. Zowel voor onszelf, als voor onze ouders en familie! Wist je dat geadopteerden een vervroegde puberteit doorlopen? Vaak beseffen geadopteerde kinderen al vrij vroeg dat ze verschillen van hun adoptieouders en klasgenootjes, wat zich vertaalt in gedragsveranderingen.

Lees meer

Podcast : Wat als je afkomst een raadsel is?

Wat zou jij doen als jij je ouders niet zou kennen en er geen enkel spoor van hen zou zijn? In aflevering 10 van de #keerpuntpodcast had ik er een openhartig gesprek over met Peter Perceval, top auteur en internationaal Ted Talk Speaker. Het werd een geweldig gesprek over opgroeien als gekleurd kind in wit Vlaanderen, op zoek gaan naar je wortels, op reis zijn in je moederland en je toch een buitenstaander voelen en adoptie bekijken als rouwproces.

Lees meer

Adoptie en identiteitsontwikkeling: over herkomst, geboorte en het ‘ik / wij’-gevoel

Je biologische familie en je eigen, bijzondere achtergrond leren kennen: in mijn vorige blog kwam het belang van een rootsreis uitgebreid aan bod. De behoefte om je unieke levenstraject tot in detail te ontdekken, ligt mee aan de basis van identiteitsvorming, loyaliteit en hechting. Drie kernzaken die voor elke persoon van wezenlijk belang zijn! Deze blog gaat dieper in op de identiteitsontwikkeling in het kader van een adoptie.

Lees meer

Is dit het kantelpunt in de toekomst van adoptie?

De toekomst van Adoptie ligt onder vuur bij onze buren in Nederland.

Lees meer

reactie moet actie zijn, niets doen is geen optie

zelfmoordcijfers bij geadopteerde alarmerende stijging

Lees meer

nieuwe publicatie

7 eye-openers voor meer inzicht in racisme en discriminatie (deel 2)

Lees meer

Interview: Familieleden worden vreemden, vreemden worden familie

Voor de eerste keer in mijn leven kan ik zeggen : "ik lig deze week in de winkel!" Dankzij een artikel gepubliceerd in PRIMO-magazine.

Lees meer

‘Wij willen voor een tweede keer adopteren.’

Van formele geschiktheidsprocedure tot een warm welkom in je gezin: als adoptieouder weet je als geen ander welke uitdagingen, emoties en ontroerende momenten komen kijken bij je adoptietraject. Een tweede keer adopteren? Als adoptiecoach help ik je graag op weg.

Lees meer

In the spotlights

Wanneer we over adoptie spreken, gaan de meeste mensen er vanuit dat het gaat om een buitenlands kindje. Niks is minder waar, want er zijn ook heel veel binnenlandse geadopteerden in onze maatschappij. Ook zij verdienen de juiste nazorg en een plek onder de spotlights. Daarom stel ik graag even voor :

Lees meer

Kookboek A-buddy

Als trotse buddy van het project @abuddychat heb ik een goede tip als je op zoek bent naar het ideale eindejaarscadeau?

Lees meer

"Loyaliteit brengt eenzaamheid zich mee !"

Lees meer

Gelukkige Vaderkesdag!

Lees meer

Rascisme

Racisme en discriminatie. Het nieuws en sociale media tonen jammer genoeg het zoveelste incident in de VS. Een tragische incident dat had vermeden kunnen worden. Het probleem is niet enkel in de VS maar over de hele wereld.

Lees meer

Ketnet zet adoptie in de spotlights!

Lees meer

Adoptie en film

Lees meer

Happy Halloween!

Lees meer

ADOPTIE WEEKEND : NURTURE VS NATURE

Het Adoptie weekendje gaat door in het mooie ‘Chatdodo’. Gelegen in de Waalse Ardennen: Ville- sur-Lesse . Wat kan je verwachten? We kaarten thema’s aan zoals: de adoptieprocedure, rouwen, identiteit, loyaliteitsconflicten hechting, rootstocht, trauma, eet-slaap problemen, procedure, racisme, discriminatie, DNA ...

Lees meer

GEDICHT

De harde waarheid

Lees meer

HAPPY Vaderkesdag !

Enkele weken geleden stonden de mama’s in de picture , nu is het de beurt aan de papa’s. Een vader zijn is niet gemakkelijk, heel vaak draait het rond de mama.

Lees meer

HAPPY GENETIC IDENTITY DAY !

Vandaag, 30 mei is de nieuwe internationale dag van het recht op genetische identiteit. Wat houdt dat eigenlijk in 'recht op genetische identiteit'? Dit houdt in dat iedereen het recht heeft om zijn/haar medische en culturele achtergrond te kennen.

Lees meer

Kersverse grootouders moeten ook op zoek naar een manier om die nieuwe rol in te vullen. Maar hoe verloopt dit proces als je kleinkind geadopteerd is?

Mijn grootouders waren schatjes van mensen, beide koppels waren elkaars uiterste. Mijn vader komt uit een iets rijkere welstellende familie en mijn mama komt uit een middenklasse familie. De ouders van mijn mama genaamd 'bompa en bomma' zag ik dagelijks aangezien zij vlak naast de lagere school woonde.

Lees meer

HAPPY Moederkesdag !

Moederdag en Vaderdag, twee feestdagen die wereldwijd enthousiast gevierd worden. Dagen waarop mama’s en papa’s - terecht - in de schijnwerpers én de bloemetjes worden gezet. Maar zondag 12 mei, oftewel Moederdag, is niet voor iedereen een feest.

Lees meer

NIEUW ! Belastingvermindering Adoptiekosten

Binnenkort is het weer zover en moeten we onze belastingsbrief in vullen. Ik zag in het magazine 'De Tijd: Netto Belastinggids- De complete handleiding voor uw belasting aangifte- mei 2019-n°4 jaargang 13' onderstaand artikel.

Lees meer

Het Verdrag van Den HAAG

Lees meer

MIJN NIEUWJAARSBRIEF

Lees meer

Feestdagen: een mooie maar soms verwarrende tijd!

Lees meer

Binnenlandse geadopteerde : laat van je horen!

Lees meer

'a-Buddy' project is a go !

Lees meer

a-Buddy

Lees meer

SHANTI

Lees meer

Opgroeien in een weeshuis

Lees meer

Belang van een naam voor het kind

Lees meer

VERHAAL VAN EEN ADOPTIEKIND

Lees meer

Over mezelf

Lees meer

Trauma - Rouwen

Lees meer

Uitgelegd: adoptiejargon

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x