Adoptie en film

Adoptie en film/TV industrie, ze gaan al een hele tijd hand in hand.

Zelf ben ik een enorme film liefhebber en vaak stel ik mezelf de vraag "wie inspireert wie?"  Is het de films die het leven inspireert of is het leven datgene wat de films inspireert.
Waar ligt nog de grens tussen fantasie en realiteit. Nog niet lang geleden zat ik naar de reeks Cordon te kijken op tv en nu beleven we het echt.
Aangezien we opgesloten zitten in onze huizen voor een (on)bepaalde duur door Corona virus, is het een uitdaging om ons bezig te houden. Vooral als het (huis) werk af is en het weer niet toe laat om even in de tuin te spelen of een wandeling te maken.  Dan zoeken we met ons alle naar de nodige verlichting op het internet en zappen we op de tv naar een goede film.

Films hebben de magische kracht om ons voor enkele uren onder te dompelen in een Corona vrije wereld waar alles kan en mag. Het is ook voor vele een manier om terug te gaan naar een bepaalde tijd die voor jouw nostalgisch aanvoelt.   Iedereen heeft wel een lievelingsfilm uit zijn kindertijd of herbekijkt een show van vroeger omdat het gewoon goed aanvoelt: bv Fc de Kampioenen maakt deel uit van heel veel Vlamingen jong en oud.  Zelf kijk ik nog regelmatig naar herhalingen van ‘the X- files' en 'Xena Warrior Princess’ twee van mijn lievelingsprogramma’s toen ik een tiener was in de jaren '90tig.  

Disney klassiekers zoals: Lion king, Jungle book, Tarzan, Mulan…. Ze zijn wereldwijd erkent en herkent. De verhalen zijn kindvriendelijk, bevatten familiegerichte onderwerpen en zijn visueel mooi gebracht. Kinderen vinden het verhaal leuk en ouders vinden de subtext in de dialogen een fijn extra'je.  Het is niet enkel in films dat ze adoptie aankaarten, ook de tv reeksen volgen.  Ketnet toont momenteel de populaire tiener reeks #like me.  Hier tonen ze het thema adoptie via één van de hoofdpersonages: Camille. Zij ontdekt dat de kuisvrouw op haar school, haar biologische mama is.

Toch wil ik het volgende even benadrukken; wat een onschuldige film of tv aflevering kan zijn voor jouw als niet-geadopteerde, is daarom niet zo onschuldig voor een geadopteerde.
Daarom raad ik als adoptiecoach aan: voor de (groot) ouders dat je best samen zit met je kind(eren) als zo een Disney film of tv aflevering bekijken. Vooral bij jonge kinderen onder de 12 jaar.  Sommige scenes zijn zeer heftig dat het kind kan schrikken fysiek maar ook mentaal. Het is mogelijk dat 'niet-verwerkte gevoelens, verlangens' juist door scenes worden versterkt. Vragen kunnen naar boven komen die ze niet durven te stellen vanwege een onderliggend verlatingsangst of ze weten niet hoe ze de vragen moeten stellen en aan wie.  

Wanneer je samen kijkt, kan je als ouder dan best de film even pauzeren en met je kind de scene bespreken. Wees er op voorbereid dat je hierdoor heel veel emoties kunt triggeren bij je kind maar ook bij jouw zelf als ouders. Het kan aanvoelen alsof je de doos van Pandora ‘omtrent rootsvragen’ hebt geopend.
Weet je niet wat te antwoorden op de adoptie gerelateerde vragen.
Het antwoord ‘ ik weet het niet' is perfect acceptabel. Het kind zal het misschien niet leuk vinden, maar alles is beter dan een leugen. Verzin dus nooit een antwoord puur om te kunnen antwoorden. Verbloem je antwoord ook niet uit angst dat jouw kind de waarheid niet aankan. Je kan moeilijke concepten best uitleggen op een manier dat kinderen het wel verstaan. Bedenk maar hoe je tegen je kinderen het concept corona virus en thuis blijven, geen school en ook geen vriendjes hebt uitgelegd. Een moeilijk concept op een simpele maar eerlijke manier.

 Ik heb enkele “adoptie gerelateerde’ film klassiekers besproken. Uiteraard zijn deze maar enkele vanuit een groter aanbod die je kan vinden via Netflix, Internet, je eigen ersoonlijke videotheek ….

Per film bespreek ik de goede & slechte punten gerelateerd met adoptie, Hier en daar geef ik een persoonlijke aanbevelingen wat je als ouder kunt doen als je de film bespreek met je kind.

Klik op Filmbespreking:

 


Adoptie en film

Rascisme

Racisme en discriminatie. Het nieuws en sociale media tonen jammer genoeg het zoveelste incident in de VS. Een tragische incident dat had vermeden kunnen worden. Het probleem is niet enkel in de VS maar over de hele wereld.

Lees meer

Ketnet zet adoptie in de spotlights!

Lees meer

UITSTEL DOOR CORONA VIRUS -NIEUWE DATUM KOMT SNEL !

Lees meer

UITNODIGING: BOEKVOORSTELLING - LEZING

Wil je graag weten wat de redes van afstand (kunnen) zijn en hoe geadopteerde de gevolgen van afstand ervaren? Kom dan naar de boekverstelling van deze talentvolle schrijfster.

Lees meer

Happy Halloween!

Lees meer

ADOPTIE WEEKEND : NURTURE VS NATURE

Het Adoptie weekendje gaat door in het mooie ‘chatdodo’. Gelegen in onze Vlaamse Ardennen: Villes sur neuf. Wat kan je verwachten? We kaarten thema’s aan zoals: rouwen, identiteit, loyaliteitsconflicten hechting, trauma, eet-slaap problemen, procedure, racisme, discriminatie, frustraties, ...

Lees meer

GEDICHT

De harde waarheid

Lees meer

HAPPY Vaderkesdag !

Enkele weken geleden stonden de mama’s in de picture , nu is het de beurt aan de papa’s. Een vader zijn is niet gemakkelijk, heel vaak draait het rond de mama.

Lees meer

HAPPY GENETIC IDENTITY DAY !

Vandaag, 30 mei is de nieuwe internationale dag van het recht op genetische identiteit. Wat houdt dat eigenlijk in 'recht op genetische identiteit'? Dit houdt in dat iedereen het recht heeft om zijn/haar medische en culturele achtergrond te kennen.

Lees meer

Kersverse grootouders moeten ook op zoek naar een manier om die nieuwe rol in te vullen. Maar hoe verloopt dit proces als je kleinkind geadopteerd is?

Mijn grootouders waren schatjes van mensen, beide koppels waren elkaars uiterste. Mijn vader komt uit een iets rijkere welstellende familie en mijn mama komt uit een middenklasse familie. De ouders van mijn mama genaamd 'bompa en bomma' zag ik dagelijks aangezien zij vlak naast de lagere school woonde.

Lees meer

HAPPY Moederkesdag !

Moederdag en Vaderdag, twee feestdagen die wereldwijd enthousiast gevierd worden. Dagen waarop mama’s en papa’s - terecht - in de schijnwerpers én de bloemetjes worden gezet. Maar zondag 12 mei, oftewel Moederdag, is niet voor iedereen een feest.

Lees meer

NIEUW ! Belastingvermindering Adoptiekosten

Binnenkort is het weer zover en moeten we onze belastingsbrief in vullen. Ik zag in het magazine 'De Tijd: Netto Belastinggids- De complete handleiding voor uw belasting aangifte- mei 2019-n°4 jaargang 13' onderstaand artikel.

Lees meer

Het Verdrag van Den HAAG

Lees meer

MIJN NIEUWJAARSBRIEF

Lees meer

Feestdagen: een mooie maar soms verwarrende tijd!

Lees meer

Binnenlandse geadopteerde : laat van je horen!

Lees meer

'a-Buddy' project is a go !

Lees meer

a-Buddy

Lees meer

SHANTI

Lees meer

Opgroeien in een weeshuis

Lees meer

Belang van een naam voor het kind

Lees meer

VERHAAL VAN EEN ADOPTIEKIND

Lees meer

Over mezelf

Lees meer

Trauma - Rouwen

Lees meer

Uitgelegd: adoptiejargon

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x