Binnenlandse geadopteerde : laat van je horen!

Zoals jullie al weten ben ik 1 van de 16 buddy’s die meewerkt aan het  'a-buddy' chat project.
Zowel buitenlandse als binnenlandse adoptie is vertegenwoordigd in het buddy project.
Vaak merk ik dat geadopteerde zoals ik 'van buitenlandse afkomst' meer en sneller gehoord worden, terwijl er een grote groep geadopteerden ongehoord blijft.   
Als persoon en als adoptiecoach ga ik hier niet mee akkoord.  Adoptie is adoptie, iedereen moet gehoord worden!   Benoit Vermeermergen is mijn mede buddy. Samen met andere zet hij zich al heel lang en intens in om de binnenlandse geadopteerde een stem te geven en die te laten horen.    Daarom schreef hij dit artikel en ook ik wil mee helpen om hen een stem te geven door het artikel te plaatsen op mijn blog.
Veel leesplezier !

Als ik zeg dat ik geadopteerd ben kijken mensen vaak eerst ongemakkelijk, niet goed wetend wat te zeggen.  Om zich al snel te ‘herpakken’ in een houding van ‘ok daar is niets verschillends aan' en dan praten ze gewoon door over andere thema’s, alsof je even hebt aangehaald dat het buiten regent.
Hooguit krijg ik de vraag of ik van een ander land kom en of ik mijn biologische familie ken.  Want bij het woord ‘geadopteerd’, wordt spontaan aan kleine kindjes met een ander kleurtje gedacht en dus zeker niet aan een groot blondine van boven de 40.  Nochtans zijn er voor de jaren ’90 honderden kinderen geadopteerd in België, al dan niet officieel, al dan niet met de goedkeuring van de biologische ouders.

De ontkenning

Waar buitenlandse geadopteerden regelmatig met racistische uitspraken te maken krijgen, heb je bij de binnenlandse (blanke) geadopteerden meestal de reactie van ontkenning want ‘ je ziet het niet’, dus is er niets aan de hand.
Een ontkenning die mogelijks al bij de adoptiefamilie kan ontstaan.
Je verneemt via een omweg dat je geadopteerd bent of je komt pas als (jong) volwassenen het nieuws over jezelf (toevallig) te weten.
Na die eenmalige mededeling wordt je verondersteld er nooit meer over te spreken, intuïtief voel je dat dan als kind feilloos aan.  En de reden is niet ver te zoeken: de adoptieouders die zich schamen en/of de dreiging van de nabijheid van de biologische familie voelen.  Uitspraken van adoptieouders als ‘voor ons ben je net als een eigen kindje’ of ‘je komt niet uit mama’ s buik, maar je zit wel in mama’s hart’ zijn dan ook erg herkenbaar en eigenlijk wederom een vorm van ontkenning.  Het feit dat je toch een beetje anders bent, iets mist, namelijk je roots, je genetische achtergrond, wordt ook door dergelijke uitspraken in de kiem gesmoord en maakt het niet makkelijk voor een adoptiekind om het gesprek te openen uit loyauteitsgevoel.
 

Zoektocht naar acceptatie & erkenning

En als kind denk je dan ook dat er niets aan de hand is .  En dat kan zo blijven terwijl je opgroeit, totdat er een belangrijk levensfeit je pad kruist: je krijgt een baby of één van je ouders sterft ….
Een moment dat je als mens sowieso emotioneel raakt, maar waarbij er nu een boemerang in je gezicht wordt geslingerd. Bovenop de emoties die ontstaan door dit levensfeit, word je bijkomend met belangrijke vragen over jezelf geconfronteerd. Vragen die eerder verdrongen werden en waarover vaak niet gepraat is. Wie ben ik nu eigenlijk, ik zie er wel blank uit maar niet zoals mijn ouders, ik heb andere kwaliteiten en interesses, ik kan op vragen als ‘zit het in de familie’ of ‘van wie heb je dat’ nooit een antwoord geven …
Bovendien geldt de (foute) publieke opinie bij binnenlandse adoptie ook niet dat je dankbaar moet zijn omdat je naar een ‘rijk’ land bent mogen komen. Maar waarom ben je dan wel weggegeven?
Het maakt de  vragen er niet eenvoudiger op en ook je eigenwaarde stijgt er niet bepaald door.  Het voelt aan als een weeskindje maar je kan of mag je geschiedenis, je roots niet kennen.  Hoe je hiermee omgaat en hoe je antwoorden op je vragen kan krijgen, dat is alles behalve simpel.

Soms beslissen geadopteerden om op zoek te gaan in eigen land naar hun biologische familie, meestal na rijp beraad en loyauteits- verwerking.  Maar ook hier maakt het feit van de mogelijke fysieke nabijheid, de enorme taboe die er nog steeds rust op afstandsouders en de angst op een negatieve reactie van de adoptieouders op een match door de zoektocht, het er voor de geadopteerde niet eenvoudiger op.  Integendeel, de nabijheid van de biologische familie maakt de drempel net nog veel hoger.
Als het klikt, heb je natuurlijk een prachtig verhaal en deze lees je meestal ook in de media. Maar het is belangrijk om jezelf ook goed te beschermen: heb je over alle aspecten vooraf goed nagedacht?
Wat als je niet vindt (de Belgische wetgeving is niet zo supporterend voor dit basisrecht)? Kan je ook de moeilijke (afstands) verhalen aan? Wat als er geen klik is met je biologische familie en jullie het helemaal niet met elkaar kunnen vinden? Kan je eventueel ook een heel triest verhaal dat is pijnlijk is voor jezelf aan, zoals bijvoorbeeld incest of verkrachting?
En dan… daar waar televisieprogramma’s zoals ‘ken je familie’ of ‘spoorloos’ meestal eindigen, moet alles pas beginnen.  Hoe verwerk je het allemaal?  De fijne reacties, maar ook de moeilijke contacten, want misschien is niet iedereen in je biologische familie zo enthousiast met je komst (bijvoorbeeld door jaloezie of schaamte).  Ben je klaar voor een mogelijke nieuwe afwijzing?

Plannen voor de toekomst

Over al deze thema’s wensen we events voor binnenlands geadopteerden te organiseren.  Omdat er in het algemeen veel minder aandacht wordt gegeven aan binnenlands geadopteerden in vergelijking met buitenlands geadopteerden, willen we absoluut deze binnenlandse geadopteerden een aspect van hun verhaal laten vertellen.  Maar we willen ook professionelen aan het woord laten over de achtergrond bij adoptie en filmfragmenten en documentaires tonen waar deze aspecten aan bod komen.  Op die manier kan er duiding gegeven worden zodat de geadopteerde zich beter kan voorbereiden op mogelijke (nieuwe) stappen en initiatieven voor het zoeken naar biologische familie en een beter zicht krijgt in de verwerking hiervan.

Ben je +18 en heb je zin om hieraan te werken en wil je je verhaal als binnenlands geadopteerde delen, ben je enthousiast om deel te nemen of wil je je gewoon inzetten om dit project voor binnenlands geadopteerden op touw te zetten?  Dan ben je altijd welkom bij Benoit of Debora via email : geadopteerd.be@hotmail.com

Tot binnenkort?

Bron : Benoit Vermeermergen & Debora Mattys
           VAG magazine uitgave sept-okt-november 2017

 

 All Rights to share, blog and use are permitted by Universal law provided the content is copied unaltered, is distributed freely, and the author + website is mentioned.  Tara Mergeay www.adoptiecoach.be


Binnenlandse geadopteerde : laat van je horen!

Rascisme

Racisme en discriminatie. Het nieuws en sociale media tonen jammer genoeg het zoveelste incident in de VS. Een tragische incident dat had vermeden kunnen worden. Het probleem is niet enkel in de VS maar over de hele wereld.

Lees meer

Ketnet zet adoptie in de spotlights!

Lees meer

Adoptie en film

Lees meer

UITSTEL DOOR CORONA VIRUS -NIEUWE DATUM KOMT SNEL !

Lees meer

UITNODIGING: BOEKVOORSTELLING - LEZING

Wil je graag weten wat de redes van afstand (kunnen) zijn en hoe geadopteerde de gevolgen van afstand ervaren? Kom dan naar de boekverstelling van deze talentvolle schrijfster.

Lees meer

Happy Halloween!

Lees meer

ADOPTIE WEEKEND : NURTURE VS NATURE

Het Adoptie weekendje gaat door in het mooie ‘chatdodo’. Gelegen in onze Vlaamse Ardennen: Villes sur neuf. Wat kan je verwachten? We kaarten thema’s aan zoals: rouwen, identiteit, loyaliteitsconflicten hechting, trauma, eet-slaap problemen, procedure, racisme, discriminatie, frustraties, ...

Lees meer

GEDICHT

De harde waarheid

Lees meer

HAPPY Vaderkesdag !

Enkele weken geleden stonden de mama’s in de picture , nu is het de beurt aan de papa’s. Een vader zijn is niet gemakkelijk, heel vaak draait het rond de mama.

Lees meer

HAPPY GENETIC IDENTITY DAY !

Vandaag, 30 mei is de nieuwe internationale dag van het recht op genetische identiteit. Wat houdt dat eigenlijk in 'recht op genetische identiteit'? Dit houdt in dat iedereen het recht heeft om zijn/haar medische en culturele achtergrond te kennen.

Lees meer

Kersverse grootouders moeten ook op zoek naar een manier om die nieuwe rol in te vullen. Maar hoe verloopt dit proces als je kleinkind geadopteerd is?

Mijn grootouders waren schatjes van mensen, beide koppels waren elkaars uiterste. Mijn vader komt uit een iets rijkere welstellende familie en mijn mama komt uit een middenklasse familie. De ouders van mijn mama genaamd 'bompa en bomma' zag ik dagelijks aangezien zij vlak naast de lagere school woonde.

Lees meer

HAPPY Moederkesdag !

Moederdag en Vaderdag, twee feestdagen die wereldwijd enthousiast gevierd worden. Dagen waarop mama’s en papa’s - terecht - in de schijnwerpers én de bloemetjes worden gezet. Maar zondag 12 mei, oftewel Moederdag, is niet voor iedereen een feest.

Lees meer

NIEUW ! Belastingvermindering Adoptiekosten

Binnenkort is het weer zover en moeten we onze belastingsbrief in vullen. Ik zag in het magazine 'De Tijd: Netto Belastinggids- De complete handleiding voor uw belasting aangifte- mei 2019-n°4 jaargang 13' onderstaand artikel.

Lees meer

Het Verdrag van Den HAAG

Lees meer

MIJN NIEUWJAARSBRIEF

Lees meer

Feestdagen: een mooie maar soms verwarrende tijd!

Lees meer

'a-Buddy' project is a go !

Lees meer

a-Buddy

Lees meer

SHANTI

Lees meer

Opgroeien in een weeshuis

Lees meer

Belang van een naam voor het kind

Lees meer

VERHAAL VAN EEN ADOPTIEKIND

Lees meer

Over mezelf

Lees meer

Trauma - Rouwen

Lees meer

Uitgelegd: adoptiejargon

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x