Binnenlandse geadopteerde : laat van je horen!

Zoals jullie al weten ben ik 1 van de 16 buddy’s die meewerkt aan het  'a-buddy' chat project.
Zowel buitenlandse als binnenlandse adoptie is vertegenwoordigd in het buddy project.
Vaak merk ik dat geadopteerde zoals ik 'van buitenlandse afkomst' meer en sneller gehoord worden, terwijl er een grote groep geadopteerden ongehoord blijft.   
Als persoon en als adoptiecoach ga ik hier niet mee akkoord.  Adoptie is adoptie, iedereen moet gehoord worden!   Benoit Vermeermergen is mijn mede buddy. Samen met andere zet hij zich al heel lang en intens in om de binnenlandse geadopteerde een stem te geven en die te laten horen.    Daarom schreef hij dit artikel en ook ik wil mee helpen om hen een stem te geven door het artikel te plaatsen op mijn blog.
Veel leesplezier !

Als ik zeg dat ik geadopteerd ben kijken mensen vaak eerst ongemakkelijk, niet goed wetend wat te zeggen.  Om zich al snel te ‘herpakken’ in een houding van ‘ok daar is niets verschillends aan' en dan praten ze gewoon door over andere thema’s, alsof je even hebt aangehaald dat het buiten regent.
Hooguit krijg ik de vraag of ik van een ander land kom en of ik mijn biologische familie ken.  Want bij het woord ‘geadopteerd’, wordt spontaan aan kleine kindjes met een ander kleurtje gedacht en dus zeker niet aan een groot blondine van boven de 40.  Nochtans zijn er voor de jaren ’90 honderden kinderen geadopteerd in België, al dan niet officieel, al dan niet met de goedkeuring van de biologische ouders.

De ontkenning

Waar buitenlandse geadopteerden regelmatig met racistische uitspraken te maken krijgen, heb je bij de binnenlandse (blanke) geadopteerden meestal de reactie van ontkenning want ‘ je ziet het niet’, dus is er niets aan de hand.
Een ontkenning die mogelijks al bij de adoptiefamilie kan ontstaan.
Je verneemt via een omweg dat je geadopteerd bent of je komt pas als (jong) volwassenen het nieuws over jezelf (toevallig) te weten.
Na die eenmalige mededeling wordt je verondersteld er nooit meer over te spreken, intuïtief voel je dat dan als kind feilloos aan.  En de reden is niet ver te zoeken: de adoptieouders die zich schamen en/of de dreiging van de nabijheid van de biologische familie voelen.  Uitspraken van adoptieouders als ‘voor ons ben je net als een eigen kindje’ of ‘je komt niet uit mama’ s buik, maar je zit wel in mama’s hart’ zijn dan ook erg herkenbaar en eigenlijk wederom een vorm van ontkenning.  Het feit dat je toch een beetje anders bent, iets mist, namelijk je roots, je genetische achtergrond, wordt ook door dergelijke uitspraken in de kiem gesmoord en maakt het niet makkelijk voor een adoptiekind om het gesprek te openen uit loyauteitsgevoel.
 

Zoektocht naar acceptatie & erkenning

En als kind denk je dan ook dat er niets aan de hand is .  En dat kan zo blijven terwijl je opgroeit, totdat er een belangrijk levensfeit je pad kruist: je krijgt een baby of één van je ouders sterft ….
Een moment dat je als mens sowieso emotioneel raakt, maar waarbij er nu een boemerang in je gezicht wordt geslingerd. Bovenop de emoties die ontstaan door dit levensfeit, word je bijkomend met belangrijke vragen over jezelf geconfronteerd. Vragen die eerder verdrongen werden en waarover vaak niet gepraat is. Wie ben ik nu eigenlijk, ik zie er wel blank uit maar niet zoals mijn ouders, ik heb andere kwaliteiten en interesses, ik kan op vragen als ‘zit het in de familie’ of ‘van wie heb je dat’ nooit een antwoord geven …
Bovendien geldt de (foute) publieke opinie bij binnenlandse adoptie ook niet dat je dankbaar moet zijn omdat je naar een ‘rijk’ land bent mogen komen. Maar waarom ben je dan wel weggegeven?
Het maakt de  vragen er niet eenvoudiger op en ook je eigenwaarde stijgt er niet bepaald door.  Het voelt aan als een weeskindje maar je kan of mag je geschiedenis, je roots niet kennen.  Hoe je hiermee omgaat en hoe je antwoorden op je vragen kan krijgen, dat is alles behalve simpel.

Soms beslissen geadopteerden om op zoek te gaan in eigen land naar hun biologische familie, meestal na rijp beraad en loyauteits- verwerking.  Maar ook hier maakt het feit van de mogelijke fysieke nabijheid, de enorme taboe die er nog steeds rust op afstandsouders en de angst op een negatieve reactie van de adoptieouders op een match door de zoektocht, het er voor de geadopteerde niet eenvoudiger op.  Integendeel, de nabijheid van de biologische familie maakt de drempel net nog veel hoger.
Als het klikt, heb je natuurlijk een prachtig verhaal en deze lees je meestal ook in de media. Maar het is belangrijk om jezelf ook goed te beschermen: heb je over alle aspecten vooraf goed nagedacht?
Wat als je niet vindt (de Belgische wetgeving is niet zo supporterend voor dit basisrecht)? Kan je ook de moeilijke (afstands) verhalen aan? Wat als er geen klik is met je biologische familie en jullie het helemaal niet met elkaar kunnen vinden? Kan je eventueel ook een heel triest verhaal dat is pijnlijk is voor jezelf aan, zoals bijvoorbeeld incest of verkrachting?
En dan… daar waar televisieprogramma’s zoals ‘ken je familie’ of ‘spoorloos’ meestal eindigen, moet alles pas beginnen.  Hoe verwerk je het allemaal?  De fijne reacties, maar ook de moeilijke contacten, want misschien is niet iedereen in je biologische familie zo enthousiast met je komst (bijvoorbeeld door jaloezie of schaamte).  Ben je klaar voor een mogelijke nieuwe afwijzing?

Plannen voor de toekomst

Over al deze thema’s wensen we events voor binnenlands geadopteerden te organiseren.  Omdat er in het algemeen veel minder aandacht wordt gegeven aan binnenlands geadopteerden in vergelijking met buitenlands geadopteerden, willen we absoluut deze binnenlandse geadopteerden een aspect van hun verhaal laten vertellen.  Maar we willen ook professionelen aan het woord laten over de achtergrond bij adoptie en filmfragmenten en documentaires tonen waar deze aspecten aan bod komen.  Op die manier kan er duiding gegeven worden zodat de geadopteerde zich beter kan voorbereiden op mogelijke (nieuwe) stappen en initiatieven voor het zoeken naar biologische familie en een beter zicht krijgt in de verwerking hiervan.

Ben je +18 en heb je zin om hieraan te werken en wil je je verhaal als binnenlands geadopteerde delen, ben je enthousiast om deel te nemen of wil je je gewoon inzetten om dit project voor binnenlands geadopteerden op touw te zetten?  Dan ben je altijd welkom bij Benoit of Debora via email : geadopteerd.be@hotmail.com

Tot binnenkort?

Bron : Benoit Vermeermergen & Debora Mattys
           VAG magazine uitgave sept-okt-november 2017

 

 All Rights to share, blog and use are permitted by Universal law provided the content is copied unaltered, is distributed freely, and the author + website is mentioned.  Tara Mergeay www.adoptiecoach.be


Binnenlandse geadopteerde : laat van je horen!

De macht van een onvervulde wens

Ik trap deze blog af met twee straffe uitspraken: “Voor elke adoptie is er eerst een afstand.” en “Zolang er onvervulde kinderwensen zijn, blijft adoptie bestaan.” Een kinderwens is soms zo intens, dat ze loslaten werkelijk geen optie is. Het gevolg? Mensen zoeken een oplossing om alsnog hun verlangen te vervullen. Zelfs de sterkste koppels kunnen uit elkaar gaan omdat de kinderwens bij de ene partner vuriger is dan bij de andere. Hoe kunnen we zo’n extreme kinderwens verklaren? En waarom is ze bij sommigen in grotere mate aanwezig? Deze blog vertelt je meer over de macht van de onvervulde wens.

Lees meer

Rapport expertenpanel interlandelijke adoptie in Vlaanderen

Op donderdag 02/09 verscheen het rapport met de aanbevelingen van het expertenpanel interlandelijke adoptie.

Lees meer

PECHA KUCHA Avond

*Pecha kucha (ぺちゃくちゃ) is niet alleen het Japanse woord voor ‘prietpraat’, maar ook een concept voor het houden van korte, creatieve presentaties.

Lees meer

AFSTAND, fysiek en mentaal niet te onderschatten voor geadopteerden

Tijd en afstand hebben invloed op geadopteerden. Mijn vorige blog zoomde in op het concept tijd, deze blogpost belicht afstand in het kader van adoptie. Een thema dat de nodige aandacht verdient. Het is immers een combinatie van zowel fysieke afstand, als mentaal-emotionele afstand die geadopteerden parten kan spelen. Lees verder en verdiep je in het effect van afstand!

Lees meer

TIJD, Een doorn in het oog van geadopteerden

Met tijd komt afstand en met afstand komt tijd. Voor geadopteerden zijn deze twee concepten een doorn in het oog, een echte ‘mindfuck’. Ik neem harde taal in de mond, maar ik kan geen andere manier bedenken om aan te tonen hoe zwaar tijd en afstand geadopteerden vallen. In deze blog spits ik me toe op het concept tijd in het licht van adoptie. Tijd zou alle wonden helen. Maar is dat werkelijk zo? Mijn ervaring spreekt dit tegen. Tijd zorgt ervoor dat er een litteken ontstaat. Dankzij tijd leer je ergens mee leven. Zoals met het gemis van een dierbaar persoon, huisdier of voorwerp, of met verlies na een ziekte of overlijden. Voor geadopteerden gaat de impact van tijd nóg verder. Lees er meer over in deze blogpost!

Lees meer

Open communiceren over adoptie: een geschenk voor kind en ouders

“Wanneer vertel ik mijn kind dat het geadopteerd is?”, Het is belangrijk om snel en open te communiceren over adoptie in je gezin. Deze blog toont waarom!

Lees meer

Adoptie is een vorm van rouw

Rouwen definiëren? Gepast reageren bij verdriet? Niet simpel, ook niet voor mij als ervaringsdeskundige en adoptiecoach (https://www.adoptiecoach.be/over-tara). Rouwen is immers tweeledig. Enerzijds ervaart iemand die rouwt een gemis. Anderzijds leert wie rouwt zijn/haar leven heropbouwen door het gemis een plaats te geven. In deze blog laat ik je kennismaken met het verschil tussen rouwen en verdriet en reik ik je een hulpmiddel om verdriet te begrijpen aan. Een eyeopener voor (de familieleden van) geadopteerden!

Lees meer

Vervroegde puberteit bij geadopteerden

De puberteit: een belangrijke periode in de zoektocht naar ons plaatsje in de maatschappij. Zowel voor onszelf, als voor onze ouders en familie! Wist je dat geadopteerden een vervroegde puberteit doorlopen? Vaak beseffen geadopteerde kinderen al vrij vroeg dat ze verschillen van hun adoptieouders en klasgenootjes, wat zich vertaalt in gedragsveranderingen.

Lees meer

Podcast : Wat als je afkomst een raadsel is?

Wat zou jij doen als jij je ouders niet zou kennen en er geen enkel spoor van hen zou zijn? In aflevering 10 van de #keerpuntpodcast had ik er een openhartig gesprek over met Peter Perceval, top auteur en internationaal Ted Talk Speaker. Het werd een geweldig gesprek over opgroeien als gekleurd kind in wit Vlaanderen, op zoek gaan naar je wortels, op reis zijn in je moederland en je toch een buitenstaander voelen en adoptie bekijken als rouwproces.

Lees meer

Adoptie en identiteitsontwikkeling: over herkomst, geboorte en het ‘ik / wij’-gevoel

Je biologische familie en je eigen, bijzondere achtergrond leren kennen: in mijn vorige blog kwam het belang van een rootsreis uitgebreid aan bod. De behoefte om je unieke levenstraject tot in detail te ontdekken, ligt mee aan de basis van identiteitsvorming, loyaliteit en hechting. Drie kernzaken die voor elke persoon van wezenlijk belang zijn! Deze blog gaat dieper in op de identiteitsontwikkeling in het kader van een adoptie.

Lees meer

Is dit het kantelpunt in de toekomst van adoptie?

De toekomst van Adoptie ligt onder vuur bij onze buren in Nederland.

Lees meer

Rootsreis, de behoefte om jezelf en je achtergrond te leren kennen

Veiligheid en vertrouwen, avontuur en nieuwsgierigheid: behoeftes die elkaar complementair aanvullen en ons leven van jongs af aan richting geven. Opgroeien in een warm nest, je vleugels uitslaan, een veilige relatie opbouwen met een partner die je af en toe uit je comfortzone lokt, … Ook als geadopteerde heb je de behoefte om je unieke achtergrond te achterhalen. Een rootsreis kan je helpen om aan deze behoefte te voldoen. Ik help je op weg!

Lees meer

reactie moet actie zijn, niets doen is geen optie

zelfmoordcijfers bij geadopteerde alarmerende stijging

Lees meer

nieuwe publicatie

7 eye-openers voor meer inzicht in racisme en discriminatie (deel 2)

Lees meer

Interview: Familieleden worden vreemden, vreemden worden familie

Voor de eerste keer in mijn leven kan ik zeggen : "ik lig deze week in de winkel!" Dankzij een artikel gepubliceerd in PRIMO-magazine.

Lees meer

‘Wij willen voor een tweede keer adopteren.’

Van formele geschiktheidsprocedure tot een warm welkom in je gezin: als adoptieouder weet je als geen ander welke uitdagingen, emoties en ontroerende momenten komen kijken bij je adoptietraject. Een tweede keer adopteren? Als adoptiecoach help ik je graag op weg.

Lees meer

In the spotlights

Wanneer we over adoptie spreken, gaan de meeste mensen er vanuit dat het gaat om een buitenlands kindje. Niks is minder waar, want er zijn ook heel veel binnenlandse geadopteerden in onze maatschappij. Ook zij verdienen de juiste nazorg en een plek onder de spotlights. Daarom stel ik graag even voor :

Lees meer

Kookboek A-buddy

Als trotse buddy van het project @abuddychat heb ik een goede tip als je op zoek bent naar het ideale eindejaarscadeau?

Lees meer

"Loyaliteit brengt eenzaamheid zich mee !"

Lees meer

Gelukkige Vaderkesdag!

Lees meer

Rascisme

Racisme en discriminatie. Het nieuws en sociale media tonen jammer genoeg het zoveelste incident in de VS. Een tragische incident dat had vermeden kunnen worden. Het probleem is niet enkel in de VS maar over de hele wereld.

Lees meer

Ketnet zet adoptie in de spotlights!

Lees meer

Adoptie en film

Lees meer

Happy Halloween!

Lees meer

ADOPTIE WEEKEND : NURTURE VS NATURE

Het Adoptie weekendje gaat door in het mooie ‘Chatdodo’. Gelegen in de Waalse Ardennen: Ville- sur-Lesse . Wat kan je verwachten? We kaarten thema’s aan zoals: de adoptieprocedure, rouwen, identiteit, loyaliteitsconflicten hechting, rootstocht, trauma, eet-slaap problemen, procedure, racisme, discriminatie, DNA ...

Lees meer

GEDICHT

De harde waarheid

Lees meer

HAPPY Vaderkesdag !

Enkele weken geleden stonden de mama’s in de picture , nu is het de beurt aan de papa’s. Een vader zijn is niet gemakkelijk, heel vaak draait het rond de mama.

Lees meer

HAPPY GENETIC IDENTITY DAY !

Vandaag, 30 mei is de nieuwe internationale dag van het recht op genetische identiteit. Wat houdt dat eigenlijk in 'recht op genetische identiteit'? Dit houdt in dat iedereen het recht heeft om zijn/haar medische en culturele achtergrond te kennen.

Lees meer

Kersverse grootouders moeten ook op zoek naar een manier om die nieuwe rol in te vullen. Maar hoe verloopt dit proces als je kleinkind geadopteerd is?

Mijn grootouders waren schatjes van mensen, beide koppels waren elkaars uiterste. Mijn vader komt uit een iets rijkere welstellende familie en mijn mama komt uit een middenklasse familie. De ouders van mijn mama genaamd 'bompa en bomma' zag ik dagelijks aangezien zij vlak naast de lagere school woonde.

Lees meer

HAPPY Moederkesdag !

Moederdag en Vaderdag, twee feestdagen die wereldwijd enthousiast gevierd worden. Dagen waarop mama’s en papa’s - terecht - in de schijnwerpers én de bloemetjes worden gezet. Maar zondag 12 mei, oftewel Moederdag, is niet voor iedereen een feest.

Lees meer

NIEUW ! Belastingvermindering Adoptiekosten

Binnenkort is het weer zover en moeten we onze belastingsbrief in vullen. Ik zag in het magazine 'De Tijd: Netto Belastinggids- De complete handleiding voor uw belasting aangifte- mei 2019-n°4 jaargang 13' onderstaand artikel.

Lees meer

Het Verdrag van Den HAAG

Lees meer

MIJN NIEUWJAARSBRIEF

Lees meer

Feestdagen: een mooie maar soms verwarrende tijd!

Lees meer

'a-Buddy' project is a go !

Lees meer

a-Buddy

Lees meer

SHANTI

Lees meer

Opgroeien in een weeshuis

Lees meer

Belang van een naam voor het kind

Lees meer

VERHAAL VAN EEN ADOPTIEKIND

Lees meer

Over mezelf

Lees meer

Trauma - Rouwen

Lees meer

Uitgelegd: adoptiejargon

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x