HAPPY Moederkesdag !

Moederdag en Vaderdag, twee feestdagen die wereldwijd enthousiast gevierd worden. Dagen waarop mama’s en papa’s - terecht - in de schijnwerpers én de bloemetjes worden gezet. Kinderen komen nu eenmaal zonder handleiding, wat ouder zijn geen eenvoudige opgave maakt. Een avontuur met vallen en opstaan, dag in, dag uit, een leven lang. Een feest is dus wel op z’n plaats. Maar zondag 12 mei, oftewel Moederdag, is niet voor iedereen een feest.

Traditioneel bestond een gezin vroeger uit een getrouwde man en vrouw, met een of meerdere kinderen. Vandaag heeft het gezin een verfrissende en dynamische invulling gekregen. Anno 2019 hebben kinderen soms twee mama’s. Dan weer twee papa’s. Een papa, een mama en een pluspapa. Of een bewust ongehuwde mama. Ook afstandpapa’s, spermadonoren, pleegouders en schoonouders maken deel uit van het verhaal. Wie geadopteerd is, heeft daar bovenop een bio-mama en bio-papa die men een warm hart toedraagt maar waar men vaak weinig of geen herinneringen aan heeft.

Als geadopteerde heb ik mixed feelings bij een – commerciële – feestdag als Moederdag. Iedere keer opnieuw is het een dag op de rollercoaster. De rollercoaster van emoties. Pijlsnel schieten mijn hoofd en hart van verdriet naar blijheid. Van verlangen naar trots. Aan de basis ervan ligt een strijd die nooit kan of zal gestreden worden. Een loyaliteitsstrijd tussen mijn biologische ouders en mijn adoptieouders. Enerzijds erken, respecteer en omarm ik mijn adoptieouders als mijn ouders, want ik heb het nooit anders geweten. Ik grijp Moederdag dan ook met plezier als kans om mijn adoptiemama te bedanken en verras haar met een kleine attentie. Maar anderzijds ben ik op Moederdag ook droevig, verlangend en angstig wanneer ik aan mijn biologische ouders denk. Zolang ik ze niet fysiek zoek en vind, blijven ze een deel van mijn fantasie, mijn verlangens en mijn verdriet. Ik wil ze niet zien als vreemden. Ik ben nieuwsgierig en stel me op zo’n feestdag meer vragen dan ooit. Viert mijn bio-mama Moederdag dankzij andere kinderen? Of is ze misschien droevig omdat haar omgeving niet weet dat ze mama is? Want ook al neem je fysiek afstand van je kind, je bent en blijft een ouder.

Ik bekijk deze feestdag door de bril van een geadopteerde. Maar ik behoor lang niet tot de enige doelgroep met gemengde gevoelens bij een dag als deze. Wat met ouders die hun kind verloren in een verkeersongeval, door ziekte, door wiegendood of een miskraam? Net als de afstandouders hadden ook zij dromen voor hun kind en plannen met hun gezin. Of alleenstaande ouders of koppels wiens kinderwens niet vervuld wordt. Welke gevoelens gaan er door hen heen op een dag als deze? Hopen ze (on)geduldig volgend jaar te mogen meevieren als ouder? Of is deze dag een herinnering aan een pijnlijke wonde die enkel pijnlijker wordt? Kunnen we hun pijn verlichten?

Als adoptiecoach vind ik openheid zeer belangrijk, in elk gezin, maar zeker in een adoptiegezin.
De loyaliteit van een geadopteerde naar beide ouders is vaak groot en fel aanwezig , maar niet altijd zichtbaar. Zo gebeurt het jammer genoeg te vaak dat adoptieouders helemaal niet door hebben of soms te laat, dat hun kind het moeilijk heeft op zo’n dag als Moederdag of Vaderdag.
Een adoptiekind zal vaak uit liefde en loyaliteit voor zijn adoptieouders, uit zelfbescherming niet willen of durven tonen dat ze op een feestdag ook denken aan ‘die andere mama en-of papa’. Wat kan je dan doen als adoptieouder? Hoe geef je de biologische ouders een plaats in je gezin?

Tips

  • Ik raad openheid aan, hoe moeilijk het soms ook is. Praat samen met je kind over wat je al dan niet weet over de biologische ouders…wees eerlijk. Benoem de ‘andere ouders’ effectief met eventueel ‘buikmama-bio mama, bio papa , afstand papa…gebruik je fantasie in de benaming, maar wees respectvol. Als je hen effectief benoemt, toon je naast openheid, ook erkenning van hun bestaan, respect naar de afkomst van je kind en zo erken je dus ook jouw kinds identiteit.
  • Als ouder toon je dat er geen plaats is voor jaloezie in jullie gezin. Dat het kind dus ook nooit zal moeten kiezen in zijn loyaliteit naar beide ouders toe als men ooit wilt gaan zoeken, want er is plaats voor ‘de andere mama/papa’, wat de hechting nog sterker zal maken en het feest vieren oprechter.
  • Bij jonge kindjes kan je samen een tekening maken of een wenskaartje/ brief schrijven.
  • Geen zin voor creativiteit, brand dan samen een kaarsje of laat een symbolische ballon in de lucht vliegen. Want kaarsjes en ballonen worden vaak geassocieerd met feest vieren, maar ook met verlies. Voor iets oudere kinderen kan je iets tastbaarder geven. Denk aan een ketting met een fotohangertje… waar er plaats is voor een foto van jullie en een foto voor de ‘bio ouders’.
  • Mijn eigen adoptiemama gaf in mijn tienerjaren een gedichtje dat me nog steeds enorm helpt op een dag als deze. Het was haar manier om te tonen dat het oké is om twee mama’s lief te hebben. Het gedichtje staat nu ingekaderd in mijn living, naast een foto van mijn ouders. Wil je het graag lezen en ook meegeven aan je kind. Ga dan vlug naar mijn blog en lees 'Het verhaal van een adoptiekind' https://adoptiecoach.be/blog.  

Aan alle mama’s - inclusief de mijne - een warme en gezellig Moederdag gewenst!


All Rights to share, blog and use are permitted by Universal law provided the content is copied unaltered, is distributed freely, and the author + website is mentioned.  Tara Mergeay www.adoptiecoach.be

HAPPY Moederkesdag !

De macht van een onvervulde wens

Ik trap deze blog af met twee straffe uitspraken: “Voor elke adoptie is er eerst een afstand.” en “Zolang er onvervulde kinderwensen zijn, blijft adoptie bestaan.” Een kinderwens is soms zo intens, dat ze loslaten werkelijk geen optie is. Het gevolg? Mensen zoeken een oplossing om alsnog hun verlangen te vervullen. Zelfs de sterkste koppels kunnen uit elkaar gaan omdat de kinderwens bij de ene partner vuriger is dan bij de andere. Hoe kunnen we zo’n extreme kinderwens verklaren? En waarom is ze bij sommigen in grotere mate aanwezig? Deze blog vertelt je meer over de macht van de onvervulde wens.

Lees meer

Rapport expertenpanel interlandelijke adoptie in Vlaanderen

Op donderdag 02/09 verscheen het rapport met de aanbevelingen van het expertenpanel interlandelijke adoptie.

Lees meer

PECHA KUCHA Avond

*Pecha kucha (ぺちゃくちゃ) is niet alleen het Japanse woord voor ‘prietpraat’, maar ook een concept voor het houden van korte, creatieve presentaties.

Lees meer

AFSTAND, fysiek en mentaal niet te onderschatten voor geadopteerden

Tijd en afstand hebben invloed op geadopteerden. Mijn vorige blog zoomde in op het concept tijd, deze blogpost belicht afstand in het kader van adoptie. Een thema dat de nodige aandacht verdient. Het is immers een combinatie van zowel fysieke afstand, als mentaal-emotionele afstand die geadopteerden parten kan spelen. Lees verder en verdiep je in het effect van afstand!

Lees meer

TIJD, Een doorn in het oog van geadopteerden

Met tijd komt afstand en met afstand komt tijd. Voor geadopteerden zijn deze twee concepten een doorn in het oog, een echte ‘mindfuck’. Ik neem harde taal in de mond, maar ik kan geen andere manier bedenken om aan te tonen hoe zwaar tijd en afstand geadopteerden vallen. In deze blog spits ik me toe op het concept tijd in het licht van adoptie. Tijd zou alle wonden helen. Maar is dat werkelijk zo? Mijn ervaring spreekt dit tegen. Tijd zorgt ervoor dat er een litteken ontstaat. Dankzij tijd leer je ergens mee leven. Zoals met het gemis van een dierbaar persoon, huisdier of voorwerp, of met verlies na een ziekte of overlijden. Voor geadopteerden gaat de impact van tijd nóg verder. Lees er meer over in deze blogpost!

Lees meer

Open communiceren over adoptie: een geschenk voor kind en ouders

“Wanneer vertel ik mijn kind dat het geadopteerd is?”, Het is belangrijk om snel en open te communiceren over adoptie in je gezin. Deze blog toont waarom!

Lees meer

Adoptie is een vorm van rouw

Rouwen definiëren? Gepast reageren bij verdriet? Niet simpel, ook niet voor mij als ervaringsdeskundige en adoptiecoach (https://www.adoptiecoach.be/over-tara). Rouwen is immers tweeledig. Enerzijds ervaart iemand die rouwt een gemis. Anderzijds leert wie rouwt zijn/haar leven heropbouwen door het gemis een plaats te geven. In deze blog laat ik je kennismaken met het verschil tussen rouwen en verdriet en reik ik je een hulpmiddel om verdriet te begrijpen aan. Een eyeopener voor (de familieleden van) geadopteerden!

Lees meer

Vervroegde puberteit bij geadopteerden

De puberteit: een belangrijke periode in de zoektocht naar ons plaatsje in de maatschappij. Zowel voor onszelf, als voor onze ouders en familie! Wist je dat geadopteerden een vervroegde puberteit doorlopen? Vaak beseffen geadopteerde kinderen al vrij vroeg dat ze verschillen van hun adoptieouders en klasgenootjes, wat zich vertaalt in gedragsveranderingen.

Lees meer

Podcast : Wat als je afkomst een raadsel is?

Wat zou jij doen als jij je ouders niet zou kennen en er geen enkel spoor van hen zou zijn? In aflevering 10 van de #keerpuntpodcast had ik er een openhartig gesprek over met Peter Perceval, top auteur en internationaal Ted Talk Speaker. Het werd een geweldig gesprek over opgroeien als gekleurd kind in wit Vlaanderen, op zoek gaan naar je wortels, op reis zijn in je moederland en je toch een buitenstaander voelen en adoptie bekijken als rouwproces.

Lees meer

Adoptie en identiteitsontwikkeling: over herkomst, geboorte en het ‘ik / wij’-gevoel

Je biologische familie en je eigen, bijzondere achtergrond leren kennen: in mijn vorige blog kwam het belang van een rootsreis uitgebreid aan bod. De behoefte om je unieke levenstraject tot in detail te ontdekken, ligt mee aan de basis van identiteitsvorming, loyaliteit en hechting. Drie kernzaken die voor elke persoon van wezenlijk belang zijn! Deze blog gaat dieper in op de identiteitsontwikkeling in het kader van een adoptie.

Lees meer

Is dit het kantelpunt in de toekomst van adoptie?

De toekomst van Adoptie ligt onder vuur bij onze buren in Nederland.

Lees meer

Rootsreis, de behoefte om jezelf en je achtergrond te leren kennen

Veiligheid en vertrouwen, avontuur en nieuwsgierigheid: behoeftes die elkaar complementair aanvullen en ons leven van jongs af aan richting geven. Opgroeien in een warm nest, je vleugels uitslaan, een veilige relatie opbouwen met een partner die je af en toe uit je comfortzone lokt, … Ook als geadopteerde heb je de behoefte om je unieke achtergrond te achterhalen. Een rootsreis kan je helpen om aan deze behoefte te voldoen. Ik help je op weg!

Lees meer

reactie moet actie zijn, niets doen is geen optie

zelfmoordcijfers bij geadopteerde alarmerende stijging

Lees meer

nieuwe publicatie

7 eye-openers voor meer inzicht in racisme en discriminatie (deel 2)

Lees meer

Interview: Familieleden worden vreemden, vreemden worden familie

Voor de eerste keer in mijn leven kan ik zeggen : "ik lig deze week in de winkel!" Dankzij een artikel gepubliceerd in PRIMO-magazine.

Lees meer

‘Wij willen voor een tweede keer adopteren.’

Van formele geschiktheidsprocedure tot een warm welkom in je gezin: als adoptieouder weet je als geen ander welke uitdagingen, emoties en ontroerende momenten komen kijken bij je adoptietraject. Een tweede keer adopteren? Als adoptiecoach help ik je graag op weg.

Lees meer

In the spotlights

Wanneer we over adoptie spreken, gaan de meeste mensen er vanuit dat het gaat om een buitenlands kindje. Niks is minder waar, want er zijn ook heel veel binnenlandse geadopteerden in onze maatschappij. Ook zij verdienen de juiste nazorg en een plek onder de spotlights. Daarom stel ik graag even voor :

Lees meer

Kookboek A-buddy

Als trotse buddy van het project @abuddychat heb ik een goede tip als je op zoek bent naar het ideale eindejaarscadeau?

Lees meer

"Loyaliteit brengt eenzaamheid zich mee !"

Lees meer

Gelukkige Vaderkesdag!

Lees meer

Rascisme

Racisme en discriminatie. Het nieuws en sociale media tonen jammer genoeg het zoveelste incident in de VS. Een tragische incident dat had vermeden kunnen worden. Het probleem is niet enkel in de VS maar over de hele wereld.

Lees meer

Ketnet zet adoptie in de spotlights!

Lees meer

Adoptie en film

Lees meer

Happy Halloween!

Lees meer

ADOPTIE WEEKEND : NURTURE VS NATURE

Het Adoptie weekendje gaat door in het mooie ‘Chatdodo’. Gelegen in de Waalse Ardennen: Ville- sur-Lesse . Wat kan je verwachten? We kaarten thema’s aan zoals: de adoptieprocedure, rouwen, identiteit, loyaliteitsconflicten hechting, rootstocht, trauma, eet-slaap problemen, procedure, racisme, discriminatie, DNA ...

Lees meer

GEDICHT

De harde waarheid

Lees meer

HAPPY Vaderkesdag !

Enkele weken geleden stonden de mama’s in de picture , nu is het de beurt aan de papa’s. Een vader zijn is niet gemakkelijk, heel vaak draait het rond de mama.

Lees meer

HAPPY GENETIC IDENTITY DAY !

Vandaag, 30 mei is de nieuwe internationale dag van het recht op genetische identiteit. Wat houdt dat eigenlijk in 'recht op genetische identiteit'? Dit houdt in dat iedereen het recht heeft om zijn/haar medische en culturele achtergrond te kennen.

Lees meer

Kersverse grootouders moeten ook op zoek naar een manier om die nieuwe rol in te vullen. Maar hoe verloopt dit proces als je kleinkind geadopteerd is?

Mijn grootouders waren schatjes van mensen, beide koppels waren elkaars uiterste. Mijn vader komt uit een iets rijkere welstellende familie en mijn mama komt uit een middenklasse familie. De ouders van mijn mama genaamd 'bompa en bomma' zag ik dagelijks aangezien zij vlak naast de lagere school woonde.

Lees meer

NIEUW ! Belastingvermindering Adoptiekosten

Binnenkort is het weer zover en moeten we onze belastingsbrief in vullen. Ik zag in het magazine 'De Tijd: Netto Belastinggids- De complete handleiding voor uw belasting aangifte- mei 2019-n°4 jaargang 13' onderstaand artikel.

Lees meer

Het Verdrag van Den HAAG

Lees meer

MIJN NIEUWJAARSBRIEF

Lees meer

Feestdagen: een mooie maar soms verwarrende tijd!

Lees meer

Binnenlandse geadopteerde : laat van je horen!

Lees meer

'a-Buddy' project is a go !

Lees meer

a-Buddy

Lees meer

SHANTI

Lees meer

Opgroeien in een weeshuis

Lees meer

Belang van een naam voor het kind

Lees meer

VERHAAL VAN EEN ADOPTIEKIND

Lees meer

Over mezelf

Lees meer

Trauma - Rouwen

Lees meer

Uitgelegd: adoptiejargon

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x