HAPPY Moederkesdag !

Moederdag en Vaderdag, twee feestdagen die wereldwijd enthousiast gevierd worden. Dagen waarop mama’s en papa’s - terecht - in de schijnwerpers én de bloemetjes worden gezet. Kinderen komen nu eenmaal zonder handleiding, wat ouder zijn geen eenvoudige opgave maakt. Een avontuur met vallen en opstaan, dag in, dag uit, een leven lang. Een feest is dus wel op z’n plaats. Maar zondag 12 mei, oftewel Moederdag, is niet voor iedereen een feest.

Traditioneel bestond een gezin vroeger uit een getrouwde man en vrouw, met een of meerdere kinderen. Vandaag heeft het gezin een verfrissende en dynamische invulling gekregen. Anno 2019 hebben kinderen soms twee mama’s. Dan weer twee papa’s. Een papa, een mama en een pluspapa. Of een bewust ongehuwde mama. Ook afstandpapa’s, spermadonoren, pleegouders en schoonouders maken deel uit van het verhaal. Wie geadopteerd is, heeft daar bovenop een bio-mama en bio-papa die men een warm hart toedraagt maar waar men vaak weinig of geen herinneringen aan heeft.

Als geadopteerde heb ik mixed feelings bij een – commerciële – feestdag als Moederdag. Iedere keer opnieuw is het een dag op de rollercoaster. De rollercoaster van emoties. Pijlsnel schieten mijn hoofd en hart van verdriet naar blijheid. Van verlangen naar trots. Aan de basis ervan ligt een strijd die nooit kan of zal gestreden worden. Een loyaliteitsstrijd tussen mijn biologische ouders en mijn adoptieouders. Enerzijds erken, respecteer en omarm ik mijn adoptieouders als mijn ouders, want ik heb het nooit anders geweten. Ik grijp Moederdag dan ook met plezier als kans om mijn adoptiemama te bedanken en verras haar met een kleine attentie. Maar anderzijds ben ik op Moederdag ook droevig, verlangend en angstig wanneer ik aan mijn biologische ouders denk. Zolang ik ze niet fysiek zoek en vind, blijven ze een deel van mijn fantasie, mijn verlangens en mijn verdriet. Ik wil ze niet zien als vreemden. Ik ben nieuwsgierig en stel me op zo’n feestdag meer vragen dan ooit. Viert mijn bio-mama Moederdag dankzij andere kinderen? Of is ze misschien droevig omdat haar omgeving niet weet dat ze mama is? Want ook al neem je fysiek afstand van je kind, je bent en blijft een ouder.

Ik bekijk deze feestdag door de bril van een geadopteerde. Maar ik behoor lang niet tot de enige doelgroep met gemengde gevoelens bij een dag als deze. Wat met ouders die hun kind verloren in een verkeersongeval, door ziekte, door wiegendood of een miskraam? Net als de afstandouders hadden ook zij dromen voor hun kind en plannen met hun gezin. Of alleenstaande ouders of koppels wiens kinderwens niet vervuld wordt. Welke gevoelens gaan er door hen heen op een dag als deze? Hopen ze (on)geduldig volgend jaar te mogen meevieren als ouder? Of is deze dag een herinnering aan een pijnlijke wonde die enkel pijnlijker wordt? Kunnen we hun pijn verlichten?

Als adoptiecoach vind ik openheid zeer belangrijk, in elk gezin, maar zeker in een adoptiegezin.
De loyaliteit van een geadopteerde naar beide ouders is vaak groot en fel aanwezig , maar niet altijd zichtbaar. Zo gebeurt het jammer genoeg te vaak dat adoptieouders helemaal niet door hebben of soms te laat, dat hun kind het moeilijk heeft op zo’n dag als Moederdag of Vaderdag.
Een adoptiekind zal vaak uit liefde en loyaliteit voor zijn adoptieouders, uit zelfbescherming niet willen of durven tonen dat ze op een feestdag ook denken aan ‘die andere mama en-of papa’. Wat kan je dan doen als adoptieouder? Hoe geef je de biologische ouders een plaats in je gezin?

Tips

  • Ik raad openheid aan, hoe moeilijk het soms ook is. Praat samen met je kind over wat je al dan niet weet over de biologische ouders…wees eerlijk. Benoem de ‘andere ouders’ effectief met eventueel ‘buikmama-bio mama, bio papa , afstand papa…gebruik je fantasie in de benaming, maar wees respectvol. Als je hen effectief benoemt, toon je naast openheid, ook erkenning van hun bestaan, respect naar de afkomst van je kind en zo erken je dus ook jouw kinds identiteit.
  • Als ouder toon je dat er geen plaats is voor jaloezie in jullie gezin. Dat het kind dus ook nooit zal moeten kiezen in zijn loyaliteit naar beide ouders toe als men ooit wilt gaan zoeken, want er is plaats voor ‘de andere mama/papa’, wat de hechting nog sterker zal maken en het feest vieren oprechter.
  • Bij jonge kindjes kan je samen een tekening maken of een wenskaartje/ brief schrijven.
  • Geen zin voor creativiteit, brand dan samen een kaarsje of laat een symbolische ballon in de lucht vliegen. Want kaarsjes en ballonen worden vaak geassocieerd met feest vieren, maar ook met verlies. Voor iets oudere kinderen kan je iets tastbaarder geven. Denk aan een ketting met een fotohangertje… waar er plaats is voor een foto van jullie en een foto voor de ‘bio ouders’.
  • Mijn eigen adoptiemama gaf in mijn tienerjaren een gedichtje dat me nog steeds enorm helpt op een dag als deze. Het was haar manier om te tonen dat het oké is om twee mama’s lief te hebben. Het gedichtje staat nu ingekaderd in mijn living, naast een foto van mijn ouders. Wil je het graag lezen en ook meegeven aan je kind. Ga dan vlug naar mijn blog en lees 'Het verhaal van een adoptiekind' https://adoptiecoach.be/blog.  

Aan alle mama’s - inclusief de mijne - een warme en gezellig Moederdag gewenst!


All Rights to share, blog and use are permitted by Universal law provided the content is copied unaltered, is distributed freely, and the author + website is mentioned.  Tara Mergeay www.adoptiecoach.be

HAPPY Moederkesdag !

Rascisme

Racisme en discriminatie. Het nieuws en sociale media tonen jammer genoeg het zoveelste incident in de VS. Een tragische incident dat had vermeden kunnen worden. Het probleem is niet enkel in de VS maar over de hele wereld.

Lees meer

Ketnet zet adoptie in de spotlights!

Lees meer

Adoptie en film

Lees meer

UITSTEL DOOR CORONA VIRUS -NIEUWE DATUM KOMT SNEL !

Lees meer

UITNODIGING: BOEKVOORSTELLING - LEZING

Wil je graag weten wat de redes van afstand (kunnen) zijn en hoe geadopteerde de gevolgen van afstand ervaren? Kom dan naar de boekverstelling van deze talentvolle schrijfster.

Lees meer

Happy Halloween!

Lees meer

ADOPTIE WEEKEND : NURTURE VS NATURE

Het Adoptie weekendje gaat door in het mooie ‘chatdodo’. Gelegen in onze Vlaamse Ardennen: Villes sur neuf. Wat kan je verwachten? We kaarten thema’s aan zoals: rouwen, identiteit, loyaliteitsconflicten hechting, trauma, eet-slaap problemen, procedure, racisme, discriminatie, frustraties, ...

Lees meer

GEDICHT

De harde waarheid

Lees meer

HAPPY Vaderkesdag !

Enkele weken geleden stonden de mama’s in de picture , nu is het de beurt aan de papa’s. Een vader zijn is niet gemakkelijk, heel vaak draait het rond de mama.

Lees meer

HAPPY GENETIC IDENTITY DAY !

Vandaag, 30 mei is de nieuwe internationale dag van het recht op genetische identiteit. Wat houdt dat eigenlijk in 'recht op genetische identiteit'? Dit houdt in dat iedereen het recht heeft om zijn/haar medische en culturele achtergrond te kennen.

Lees meer

Kersverse grootouders moeten ook op zoek naar een manier om die nieuwe rol in te vullen. Maar hoe verloopt dit proces als je kleinkind geadopteerd is?

Mijn grootouders waren schatjes van mensen, beide koppels waren elkaars uiterste. Mijn vader komt uit een iets rijkere welstellende familie en mijn mama komt uit een middenklasse familie. De ouders van mijn mama genaamd 'bompa en bomma' zag ik dagelijks aangezien zij vlak naast de lagere school woonde.

Lees meer

NIEUW ! Belastingvermindering Adoptiekosten

Binnenkort is het weer zover en moeten we onze belastingsbrief in vullen. Ik zag in het magazine 'De Tijd: Netto Belastinggids- De complete handleiding voor uw belasting aangifte- mei 2019-n°4 jaargang 13' onderstaand artikel.

Lees meer

Het Verdrag van Den HAAG

Lees meer

MIJN NIEUWJAARSBRIEF

Lees meer

Feestdagen: een mooie maar soms verwarrende tijd!

Lees meer

Binnenlandse geadopteerde : laat van je horen!

Lees meer

'a-Buddy' project is a go !

Lees meer

a-Buddy

Lees meer

SHANTI

Lees meer

Opgroeien in een weeshuis

Lees meer

Belang van een naam voor het kind

Lees meer

VERHAAL VAN EEN ADOPTIEKIND

Lees meer

Over mezelf

Lees meer

Trauma - Rouwen

Lees meer

Uitgelegd: adoptiejargon

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x