Adoptie is een vorm van rouw

Rouw ≠ verdriet

De termen rouw en verdriet worden regelmatig door elkaar gebruikt. Niet gek, want ze zijn met elkaar verweven, al is er een wezenlijk verschil. Verdriet omvat alle emotionele uitingen en gedachten bij een verlies (huilen, roepen, zwijgen, …). Terwijl rouw bestaat uit handelingen om verdriet te uiten en te verwerken, zoals een begrafenis organiseren, zwarte kledij dragen bij een uitvaart, een afscheidsbrief voorlezen in de kerk, een kaarsje branden ter nagedachtenis van een overledene, persoonlijke bezittingen aanraken of eraan ruiken om iemand voor de geest te halen, een kamer koesteren in dezelfde staat waarin een geliefde ze verliet, … Wie rouwt, is niet continu verdrietig, aan het huilen of woedend. Wie rouwt, heeft goede dagen en minder goede dagen. Hoeveel tijd een rouwproces vraagt, is voor iedereen anders. Enkele dagen? Enkele jaren? Levenslang? Het kan allemaal.

 
Vier soorten verdriet 

Je bent misschien vertrouwd met de verschillende stadia van rouwverwerking. Van schok en ontkenning, over woede en onderhandeling, tot depressie en acceptatie. Waardevol, maar ik benader rouwen in het kader van adoptie op een andere manier, namelijk aan de hand van verschillende soorten verdriet. Niet ieder verdriet is immers identiek.

1 | Normaal verdriet

Vroeg of laat word je geconfronteerd met verlies in je leven. Meestal komt dit tot uiting in normaal verdriet, bijvoorbeeld omwille van de dood van een geliefde, grootouder, vriend of collega. Ook verdriet om een verhuis of verminderde gezondheid behoort tot dit type verdriet.

Key? Wie normaal verdriet ervaart, heeft controle over de pijn en kan zich de goede tijden herinneren zonder zich extreem verdrietig te voelen.

2 | Verlengend/gecompliceerd verdriet

Bij dit soort verdriet ervaart men constant pijn, verlangen, angst of een schuldgevoel. De focus ligt op het verleden en het verlies. Herinneren kan voor wie verlengend verdriet doormaakt niet pijnloos en voelt traumatisch aan.

Key? Wie verlengend verdriet ervaart, heeft de touwtjes niet in handen. De pijn heeft controle over de persoon.


3 | Vertraagd verdriet

Vertraagd verdriet is zelfverklarend. Je maakt dit pas enige tijd na het verlies door. Als je dit verdriet ervaart, ben je in ontkenning. Dit hoeft geen problemen met zich mee te brengen of je normale functioneren te verstoren.

4 | Verstoord verdriet

Verliest een persoon zijn/haar grip op het rouwproces en op het leven? Dan is er sprake van verstoord verdriet. Deze vorm van verdriet is zo extreem dat de verdrietige een gevaar wordt voor zichzelf en diens omgeving.


Welke verdrietvorm merk je op bij jouw geadopteerde zoon of dochter? Zodra je weet welk soort verdriet hij/zij doormaakt, kan je gericht reageren. Dankzij bovenstaand schema wordt het doen en laten van je kind begrijpen eenvoudiger, ongeacht diens leeftijd.

“To understand the future you need to understand the past” (Yuval Noah Hari) en “My past is my future” zijn niet toevallig mijn persoonlijke lijfspreuken. Deze twee quotes zijn naar mijn mening de keys die de nodige deuren opendoen als je er klaar voor bent.

Verdriet in de adoptiedriehoek

De afstandouders, de adoptieouders, de geadopteerde: elke partij van de adoptiedriehoek heeft verdriet. Alleen, niet iedereen beseft dat zij rouwen of dat ze de kans nog niet gekregen hebben om te kunnen rouwen. Op basis van het verdrietschema stel ik telkens deze vier vragen:

  • Waar bevind je je vandaag? (heden)
  • Vanwaar kom je? (verleden)
  • Naar welke fase wil je graag gaan? (toekomst)
  • Hoe kan ik je hierbij als ervaringsdeskundige en adoptiecoach helpen?

Hoe ik dit schema toepas als basis van jouw verwerkingsproces? Ik leg het je graag uit in mijn praktijk of ik verwelkom je - zodra samenkomen opnieuw is toegestaan - met open armen op een lezing. 

Neem vrijblijvend contact op.All Rights to share, blog and use are permitted by Universal law provided the content is copied unaltered, is distributed freely, and the author + website is mentioned. Tara Mergeay www.adoptiecoach.be


Adoptie is een vorm van rouw

Vervroegde puberteit bij geadopteerden

De puberteit: een belangrijke periode in de zoektocht naar ons plaatsje in de maatschappij. Zowel voor onszelf, als voor onze ouders en familie! Wist je dat geadopteerden een vervroegde puberteit doorlopen? Vaak beseffen geadopteerde kinderen al vrij vroeg dat ze verschillen van hun adoptieouders en klasgenootjes, wat zich vertaalt in gedragsveranderingen.

Lees meer

Podcast : Wat als je afkomst een raadsel is?

Wat zou jij doen als jij je ouders niet zou kennen en er geen enkel spoor van hen zou zijn? In aflevering 10 van de #keerpuntpodcast had ik er een openhartig gesprek over met Peter Perceval, top auteur en internationaal Ted Talk Speaker. Het werd een geweldig gesprek over opgroeien als gekleurd kind in wit Vlaanderen, op zoek gaan naar je wortels, op reis zijn in je moederland en je toch een buitenstaander voelen en adoptie bekijken als rouwproces.

Lees meer

Adoptie en identiteitsontwikkeling: over herkomst, geboorte en het ‘ik / wij’-gevoel

Je biologische familie en je eigen, bijzondere achtergrond leren kennen: in mijn vorige blog kwam het belang van een rootsreis uitgebreid aan bod. De behoefte om je unieke levenstraject tot in detail te ontdekken, ligt mee aan de basis van identiteitsvorming, loyaliteit en hechting. Drie kernzaken die voor elke persoon van wezenlijk belang zijn! Deze blog gaat dieper in op de identiteitsontwikkeling in het kader van een adoptie.

Lees meer

Is dit het kantelpunt in de toekomst van adoptie?

De toekomst van Adoptie ligt onder vuur bij onze buren in Nederland.

Lees meer

Rootsreis, de behoefte om jezelf en je achtergrond te leren kennen

Veiligheid en vertrouwen, avontuur en nieuwsgierigheid: behoeftes die elkaar complementair aanvullen en ons leven van jongs af aan richting geven. Opgroeien in een warm nest, je vleugels uitslaan, een veilige relatie opbouwen met een partner die je af en toe uit je comfortzone lokt, … Ook als geadopteerde heb je de behoefte om je unieke achtergrond te achterhalen. Een rootsreis kan je helpen om aan deze behoefte te voldoen. Ik help je op weg!

Lees meer

reactie moet actie zijn, niets doen is geen optie

zelfmoordcijfers bij geadopteerde alarmerende stijging

Lees meer

nieuwe publicatie

7 eye-openers voor meer inzicht in racisme en discriminatie (deel 2)

Lees meer

Interview: Familieleden worden vreemden, vreemden worden familie

Voor de eerste keer in mijn leven kan ik zeggen : "ik lig deze week in de winkel!" Dankzij een artikel gepubliceerd in PRIMO-magazine.

Lees meer

‘Wij willen voor een tweede keer adopteren.’

Van formele geschiktheidsprocedure tot een warm welkom in je gezin: als adoptieouder weet je als geen ander welke uitdagingen, emoties en ontroerende momenten komen kijken bij je adoptietraject. Een tweede keer adopteren? Als adoptiecoach help ik je graag op weg.

Lees meer

In the spotlights

Wanneer we over adoptie spreken, gaan de meeste mensen er vanuit dat het gaat om een buitenlands kindje. Niks is minder waar, want er zijn ook heel veel binnenlandse geadopteerden in onze maatschappij. Ook zij verdienen de juiste nazorg en een plek onder de spotlights. Daarom stel ik graag even voor :

Lees meer

Kookboek A-buddy

Als trotse buddy van het project @abuddychat heb ik een goede tip als je op zoek bent naar het ideale eindejaarscadeau?

Lees meer

"Loyaliteit brengt eenzaamheid zich mee !"

Lees meer

Gelukkige Vaderkesdag!

Lees meer

Rascisme

Racisme en discriminatie. Het nieuws en sociale media tonen jammer genoeg het zoveelste incident in de VS. Een tragische incident dat had vermeden kunnen worden. Het probleem is niet enkel in de VS maar over de hele wereld.

Lees meer

Ketnet zet adoptie in de spotlights!

Lees meer

Adoptie en film

Lees meer

UITSTEL DOOR CORONA VIRUS -NIEUWE DATUM KOMT SNEL !

Lees meer

UITNODIGING: BOEKVOORSTELLING - LEZING

Wil je graag weten wat de redes van afstand (kunnen) zijn en hoe geadopteerde de gevolgen van afstand ervaren? Kom dan naar de boekverstelling van deze talentvolle schrijfster.

Lees meer

Happy Halloween!

Lees meer

ADOPTIE WEEKEND : NURTURE VS NATURE

Het Adoptie weekendje gaat door in het mooie ‘chatdodo’. Gelegen in onze Vlaamse Ardennen: Villes sur neuf. Wat kan je verwachten? We kaarten thema’s aan zoals: rouwen, identiteit, loyaliteitsconflicten hechting, trauma, eet-slaap problemen, procedure, racisme, discriminatie, frustraties, ...

Lees meer

GEDICHT

De harde waarheid

Lees meer

HAPPY Vaderkesdag !

Enkele weken geleden stonden de mama’s in de picture , nu is het de beurt aan de papa’s. Een vader zijn is niet gemakkelijk, heel vaak draait het rond de mama.

Lees meer

HAPPY GENETIC IDENTITY DAY !

Vandaag, 30 mei is de nieuwe internationale dag van het recht op genetische identiteit. Wat houdt dat eigenlijk in 'recht op genetische identiteit'? Dit houdt in dat iedereen het recht heeft om zijn/haar medische en culturele achtergrond te kennen.

Lees meer

Kersverse grootouders moeten ook op zoek naar een manier om die nieuwe rol in te vullen. Maar hoe verloopt dit proces als je kleinkind geadopteerd is?

Mijn grootouders waren schatjes van mensen, beide koppels waren elkaars uiterste. Mijn vader komt uit een iets rijkere welstellende familie en mijn mama komt uit een middenklasse familie. De ouders van mijn mama genaamd 'bompa en bomma' zag ik dagelijks aangezien zij vlak naast de lagere school woonde.

Lees meer

HAPPY Moederkesdag !

Moederdag en Vaderdag, twee feestdagen die wereldwijd enthousiast gevierd worden. Dagen waarop mama’s en papa’s - terecht - in de schijnwerpers én de bloemetjes worden gezet. Maar zondag 12 mei, oftewel Moederdag, is niet voor iedereen een feest.

Lees meer

NIEUW ! Belastingvermindering Adoptiekosten

Binnenkort is het weer zover en moeten we onze belastingsbrief in vullen. Ik zag in het magazine 'De Tijd: Netto Belastinggids- De complete handleiding voor uw belasting aangifte- mei 2019-n°4 jaargang 13' onderstaand artikel.

Lees meer

Het Verdrag van Den HAAG

Lees meer

MIJN NIEUWJAARSBRIEF

Lees meer

Feestdagen: een mooie maar soms verwarrende tijd!

Lees meer

Binnenlandse geadopteerde : laat van je horen!

Lees meer

'a-Buddy' project is a go !

Lees meer

a-Buddy

Lees meer

SHANTI

Lees meer

Opgroeien in een weeshuis

Lees meer

Belang van een naam voor het kind

Lees meer

VERHAAL VAN EEN ADOPTIEKIND

Lees meer

Over mezelf

Lees meer

Trauma - Rouwen

Lees meer

Uitgelegd: adoptiejargon

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x